EDU.STOMATOLOGIE

Remineralizarea dinților - Ce e de făcut în cazul demineralizării dinților la copii

remi1
Pentru ca dințișorii micuțului tău să treacă printr-un proces de remineralizare, este important să-l ajuți să prevină apariția cariilor, printr-o igienă orală corectă. Totodată, refacerea smalțului dentar se poate face în mod natural, prin consumul de alimente bogate în minerale, precum calciu, fosfor și magneziu.

Aceste minerale pot fi găsite în produse lactate, legume cu frunze verzi și pește.

Află din următorul articol care sunt metodele prin care se pot remineraliza dinții copilului tău și cât de important este rolul igienei dentare.

Ce înseamnă remineralizarea dinților la copii?

Remineralizarea dinților este un proces de refacere a structurii smalțului dentar. Smalțul dentar este cunoscut drept cea mai dură substanță din corpul uman, care necesită o îngrijire atentă, pentru a-și îndeplini rolul de a proteja dantura de carii.

Pentru a evita demineralizarea dinților copiilor, este necesară furnizarea unui aport optim de nutrienți din alimentația celui mic. Deși mineralele necesare pot fi luate din alimente, mulți copii prezintă un deficit al acestora. Prin urmare, procesul de remineralizare a dinților poate fi stimulat prin:

  • modificări ale dietei;
  • utilizarea pastei de dinți cu fluor;
  • folosirea după periajul dentar a pastei de dinți tooth mousse copii;
  • igienă orală adecvată.  

👉Igiena dentară este esențială la orice vârstă, dacă îți dorești un zâmbet frumos și sănătos. Regulile de igienă se deprind încă din copilărie, de aceea este important să-l faci pe cel mic să înțeleagă importanța acestora.

Descoperă ce presupune o igienă corectă din articolul Igiena orala. Tot ce trebuie sa stii despre ingrijirea dintilor .

Procesul de demineralizare a dinților la copii poate fi cauzat de:

  • consumul de alimente și băuturi acide;
  • consumul de dulciuri și băuturi îndulcite cu zahăr;
  • bacteriile din cavitatea bucală, în urma neglijării igienei dentare.

Cauze demineralizarea dinților la copii

Principalele cauze pentru demineralizarea dinților la copii sunt reprezentate de o dietă săracă în nutrienți și de o igienă deficitară. O dietă fără un aport optim de nutrienți conduce la o dezvoltare inadecvată a dinților, deoarece în organism vitaminele și mineralele esențiale sunt în cantități scăzute.

Igiena efectuată incorect este răspunzătoare pentru formarea plăcii bacteriene și a tartrului. Când apare tartrul, riscul de a dezvolta carii, dar și alte afecțiuni, crește. Alți factori de risc pentru demineralizarea dinților la copii sunt reprezentate de:

  • xerostomie (scăderea secreției salivare și apariția senzației de gură uscată);
  • malocluzie (mușcătură incorectă);
  • refluxul gastroesofagian (acidul gastric ajunge în cavitatea bucală și degradează smalțul dentar);
  • factorii genetici.

Alimentația în remineralizare dinți copii

Calciul, magneziul, fierul, vitamina D sau vitamina C sunt doar câteva dintre acele resurse de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corect și pentru a ne putea ține departe de diverse probleme de sănătate. Așadar, dantura micuțului tău este mai sănătoasă când alegi ca dieta acestuia să conțină alimente bogate în vitamine și minerale.

O alimentație sănătoasă este întotdeauna o alegere potrivită pentru ca micuțul tău să aibă un organism sănătos, iar fructele și legumele proaspete sunt cu siguranță pionii principali pentru o dietă echilibrată.

Deși fructele sunt o sursă de zaharuri, acestea nu reprezintă un risc pentru apariția cariilor dentare. Ele pot reprezenta totuși o problemă dacă sunt consumate în exces sau sub formă deshidratată. În plus, spălarea dinților după o masă bogată în fructe sau alte zaharuri este o metodă eficientă de a preveni formarea cariilor, care conduc la apariția petelor negre pe dinți (înnegrirea dinților).

👉În lipsa unei igiene adecvate, cariile dentare apar la orice vârstă, chiar și la copiii ce au dinți de lapte. Află cum poți recunoaște o carie dentară și ce este de făcut, citind articolul Cariile interdentare: ce sunt, simptome, tratament .

Printre cele mai indicate alimente pentru remineralizarea dinților se află:

  • lactatele (iaurt, lapte, brânză) - conțin cantități crescute de calciu;
  • peștele - asigură un aport crescut de potasiu, vitamina D și alți nutrienți;
  • fructele și legumele crude (mere, morcovi, țelină).

Stilul de viață și alimentația echilibrată prezintă multiple beneficii pentru copilul tău, atât pentru dezvoltarea sa armonioasă, cât și pentru menținerea unei stări optime de sănătate. Alte avantaje ale unei diete sănătoase sunt reprezentate de:

  • nivel mai mare de energie;
  • imunitate crescută a organismului;
  • risc scăzut de a dezvolta alte afecțiuni;
  • dezvoltarea corectă a dințișorilor, a gingiilor și a maxilarelor.

Demineralizarea dinților la bebeluși

Demineralizarea dinților la bebeluși poate fi observată încă de la apariția primilor dințișori. Aceasta poate fi cauzată de numeroși factori, printre care:

  • alimentația săracă în nutrienți;
  • hrănirea cu biberonul înainte de culcare;
  • utilizarea suzetelor ce au la suprafață zahăr sau sucuri îndulcite;
  • igiena necorespunzătoare a cavității bucale.

👉Erupția primilor dințișori poate reprezenta o provocare atât pentru părinți, cât și pentru cel mic. Citește articolul Totul despre eruptia dentara la bebeluși: cand apare, cat timp dureaza si cum poti ameliora simptomele  și descoperă cum poți gestiona această etapă din viața copilului tău.

Pentru prevenirea demineralizării dinților, sunt recomandate următoarele:

  • curățarea gingiilor cu o periuță tip degetar sau una adecvată vârstei bebelușului;
  • reducerea alimentelor și a băuturilor ce conțin zahăr;
  • consultul periodic la medicul stomatolog.

Demineralizarea dinților la copii

Demineralizarea dinților la copii se poate produce la orice vârstă. Cauzele pot fi multiple, iar identificarea acestora îl ajută pe medicul stomatolog să prescrie cel mai adecvat tratament pentru demineralizarea dinților la copii.

De ce se îngălbenesc dinții la copii?

Apariția de pete galbene pe dinți la copii poate fi cauzată de mai mulți factori.

Printre cei mai des întâlniți se află:

  • igiena deficitară;
  • placa bacteriană;
  • tartrul;
  • cariile dentare;
  • consumul alimentelor care pătează dinții copiilor (fructe de pădure, sfeclă roșie);
  • dinții demineralizați la copii;
  • factorii genetici.

Tratament de remineralizare a dinți   lor

Pentru că demineralizarea smalțului dinților reprezintă o afecțiune ușoară, aceasta nu necesită tratamente și intervenții stomatologice complexe. În funcție de diagnosticul medicului pedodont, procesul de demineralizare dinți copii poate fi ameliorat și tratat cu ajutorul igienizărilor profesionale și a unor proceduri ușor de aplicat în cabinetul medicului stomatolog sau acasă, în funcție de recomandările specialistului.

👉Demineralizarea dinților la copii poate fi determinată de mai mulți factori.

Află care sunt aceștia și cum poți ameliora sănătatea dinților copilului tău din articolul Demineralizarea dintilor la copii. Care sunt cauzele si cum poate fi tratata? .

Fluorizarea

Fluorul are un efect puternic în prevenirea formării cariilor dentare, deoarece poate ajuta la remineralizarea smalțului dentar, fiind un tratament pentru întărirea dinților, ce are o eficiență crescută.

Când este aplicat pe dinți, fluorul se încorporează în structura smalțului și a danturii, transformând aceste zone într-un material mai rezistent la atacul bacteriilor și al acizilor. Cu toate acestea, este important ca toate tratamentele pe bază de fluor să fie realizate conform indicațiilor primite de la medicul stomatolog.

remi2

O cantitate prea mare de fluor poate determina fluoroza dentară la copii, care poate fi recunoscută prin apariția de pete albe pe dinți sau pete maronii. Prezența de pete pe dinți la copii necesită consultul medicului stomatolog, pentru identificarea cauzei și îmbunătățirea aspectului estetic.

Fluorul poate fi administrat sub formă de:

  • gel remineralizare dinți;
  • cremă remineralizare dinți;
  • spumă;
  • lichid.

Aplicarea produselor ce conțin fluor pe suprafața dinților este cunoscută ca fluorizare. De obicei, acest procedeu se face în cabinetul stomatologic, dar poate fi realizat și acasă, cu ajutorul unor produse special concepute, cum ar fi o pastă de dinți remineralizantă ce conține fluor.

Fluorizarea dinților la copii este recomandată începând cu erupția primilor dințișori de lapte, până la vârsta de 5 ani. Aplicarea unui tratament cu fluor pentru dinții copiilor contribuie la protejarea dințișorilor de carii dentare timp de câteva luni.

Sigilarea dentară

Procedura de sigilare a dinților este foarte simplă și nedureroasă pentru micuțul tău. Aceasta constă în aplicarea unui strat de material sigilant pe suprafața dințișorilor, pentru a-i proteja împotriva cariilor. În general, la copii, sigilarea dinților este recomandată:

  • imediat după apariția primilor dinți permanenți, între 5-7 ani;
  • în cazul „molarilor de 12 ani”, care apar între 11-14 ani.

Numărul dinților pe care se aplică materialul depinde de cât de predispus este copilul la apariția cariilor. Medicul pedodont poate recomanda sigilarea dinților și pentru copiii mai mari de 14 ani sau pentru adulții predispuși la carii dentare.

8 minerale pentru refacerea smalțului dentar

Încă din copilărie, învățăm faptul că morcovii conțin vitamina A, care ne ajută să avem o vedere bună, iar gustul puțin acru al citricelor înseamnă prezența vitaminei C, care ne ajută să avem o imunitate bună. Și totuși, te-ai întrebat vreodată care sunt alimentele care conțin vitamine bune pentru dinți? Iată ce recomandă specialiștii pentru întărirea smalțului dentar:

Calciul și fosforul

Calciul este o resursă foarte importantă atât pentru a întări oasele, cât și dinții. Fosforul este un element care se găsește într-o cantitate mare în corp și are rolul de a menține și de a restaura țesuturile tari. Împreună, aceste două minerale lucrează de minune pentru a menține dinții sănătoși și puternici.

Calciul se regăsește în alimente, precum:

  • produsele lactate;
  • pește (somon și sardine);
  • legume verzi (spanac, salată și broccoli).

Dacă ne referim la fosfor, atunci este important să știm că se regăsește în alimente bogate în proteine, cum sunt:

  • ouăle;
  • carnea;
  • lactatele;
  • nucile;
  • legumele;
  • fructele uscate;
  • cerealele integrale.

Vitamina D și C

Vitamina D are un rol important în ceea ce privește sănătatea orală, deoarece ajută la absorbția calciului și la transportarea acestuia către sistemul circulator. Vitamina C are și ea un rol foarte important, deoarece îl ajută pe copilul tău să-și îmbunătățească sănătatea gingiilor. Aceasta este esențială pentru formarea vaselor de sânge din corp și a țesutului de susținere a dinților.

Vitamina D se poate regăsi atât în lactate, cât și în cereale, iar citricele, varza de bruxelles și spanacul sunt o sursă perfectă pentru aportul de vitamina C.

Vitamina A

Așa cum este menționat mai sus, vitamina A este folositoare pentru sănătatea vederii, însă aceasta ajută și la o sănătate orală bună. Vitamina A intervine și în procese importante pentru menținerea funcțiilor diferitelor țesuturi.  

Magneziu, potasiu și fluor

Cantitatea suficientă de magneziu, potasiu și fluor din organism îl vor ajuta pe micuțul tău să aibă dinți mai puternici. O concentrație optimă a acestor minerale contribuie la prevenirea afecțiunile orale care necesită mai multe vizite în cabinetul stomatologic.

Surse excelente de magneziu, potasiu și fluor pot fi:

  • peștele;
  • legumele cu frunze verzi (spanac);
  • bananele.

Saliva și rolul ei în remineralizare

Saliva joacă un rol esențial în menținerea sănătății orale, deoarece nu doar că ajută la curățarea dinților, dar conține și substanțe importante pentru sănătatea acestora. Un exemplu clar este reprezentat de fosfații de calciu și fluor, care sunt esențiali pentru procesul de remineralizare a dinților.

Alte roluri benefice ale salivei sunt următoarele:

  • neutralizarea acizilor produși de bacteriile din cavitatea bucală;
  • curățarea danturii;
  • protejarea mucoaselor.

Rolul igienei dentare

Pentru a asigura un nivel adecvat de fosfați de calciu și fluor în cavitatea orală, este important ca micuțul să aibă o igienă orală adecvată și să urmeze o dietă echilibrată. O igienă dentară adecvată presupune:

  • periajul regulat al dințișorilor, atât dimineața, cât și seara;
  • spălarea dinților cu periuță de dinți cu peri moi;
  • folosirea unei paste de dinți adecvată vârstei;
  • utilizarea aței dentare, a dușului bucal;
  • clătirea cavității bucale cu apă de gură.

Toate acestea ajută la îndepărtarea plăcii bacteriene și la menținerea unui nivel adecvat de aciditate în cavitatea orală.

Astfel, micuțul tău se va bucura de dinți sănătoși și fără carii.

Întotdeauna prevenția este mult mai ușoară decât tratarea afecțiunilor stomatologice. Demineralizarea dinților la copii poate fi prevenită de către părinți prin vizite regulate la cabinetul stomatologic și prin respectarea sfaturilor medicilor dentiști. Igiena orală este foarte importantă pentru dezvoltarea corectă a dinților, astfel, aceasta este necesară încă de la apariția primului dințișor de lapte. De asemenea, alimentația corectă a copilului nu doar că îl va ajuta să aibă o imunitate puternică și să se dezvolte corect, ci îi va garanta și o dantură sănătoasă, cu dinți puternici și frumoși.

Bibliografie:

  • Martin Kohlmeier, Chapter 11 - Minerals and Trace Elements, Editor(s): Martin Kohlmeier, Nutrient Metabolism (Second Edition), Academic Press, 2015, Pages 673-807, ISBN 9780123877840, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-387784-0.00011-0;
  • www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/remineralizing-teeth, accesat la data 11.04.2024;
  • www.healthline.com, https://www.healthline.com/health/remineralizing-teeth, accesat la data 11.04.2024;
  • yourdentist.ge, https://yourdentist.ge/child/lechenie-molochnih-zubov/, accesat la data 11.04.2024.