Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

8 moduri de a combate schimbarile de dispozitie de la menopauza

Articol de Roxana Balintoni Medical Content Writer
menopauza1
Schimbarile de dispozitie de la menopauza sunt printre cele mai frecvente urmari ale dezechilibrelor hormonale care apar in aceasta perioada. Estrogenul si progesteronul sunt doi hormoni feminini care joaca un rol deosebit de important in reglarea dispozitiei. Cu toate acestea, in timpul menopauzei, productia acestor hormoni scade, ceea ce poate duce la o serie de neplaceri, inclusiv schimbari de dispozitie. Ti-am pregatit opt metode prin care iti poti imbunatati starea de spirit, astfel incat sa te poti bucura de o viata linistita, chiar si dupa instalarea menopauzei.

Terapia de substitutie hormonala si avantajele in menopauza

Odata ajunse la menopauza, femeile se confrunta adesea cu modificari semnificative in starea lor de sanatate, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional. Terapia de substitutie hormonala poate fi un instrument eficient in gestionarea schimbarilor provocate de menopauza.

Prin administrarea de hormoni specifici, terapia de substitutie hormonala are potentialul de a regla nivelurile hormonale fluctuante, contribuind, astfel, la combaterea bufeurilor, la imbunatatirea calitatii somnului, precum si la mentinerea unei stari de bine. De asemenea, poate ajuta la prevenirea scaderii densitatii osoase si la mentinerea sanatatii cardiovasculare.

Este necesar, totusi, sa discuti cu medicul tau, pentru a afla daca terapia hormonala este potrivita pentru tine si pentru a dezvolta un plan de tratament adaptat nevoilor tale. În timp ce aceasta forma de tratament poate fi benefica pentru unele femei, este important sa cunosti si posibilele riscuri asociate.

Dieta potrivita la menopauza

O dieta echilibrata si sanatoasa te poate ajuta sa te simti mai bine, odata ce menopauza s-a instalat. Schimbarile hormonale pot duce la o serie de manifestari neplacute, insa o dieta sanatoasa te poate ajuta sa depasesti mai usor aceste simptome si sa-ti mentii sanatatea pe termen lung.

Iata cateva sfaturi pentru o dieta adecvata la menopauza:

  • Mananca multe fructe si legume - fructele si legumele sunt bogate in vitamine, minerale si antioxidanti, care ii pot veni in ajutor organismului tau. Consuma, deci, legume si fructe de toate felurile, pentru a-i oferi corpului tau o gama larga de nutrienti;
  • Alege proteinele slabe - proteinele slabe sunt importante pentru mentinerea masei musculare si pentru stimularea metabolismului. Opteaza pentru surse sanatoase de proteine slabe, precum carnea slaba de pui sau curcan, pestele, ouale, leguminoasele sau tofu;
  • Consuma grasimi sanatoase - grasimile sanatoase sunt importante pentru sanatatea inimii si a creierului. Alege lipide prietenoase cu sistemul tau cardiovascular, asa cum sunt uleiul de masline, avocado, nucile si semintele;
  • Limiteaza consumul de grasimi saturate si trans - grasimile saturate si trans pot creste riscul de boli de inima. Limiteaza consumul de alimente care contin aceste grasimi, printre care se numara carnea grasa, produsele lactate integrale si alimentele procesate;
  • Consuma suficiente fibre - fibrele sunt importante pentru sanatatea sistemului digestiv si te pot ajuta sa ajungi mai rapid la senzatia de satietate;
  • Bea multa apa - apa este esentiala pentru starea ta generala de sanatate, inclusiv in ceea ce priveste starea de spirit, odata cu instalarea menopauzei.

De asemenea, este important sa limitezi consumul de alcool si cofeina, care pot agrava simptomele menopauzei. Odata ajunsa in aceasta etapa fireasca pentru fiecare femeie, o dieta sanatoasa si un stil de viata activ te pot ajuta sa te simti mai bine si sa reduci riscul de a dezvolta probleme de sanatate pe termen lung.

Incearca sa renunti la obiceiurile vicioase

Modificarile hormonale din timpul menopauzei pot provoca o serie de simptome, care pot afecta starea generala, dispozitia si calitatea vietii, in general. Unele dintre aceste manifestari pot fi agravate de obiceiurile vicioase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool si consumul de cafea in exces.

Consumul de alcool poate agrava episoadele depresive, dar si bufeurile, transpiratiile nocturne si tulburarile de somn. De asemenea, poate creste riscul de osteoporoza si de a dezvolta boli de inima. Asta nu inseamna ca va trebui sa renunti definitiv la bauturile alcoolice, insa este recomandat sa limitezi consumul la maximum doua pahare pe zi.

Daca iti doresti sa renunti la obiceiurile nocive pentru sanatate, este necesar sa-ti stabilesti, in primul rand, un obiectiv clar. Desigur, vor exista provocari si momente mai dificile pe parcurs, insa, daca te bazezi pe vointa proprie si pe sustinerea celor dragi, aproape nimic nu este imposibil!

menopauza2

Un somn odihnitor inseamna un organism puternic

Somnul este esential pentru sanatate, dar este deosebit de important in timpul menopauzei. Schimbarea nivelului de hormoni poate duce la tulburari de somn, cum ar fi dificultatea in a adormi, somnul intrerupt sau dificultatile la trezire. Un somn odihnitor te poate ajuta sa faci fata mai usor simptomelor menopauzei. In acest fel, vei putea sa te concentrezi mai bine, sa ai mai multa energie si sa-ti desfasori mai usor activitatile zilnice.

Stabileste o rutina de somn regulata si incearca sa te culci si sa te trezesti la aceeasi ora in fiecare zi, chiar si in weekend. Creeaza-ti un mediu de somn relaxant si asigura-te ca incaperea in care dormi este suficient de intunecata pe timpul noptii, si ca temperatura este putin mai scazuta decat in camerele unde iti petreci timpul ziua.

De asemenea, incearca sa tii cont si de urmatoarele sfaturi, pentru a te bucura de un somn odihnitor in fiecare noapte:

  • Evita sa consumi cafea sau alcool inainte de culcare. Acestea iti pot suprasolicita sistemul nervos si iti poate fi greu sa adormi.
  • Chiar daca se recomanda sa ai un stil de viata activ, incearca sa nu faci exercitii fizice solicitante prea aproape de ora de culcare. Mai degraba, poti opta pentru o rutina de stretching si, astfel, iti poti relaxa corpul inainte de somn.
  • Daca nu poti adormi dupa 30-40 de minute, incearca sa te ridici din pat si sa incepi o activitate relaxanta. Citeste dintr-o carte, asculta muzica sau bea un ceai cald - acestea pot ajuta la o instalare mai rapida a unei stari de relaxare si somnolenta.
  • Daca ai tulburari de somn cronice, discuta cu medicul tau. Uneori, poate fi necesara administrarea de medicamente sau suplimente alimentare care sa relaxeze sistemul nervos si sa induca somnul.

Fii activa si ajuta-ti corpul sa faca fata neplacerilor

Exercitiile fizice sunt o modalitate excelenta de a te simti in forma, chiar si la menopauza. Iata cateva dintre beneficiile unei activitati fizice echilibrate, in aceasta etapa:

  • reduce bufeurile si transpiratiile nocturne;
  • imbunatateste calitatea somnului;
  • reduce stresul si previne episoadele anxioase;
  • imbunatateste starea de spirit;
  • reduce riscul de boli de inima, accident vascular cerebral, osteoporoza si diabet.

Este recomandat sa faci cel putin 30 de minute de sport in fiecare zi, la o intensitate moderata. Multe astfel de activitati se afla la indemana oricui, asa cum sunt mersul pe jos, inotul, ciclismul sau dansul. Totusi, daca nu esti obisnuita sa faci sport, incepe treptat si creste pe parcurs durata si intensitatea efortului. De asemenea, daca ai anumite probleme de sanatate, discuta cu medicul tau inainte de a incepe o rutina de exercitii fizice.

Remediile naturiste - un posibil ajutor

Pe langa metodele conventionale de tratament, asa cum este terapia hormonala de substitutie, exista si o serie de remedii naturiste care pot fi utile in ameliorarea simptomelor menopauzei. Iata cateva dintre cele mai cunoscute remedii naturiste utilizate de catre femeile aflate la menopauza:

  • izoflavonele din soia sunt substante vegetale care au o actiune similara cu estrogenul. Ele pot ajuta la combaterea bufeurilor, a transpiratiilor nocturne si a uscaciunii vaginale;
  • trifoiul rosu este o planta care contine fitoestrogeni si care poate fi utila in reducerea manifestarilor neplacute de la menopauza, inclusiv a schimbarilor bruste de dispozitie;
  • ginsengul are efecte adaptogene, ceea ce inseamna ca ajuta organismul sa se adapteze la stres si la alti factori nocivi. Extractul de ginseng poate ajuta la combaterea stresului si a anxietatii, care pot agrava simptomele menopauzei si pot afecta dispozitia;
  • maca este o planta care are efecte afrodiziace. De aceea, ea poate fi utila pentru femeile aflate la menopauza, prin cresterea libidoului, deseori afectat de aceasta etapa.

Cu toate acestea, remediile naturiste nu sunt la fel de eficiente ca un tratament medicamentos, dar pot fi o optiune utila pentru femeile care nu pot urma o terapie de substitutie hormonala sau care isi doresc un ajutor suplimentar. Inainte de a incepe sa iei orice remediu naturist pentru simptomele menopauzei, este important sa discuti cu medicul tau. Acesta te va ajuta sa alegi remediul potrivit pentru tine, precum si dozele adecvate.

Incearca activitati noi

Menopauza este, cu siguranta, o perioada plina de schimbari. De aceea, o poti vedea ca pe o oportunitate de a invata lucruri noi, de a-ti explora interesele si de a-ti descoperi noi pasiuni. Iata cateva idei de activitati noi pe care le poti incerca in aceasta noua etapa:

  • Inscrie-te la un curs de dans, de pictura sau de fotografie.
  • Incepe un nou hobby, precum gatitul, gradinaritul sau lectura.
  • Fa voluntariat pentru o cauza in care crezi.
  • Calatoreste intr-un loc nou pentru tine.

Incearca sa faci lucruri care te fac sa te simti bine si care iti aduc bucurie.

Activitatile noi te pot ajuta sa te simti mai productiva, mai conectata la cei din jurul tau si mai implinita. Este important sa iti acorzi timp pentru tine, in care sa te relaxezi si sa te bucuri de viata. Nu te descuraja daca nu te descurci de la inceput asa cum ti-ai dori, aminteste-ti ca toata lumea invata, cu timpul.

Ai grija de starea ta emotionala

Fluctuatiile hormonale din timpul menopauzei pot provoca o intreaga serie de tulburari emotionale, asa cum sunt schimbarile de dispozitie, anxietatea sau depresia. De aceea, este deosebit de important sa ai grija de starea ta emotionala, odata cu instalarea menopauzei. Gasesti mai jos cateva sfaturi pe care le poti urma in aceasta perioada, pentru a preveni dezechilibrele psihice si emotionale:

  • Vorbeste cu cineva in care ai incredere despre cum te simti, ori de cate ori ai nevoie. Poate fi cineva din familie, o prietena sau chiar un psihoterapeut.
  • Practica tehnici de relaxare, precum exercitiile de respiratie, meditatia sau yoga.
  • Dormi suficient si acorda-ti pauze de relaxare, pe parcursul zilei.
  • Tine un jurnal zilnic, aceasta activitate te poate ajuta sa ai o perspectiva mai clara asupra starilor cu care te confrunti. Noteaza in jurnal atat episoadele mai neplacute, cat si momentele si reusitele pentru care esti recunoscatoare.

Menopauza poate fi o perioada dificila, insa, cu grija si sprijin, poti face fata simptomelor si te poti bucura de viata in aceasta noua etapa din viata ta.

Odata ce vei gasi solutiile care ti se potrivesc, schimbarile de dispozitie se vor atenua treptat si vei putea vedea viata cu alti ochi.