EDU.STOMATOLOGIE

Măseaua de minte: ce este, când erupe și când trebuie scoasă

minte1
Simți durere, senzație ciudată în spatele gurii sau ai observat că ți s-a inflamat gingia? Cel mai probabil, măseaua de minte încearcă să erupă. Rolul măselelor de minte, la fel ca al celorlalți dinți, este de a fărâmița și de a tăia alimentele pe care le consumăm, ajutând ca procesul masticației să fie unul corect.

Află, din articolul următor, ghidul complet al măselei de minte, de la medicii stomatologi specialiști în chirurgie.

Ce sunt și câte măsele de minte avem?

Măseaua de minte reprezintă al treilea molar care erupe pe arcadă și este localizată în cea mai îndepărtată zonă a maxilarului. De regulă, măselele de minte sunt 4 la număr, însă există persoane care fie nu au deloc, fie au una, două sau 3 măsele erupte.

O măsea de minte devine problematică în situația în care nu are suficient spațiu să erupă pe arcadă. În acest caz, este necesară extracția măselei.

La ce vârstă iese măseaua de minte?

Măselele de minte pot fi catalogate drept un subiect intens dezbătut în stomatologie. Acestea erup în jurul vârstei de 17–25 de ani. Din acest motiv, ultimii molari care erup pe arcadă poartă, popular, denumirea de „măsele de minte”.

În mod normal, numărul acestora variază între niciuna și 4. Există, însă, și excepții de la regulă. Astfel, pot exista persoane care au mai mult de 4 măsele de minte. Există și cazuri în care măseaua de minte poate erupe după vârsta de 25 de ani sau chiar să nu erupă niciodată. Nu toată lumea are măsele de minte; apariția acestora poate să difere de la o persoană la alta.

👉Dinții au roluri diferite, dar și numărul acestora poate diferi ușor. Află mai multe despre dinții tăi, citind articolul Cati dinti avem si ce rol are fiecare.

Simptome când iese măseaua de minte

În cazul în care măseaua de minte are loc suficient să erupă pe arcada dentară, aceasta își poate face apariția fără ca noi să ne dăm seama. Însă există și situații când măseaua de minte poate provoca disconfort, dureri sau alte probleme mai grave. Astfel de situații pot fi:

  • măseaua nu are suficient loc pentru a erupe;
  • molar de minte inclus (măseaua de minte se află total în interiorul gingiei);
  • molar de minte semiinclus (măseaua de minte se află parțial în interiorul gingiei).

Printre cele mai comune simptome pe care le putem întâlni sunt:

  • cefaleea (durerea de cap);
  • durerea gingivală, în zona erupției;
  • infecțiile - cauzate de erupția parțială a măselei, care determină formarea spațiilor în care se acumulează resturi alimentare și bacterii și care favorizează apariția cariilor dentare;
  • durerea la nivelul maxilarului - când se formează chisturi în jurul măselei de minte, dacă nu au fost tratate cariile;
  • afecțiunile gingivale (inflamația) - când măseaua de minte erupe incomplet.

De ce se scot măselele de minte?

Extracția măselei de minte se recomandă din cauza complicațiilor multiple pe care aceasta le poate genera. Cele mai frecvente complicații sunt:

  • infecțiile;
  • pericoronarita suturată (inflamație a gingiei, caracterizată prin formarea unui spațiu închis între gingie și dinte, ceea ce permite acumularea de resturi alimentare și bacterii);
  • pericoronarita congestivă (inflamație a gingiei, în care spațiul dintre gingie și dinte este obstruat, ceea ce împiedică eliminarea lichidului format în urma inflamației);
  • înghesuirile dinților vecini;
  • ulcerații și leziuni pe interiorul obrazului;
  • tulburări nervoase.

În majoritatea cazurilor, măseaua de minte necesită a fi extrasă.

Mergi la medicul stomatolog încă de la primele semne ale erupției și află de la acesta dacă și în cazul tău este necesară extracția.

Extracție măsea de minte

Extracția măselei de minte se face de către medicul stomatolog specializat în chirurgie. Înainte de efectuarea procedurii propriu-zise, medicul îți va explica etapele ce vor fi parcurse, astfel încât să știi ce se întâmplă în fiecare moment.

Înainte de efectuarea acestei proceduri stomatologice, medicul dentist poate recomanda și o radiografie pentru măselele de minte. Astfel, se obține o mai bună vizualizare a modului în care acestea sunt poziționate.

👉Citește mai multe despre importanța radiografiei, din articolul

Radiografia dentara panoramica. Cum se face si cand este necesara?.

Extracția molarilor de minte se face sub anestezie dentară locală.

Există și opțiunea de sedare conștientă, potrivită pentru pacienții foarte anxioși, precum cei care au avut anterior experiențe neplăcute la stomatolog ori au o personalitate anxioasă.

În momentul în care anestezia a fost efectuată și și-a făcut efectul, medicul chirurg începe să împingă dintele cu un instrument special, dintr-o parte în alta, pentru a-l desprinde de pereții osoși. Treptat, dintele este extras. După extracția dintelui, se curăță foarte bine cavitatea în care a stat molarul și se chiuretează ușor. La final, se pot aplica firele de sutură.

minte2

Extracție molar de minte inclus

Molarul de minte inclus este o măsea a cărei erupție este împiedicată de către gingii, os, alt dinte sau chiar de toate trei la un loc. Medicii stomatologi recomandă extracția molarului de minte inclus, deoarece provoacă durere, infecții și numeroase complicații. Spre exemplu, poate împinge dinții vecini, provocând înghesuiri dentare.

👉Durerea de măsea poate avea multiple cauze. Află ce poate ascunde acest disconfort, din articolul Durere de masea care pulseaza. Ce inseamna si cum poti sa o tratezi.

Extracție molarul de minte semiinclus

Molarul de minte semiinclus este diferit față de molarul inclus, deoarece erupția lui este parțială. La fel ca în cazul molarului de minte inclus, și acest molar semiinclus trebuie extras, pentru că este mult mai predispus la apariția cariilor dentare și a chisturilor.

Pentru a afla mai multe despre extracția molarului de minte semiinclus, întreabă medicul stomatolog.

Extracție molarul de minte erupt

Când un molar de minte erupe sănătos și nu provoacă dureri sau înghesuiri dentare, acesta poate rămâne pe arcadă mult timp.

Extracția acestuia se face doar în cazul în care va fi afectat profund de caria dentară și va provoca dureri.

Cât durează o extracție de măsea de minte?

Procedura de extracție poate varia în funcție de fiecare pacient.

Aceasta poate dura de la 20 de minute până la o oră. De asemenea, durata extracției poate depinde și de poziția molarului.

Astfel, în cazul unei măsele semiincluse (se află parțial în gingie) sau incluse (molarul este inclus total în gingie), procedura de extracție devine mai complicată, deoarece este necesară secționarea gingiei.

Cât costă să scoți o măsea de minte?

Prețul extracției molarului de minte poate varia în funcție de pacient.

Alte aspecte pe care medicul stomatolog le ia în considerare, înainte să-ți spună care este costul, sunt reprezentate de:

  • complexitatea procedurii;
  • gradul de afectare al zonei învecinate;
  • necesitatea altor lucrări dentare.

Costul este influențat și de expertiza medicului stomatolog. Este de preferat să alegi un medic cu experiență, cu scopul de a evita complicațiile nedorite, care creează disconfort. Pentru a afla un preț exact al extracției molarului, este indicat să mergi la un consult stomatologic.

Ce se întâmplă după o extracție de măsea de minte?

După extracția măselei de minte și după ce anestezia dentară trece, pacientul se poate confrunta cu:

  • durere după extracție dentară;
  • tumefacție (umflătură);
  • o ușoară limitare a deschiderii gurii.

Toate aceste lucruri apar în funcție de felul cum a decurs intervenția. De aceea, este important să alegi din prima un medic cu experiență.

Imediat după intervenția chirurgicală, medicul îți oferă indicațiile postextracționale pentru îngrijirea zonei gingivale. În plus, îți prescrie o rețetă cu medicamentele corespunzătoare pentru ameliorarea disconfortului pe care îl poți resimți în primele zile. 

Cât durează durerea după extracția măsea?

Durerea resimțită de fiecare pacient poate diferi. Aceasta depinde de complexitatea intervenției chirurgicale, dar și de modul în care gingia reacționează. Astfel, un grad crescut de inflamație după extracție măsea determină și o durere mai mare. În majoritatea cazurilor, durerea poate varia, de la câteva zile până la o săptămână.

Recuperare extracție măsea de minte

În ziua intervenției chirurgicale, pentru a diminua senzația de disconfort postoperator, aplică local, pe obraz, comprese cu apă rece sau gheață, timp de 15 minute, la intervale de o oră. Este bine de știut că nu ai voie să iei aspirină timp de câteva zile de la extracția măselei de minte, pentru a evita hemoragia postextracțională. Respectă întocmai indicațiile medicamentoase, prescrise de medicul stomatolog.

De asemenea, pentru o recuperare simplă și ușoară, este necesar ca locul extracției măselei de minte să fie bine igienizat.

De aceea, înainte să te prezinți la cabinetul stomatologic, spală-te riguros pe dinți, folosind ața dentară sau dușul bucal.

Reluarea igienizării cavității bucale se face începând cu a doua zi.

Zona operată se spală cu blândețe, cu o periuță de dinți nouă.

Achiziționează o periuță cu cei mai moi peri, pentru a nu exista riscul de sângerare a zonei unde a fost realizată extracția. Poți folosi și apă de gură ce conține substanțe antiseptice, dar nu clăti energic.

Pașii recuperării pe zile

Recuperarea după extracția măselei de minte este diferită pentru fiecare pacient în parte și poate dura până la 2 săptămâni. Cele mai importante reguli de urmat, pentru a evita apariția complicațiilor, sunt următoarele:

  • În primele 12-24 de ore de la intervenția chirurgicală stomatologică, pacientul nu trebuie să clătească gura, pentru a evita deplasarea cheagului de sânge format la nivelul alveolei.
  • În următoarele 2-3 zile, este posibil să apară o umflare după extracție măsea la nivelul gurii și al obrajilor, care poate trece rapid, dacă pui o compresă rece sau o pungă cu gheață pe obraz. Un obraz umflat de la măsea este o complicație frecventă, dar care se remite în câteva zile.
  • După 7-10 zile, este necesar să mergi din nou la medicul stomatolog, pentru a îndepărta firele de sutură de pe zona operată.

Ce nu ai voie să mănânci după extracția de măsea?

Alimentația joacă un rol important în recuperarea după extracția măselei de minte. Astfel că, imediat după extracție, în primele ore, trebuie să aștepți să se dezmorțească locul, adică să treacă efectul anesteziei. În caz contrar, poți să te muști de obraz, deoarece zona este anesteziată. De menționat faptul că, timp de câteva zile, trebuie să mănânci doar pe partea opusă zonei extracției și doar alimente moi, semilichide, la temperatura camerei.

Ar fi bine să eviți consumul de alimente și băuturi foarte reci sau fierbinți și efortul fizic, în primele 72 de ore. Totodată, trebuie să eviți să dormi pe partea cu intervenția, pentru a preveni fenomenul de vasodilatație, care îngreunează procesul de vindecare.

Fumatul după extracție măsea

Recomandarea medicilor stomatologi este să NU fumăm în primele 2-3 zile de la intervenția chirurgicală. Fumatul determină vasoconstricție, ceea ce îngreunează vindecarea postextracțională.

În plus, substanțele din fumul de țigară pot scădea secreția salivară, ceea ce facilitează multiplicarea bacteriană. Astfel, riscul de infecții crește considerabil, în prezența fumatului.

Complicații asociate măselei de minte

În cele mai multe dintre cazuri, măseaua de minte nu are loc suficient pentru a se dezvolta normal, după erupție. Aceasta apare din cauza faptului că este ultima măsea situată pe arcada dentară.  

Cel mai adesea, erupția măselei de minte poate provoca tot felul de tulburări la nivelul aparatului dento-maxilar. Fiind situată într-o zonă reflexogenă, adică într-o zonă cu multe terminații nervoase, durerea este principalul simptom, când apar astfel de tulburări. Suplimentar, când apar probleme în zona molarilor de minte, aceștia pot mima anumite dureri la nivelul urechii (măseaua de minte și durerea de ureche fiind o asociere des întâlnită).

Se pot trata măselele de minte?

Măseaua de minte se poate trata prin obturație dentară, atunci când aceasta este cariată. Obturația presupune:

  • curățarea dintelui de leziunea carioasă;
  • spălarea cu soluții antiseptice;
  • obturarea canalului cu un material specific, tip plombă.

Prevenție

Prevenția dentară reprezintă succesul unei danturi sănătoase pe termen lung. De aceea, trebuie să înceapă încă din copilărie.

Cele mai importante tehnici de prevenție sunt mijloacele adjuvante de curățare a danturii și controalele periodice, însoțite de igienizările profesionale, efectuate de către medicul stomatolog.

👉Igienizarea profesională este o procedură importantă pentru sănătatea danturii. Citește articolul Igienizarea dentara. Ce inseamna si cand este necesara? și află ce presupune aceasta.

Rutina de îngrijire a dinților implică un periaj dentar realizat de două ori pe zi, dimineața și seara. O igienă corespunzătoare cuprinde și utilizarea aței dentare, a apei de gură și a dușului bucal.

Vizitele regulate în clinica dentară constau în verificările clinice și radiologice ale cavității bucale. La intervale de aproximativ 6 luni sau conform indicațiilor medicului stomatolog, este necesară și curățarea întregii danturi, cu ajutorul detartrajului sau al igienizării profesionale. Îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului dentar este esențială pentru a ne feri de apariția afecțiunilor ce apar atât la nivelul gingiilor, cât și al dinților.

Pentru a evita dezvoltarea problemelor dentare sau agravarea celor existente, programează-te la un consult stomatologic, o dată la 6 luni! Ai grijă de dinții tăi!

Bibliografie:

  • www.betterhealth.vic.gov.au, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/wisdom-teeth, accesat la data 19.04.2024;
  • www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/wisdom-teeth, accesat la data 19.04.2024;
  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/body/23223-wisdom-teeth, accesat la data 19.04.2024;
  • www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/wisdom-tooth-removal/, accesat la data 19.04.2024.

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.