EDU.STOMATOLOGIE

Tartru la copii - cauze, tratament, prevenție

tartru2
Știai că și în cazul copiilor pot apărea depuneri de tartru în jurul dinților? Află că acest lucru este în strânsă legătură cu igiena orală a celui mic, iar tartrul poate conduce în timp la apariția cariilor dentare. Tocmai de aceea este bine să știi care sunt recomandările medicilor pedodonți, pentru a îndepărta la timp tartrul dentar de pe dințișorii copilului și prevenirea acestuia.

Descoperă în continuare mai multe informații despre tartrul dentar la copii.

Ce este tartrul?

În cavitatea noastră bucală apar inevitabil acumulările de placă bacteriană și tartru, deoarece bacteriile se dezvoltă în această zonă, de fiecare dată când mâncăm sau bem. La început, acesta este alb-gălbui, dar din cauza alimentelor pe care cel mic le consumă, tartrul capătă o culoare ușor maronie.

Prezența tartrului favorizează apariția cariilor dentare. Acestea pot fi ușor observate prin identificarea unor pete negre pe dinți.

tartru1

Zonele predispuse apariției de tartru la copii sunt:

  • fața internă a dinților de jos;
  • fața exterioara a molarilor de sus;
  • dinții înghesuiți;
  • zonele în care periajul dentar nu este realizat corespunzător.

Dacă observi că pe dinții copilului tău apar aceste depozite dure de tartru, este important să vizitați medicul stomatolog, pentru a stabili planul de tratament potrivit. În acest fel, micuțul tău se va bucura de un zâmbet sănătos.

Cum se formează tartrul dentar?

În cavitatea bucală se află numeroase bacterii. Acestea, împreună cu resturile alimentare formează placa bacteriană. Bacteriile utilizează resturile alimentare pentru a se hrăni, iar în urma metabolizării acestora, eliberează acizi, ce pot eroda smalțul dentar. În acest stadiu, placa bacteriană poate fi îndepărtată prin periajul corect al dinților.

Dacă placa bacteriană nu este curățată în 24 de ore, atunci mineralele din salivă intră în compoziția acestuia și conduc la formarea tartrului dentar. Dacă placa bacteriană poate fi curățată acasă, prin periaj dentar, tartrul nu poate fi eliminat doar prin spălatul dinților, deoarece nu există o pastă de dinți care curăță tartrul. Acesta se îndepărtează printr-o procedură stomatologică cunoscută ca detartraj și care se realizează doar în cabinetul medicului dentist.

👉 Detartrajul este o procedură nedureroasă, care se realizează periodic pentru curățarea optimă a dinților de placă bacteriană și tartru la copii. Află cat costa detartrajul dentar si de ce este important !

Cauzele tartrului la copii

Spre deosebire de dantura adulților, dinții copiilor sunt mult mai sensibili. În cazul lor, discutăm despre un smalț dentar mult mai subțire, care este expus cu ușurință în fața bacteriilor din cavitatea bucală. De aceea, igiena orală corectă este esențială încă de la apariția primilor dințișori, indiferent că discutăm despre cei de lapte sau cei definitivi.

Dinții de lapte trebuie îngrijiți cu foarte mare atenție, deoarece aceștia se pot caria ușor, din cauza depunerilor de tartru. Mulți părinți nu consideră igiena orală a dinților de lapte o prioritate și cred, în mod eronat, că dinții oricum vor cădea și vor fi înlocuiți de dinții permanenți. Dinții de lapte sunt extrem de importanți în ceea ce înseamnă dezvoltarea corectă a dinților permanenți.

👉 Dinții de lapte reprezintă primii dințișori care apar încă de la câteva luni de viață și prezintă anumite caracteristici specifice. Află totul despre dintii de lapte, care este ordinea aparitiei lor si cand se schimba !

Îndepărtare tartru la copii

Tartrul poate fi îndepărtat doar de către medicul pedodont, în cabinetul stomatologic, prin realizarea unui detartraj dentar. În cazul copiilor mai mici de 14 ani, această procedură nu este recomandată și astfel se apelează la un periaj profesional. Acest periaj implică utilizarea unei periuțe și a unei paste de dinți speciale.

Detartrajul dentar cu ultrasunete este o inovaţie care a revoluţionat îndepărtarea plăcii bacteriene, fără să lezeze gingiile sau limba. În doar 30 de minute, la Regina Maria Dental Clinics, acest detartraj îndepărtează complet tartrul de pe dinţi şi tartrul subgingival, depozitele bacteriene, şi stimulează circulația locală a sângelui.

tartru3

Detartrajul se realizează prin intermediul ultrasunetelor. Acestea reprezintă vibrații mecanice care dispun de o frecvență înaltă, cu ajutorul cărora sunt distruse depozitele de tartru. Jetul de apă care însoțește vibrațiile, în timpul detartrajului cu ultrasunete, îndepărtează resturile rămase în urma spargerii depozitelor, în scopul calmării gingiilor și evitării disconfortului.

Detartrajul este recomandat de către medici deoarece permite dizolvarea tartrului dentar, nu produce dureri copiilor și nu există riscul afectării smalțului dentar, așa cum se întâmplă atunci când vorbim despre detartrajul tradițional.

Prevenirea apariției tartrului pe dinți

Dacă cel mic încă are dinții de lapte, medicul pedodont nu va putea realiza detartrajul dentar. Tocmai de aceea trebuie să știi care sunt pașii pentru a preveni apariția acestuia. În primul rând, periajul dentar realizat regulat, atât dimineața, cât și seara, este esențial pentru ca micuțul tău să-și păstreze sănătatea dentară.

Periajul dentar la copii

Cu siguranță, misiunea de a-l învăța pe cel mic să se spele pe dinți nu este una ușoară. Așadar, creativitatea poate fi o resursă valoroasă pentru tine, pentru a transforma această activitate într-un moment distractiv pentru copil.

Totodată, pentru a-l face pe cel mic să îndrăgească momentul periajului dentar este foarte important ca el să îl considere la fel de interesant precum toate celelalte activități preferate. Lasă-l să adapteze jocul său preferat, ascultați muzică sau chiar faceți câteva mișcări de dans împreună.

Folosește-te de poveștile sale preferate și introdu personajele din desenele animate în explicațiile despre necesitatea curățării dințișorilor.

Poți folosi chiar și stickere colorate sau grafice personalizate pentru a marca momentul din zi destinat periajului dentar. Astfel, copilul va asocia periajul cu un moment distractiv și nu cu unul care să îl deranjeze. Creativitatea nu are limite, de aceea totul depinde de lucrurile ce îi aduc celui mic zâmbetul pe buze.

Sfatul medicilor pedodonți este ca periajul dentar al celui mic să se realizeze în aceeași perioadă a fiecărei zile, astfel încât să pară încă de la început o activitate obișnuită. În plus, acesta îl va ajuta să dezvolte un obicei durabil, care se va menține și la vârsta adultă.

Periuța și pasta de dinți pentru copii

Periuța și pasta de dinți trebuie alese în funcție de vârsta pe care o are copilul. Cel mai important lucru este să te asiguri că periuța de dinți este destinată nevoilor sale. Printre principalele caracteristici ale unei periuțe potrivite se află:

  • capăt mic, adaptat dimensiunii cavității bucale;
  • peri moi, pentru a evita posibilele leziuni de la nivelul gingiei și al dinților în creștere;
  • mâner adaptat vârstei, cu prindere ușoară.

De asemenea, pasta de dinți trebuie să aibă în primul rând cantitatea potrivită de fluor pentru vârsta copilului. O cantitate prea mică de fluor nu asigură o protecție eficientă împotriva cariilor dentare, în timp ce o cantitate prea mare poate conduce la apariția fluorozei (pete albe pe dinți). În acest caz, poți cere sfatul medicului stomatolog pentru a face cea mai potrivită alegere.

Cum afectează tartrul sănătatea orală?

În prezența plăcii bacteriene și a tartrului dentar, riscul de a dezvolta gingivită este foarte crescut. Această afecțiune orală poate apărea atât în cazul adulților, cât și al copiilor. Este caracterizată prin inflamația gingiilor și cauza principală o reprezintă neglijența igienei orale.

👉 Inflamația gingiilor reprezintă un semn de suferință a țesutului care susține dinții. Aceasta poate apărea din mai multe cauze. Inflamația generată de infecție necesită tratament cu antibiotice. Află care sunt indicațiile unui astfel de tratament din articolul „Cand este recomandat tratamentul cu antibiotic pentru gingiile inflamate? Dr. Andra Calin raspunde intrebarilor tale ”.

Gingivita se poate clasifica în două categorii:

  • gingivita acută;
  • gingivita cronică.

Gingivita acută

Gingivita acută se poate asocia cu infecții specifice induse de către placa bacteriană, care acoperă dinții și gingiile. Forma acută a gingivitei implică:

  • dureri foarte mari la nivelul gingiilor;
  • sângerări abundente;
  • ulcerații bucale.

Această formă a afecțiunii nu este foarte des întâlnită, cazurile fiind destul de rare.

Gingivita cronică

Gingivita cronică este frecvent întâlnită la copii și se manifestă prin:

  • umflarea țesutului gingival;
  • înroșirea gingiei;
  • sângerări gingivale.

Gingivita cronică este favorizată de o igienă deficitară, în special după efectuarea anumitor tratamente. Dacă indicațiile primite de la medicul stomatolog nu sunt respectate, gingivita poate reapărea. Când nu este tratată, gingivita poate avansa spre forme mai grave ale afecțiunilor gingivale, și anume boala parodontală.

👉 Boala parodontală este o afecțiune stomatologică severă, care are complicații neplăcute și care poate determina chiar și pierderea dinților.

Descoperă tipuri de tratament pentru parodontoza avansata  și află ce opțiuni terapeutice există pentru stadiile severe de boală.

Când mergi cu copilul la medicul stomatolog?

Sănătatea dentară a copilului are un rol foarte important în ceea ce privește dezvoltarea acestuia. De aceea, prima vizită la medicul pedodont pentru micuți este recomandată chiar de la o vârstă foarte fragedă. Astfel, poți face o programare la medicul pedodont încă de la erupția primului dinte.

Chiar dacă prima vizită nu rămâne în amintirile celui mic, pentru tine este destul de importantă pentru a afla sfaturi utile despre cum trebuie îngrijiți dinții de lapte ai copilului și cum se realizează în mod corect periajul dentar.

Totodată, la fiecare 6 luni sunt recomandate controalele periodice, astfel încât să se prevină apariția afecțiunilor, iar copilul tău să se bucure de o copilărie plină de zâmbete.

Tartrul dentar poate apărea chiar și la copii care au încă dinți de lapte, iar cauza principală este reprezentată de igiena deficitară. Încurajarea copiilor să se spele zilnic pe dinți, să folosească dușul bucal și ața dentară reprezintă elemente cheie pentru prevenirea formării tartrului dentar. De asemenea, respectă controlul stomatologic periodic, deoarece medicul dentist îți oferă îndrumare spre a-ți ajuta copilul să își mențină sănătatea dinților, chiar și la vârsta adultă.

Bibliografie:

  • hurstpediatricdentistry.com, https://hurstpediatricdentistry.com/2021/02/08/removing-tartar-from-childrens-teeth/, accesat la data 12.04.2024;
  • juniorsmilesofstafford.com, https://juniorsmilesofstafford.com/blog/how-to-remove-tartar-toddler-teeth/, accesat la data 12.04.2024;
  • www.gosh.nhs.uk, https://www.gosh.nhs.uk/conditions-and-treatments/general-medical-conditions/tooth-plaque/, accesat la data 12.04.2024;
  • ctkidsdentist.com, https://ctkidsdentist.com/are-children-at-risk-for-a-tartar/, accesat la data 12.04.2024.