Cancerul colorectal (CRC): o afecţiune frecventă şi o importantă cauză de mortalitate la nivel global
CRC reprezintă a două formă de cancer mai frecvent diagnosticată la femei, respectiv cea de-a treia cauză de cancer la bărbaţi. Mortalitatea la nivel global în anul 2008 prin aceasta formă de cancer a fost de 600.000 decese. În Statele Unite, CRC reprezintă a două cauză de mortalitate prin cancer, iar în Franţa este cea mai frecvent diagnosticată formă de neoplazie. Cancerul colorectal va reprezenta cauza mortalitatii la aproximativ 1 din 3 persoane diagnosticate cu aceasta maladie.
Incidenţa CRC este rară înainte de 40 ani şi creşte progresiv după această vârstă. În decursul vieţii, o persoană cu risc mediu are o probabilitate de a suferi de cancer colorectal de 5%, în 90% din cazuri, boala survenind după vârsta de 50 ani.
Aceste rezultate statistice fac din CRC o problema majoră de sănătate publică. În ultimii ani s-au conturat dovezi evidente legate de reducerea mortalităţii prin această formă de cancer, ca urmare a detecţiei şi tratării CRC în stadii cât mai precoce, pe de o parte, iar pe de altă parte, prin identificarea şi îndepărtarea polipilor adenomatoşi, leziuni precursoare ale CRC.
Programele de screening: impact major în reducerea mortalităţii
Prognosticul acestei afecţiuni depinde de extensia la nivelul peretelui intestinal în momentul diagnosticului, de invazia ganglionară şi, bineinţeles, de existenţa metastazelor în alte organe. Din păcate şi în ţara noastră ne confruntam cu forme de cancer diagnosticate într-o faza avansată, la pacienţi vârstnici care asociază şi alte afecţiuni cu risc şi cu posibilităţi terapeutice limitate.
Screeningul reprezintă modalitatea de identificare a subiecţilor cu probabilitate mai mare de a avea CRC sau polipi adenomatoşi, într-o populaţie care nu prezintă semne sau simptome de boală.
În multe ţări din lume s-au implementat sau sunt în curs de implementare programe naţionale de screening şi de urmărire a CRC în populaţia cu risc mediu sau în populaţia cu risc crescut pentru această afecţiune. Impactul acestui program de screening în SUA a contribuit, conform studiilor, la o scădere cu 53% a mortalităţii prin CRC.
Riscul de cancer colorectal
Riscul de a dezvolta CRC este in general dobândit, deşi factorii genetici sunt şi ei implicaţi.
Evaluarea riscului pentru CRC este foarte importantă şi necesită un istoric medical detaliat, coroborat cu antecedentele familiale, începând cu vârsta de 20 ani, cu reevaluare ulterioară la intervale de cel mult 5 ani.
Factorii de risc identificaţi pentru CRC sunt reprezentaţi de istoricul familial (polipi adenomatoşi colonici sau cancer rectocolonic), vârsta înaintată, aria geografică (există variaţii de până la 15 ori între diferite regiuni geografice) , rasa (incidenţa şi mortalitatea prin CRC sunt mai mari la pacienţii de culoare), sexul (incidenţa mai mare pentru sexul masculin), obiceiurile alimentare (consumul crescut de carne roşie, alimentaţie bogată în grăsimi saturate şi săracă în fibre), obezitatea, consumul excesiv de alcool, fumatul şi activitatea fizică redusă (sedentarismul).
Anumite afecţiuni preexistente sau anumite antecedente familiale pot imprima un risc crescut pentru CRC (bolile inflamatorii intestinale: colita ulcerativă şi boala Crohn, bolile genetice asociate cu un risc crescut de dezvoltare a CRC, istoricul personal de polipi sau de cancer rectocolonic).
Colonoscopie, screening pentru cancerul colorectal
În absenţa acestor factori de risc, screeningul pentru CRC trebuie iniţiat, atât la bărbaţi, cât şi la femei, începând cu vârsta de 50 ani şi trebuie continuat până la 70-80 ani. Persoanele candidate pentru acest screening vor primi informaţii adecvate legate de riscurile şi de beneficiile variatelor proceduri de screening existente.
Societatea Americană de Gastroenterologie recomandă colonoscopia ca metodă preferenţială de screening şi prevenţie a CRC.
Colonoscopie: polip colonic
Este optim să îndepărtăm un polip benign prin colonoscopie, decât un cancer de colon prin intervenţie chirurgicală!
Află care este riscul de a suferi de cancer de colon
Daca raspunzi afirmativ doar la o singura întrebare, este posibil să ţi se recomande efectuarea unei colonoscopii. Această examinare poate preveni apariţia cancerului colorectal.
- În familia ta au fost diagnosticate persone cu polipi colonici sau cancer de colon?
- Ai fost diagnosticat în trecut cu polipi colonici sau cancer de colon?
- Suferi de o boală inflamatorie cronică intestinală (colită ulcerativă, boala Crohn)?
- Ai peste 40 ani şi ai observat prezenţa sângelui pe hârtia de toaletă?
- Ai peste 40 ani şi ai constatat modificări ale tranzitului intestinal persistente (diaree, constipaţie, balonări)?
- Suferi de dureri abdominale recente, prelungite, de cauză neprecizată?
- Ai descoperit de curând că suferi de o anemie prin lipsă de fier, fără cauză aparentă?