EDU.STOMATOLOGIE

Igienizare dentară. Ce înseamnă și când este necesară?

igienizare2
Igienizarea dentară nu doar că te ajută să ai dinți mai frumoși și o respirație mai proaspătă, ci reprezintă una dintre cele mai importante reguli ale prevenției afecțiunilor dentare. Medicii stomatologi recomandă ca rutina zilnică de curățare a danturii să cuprindă cel puțin două periaje dentare, dimineața și seara, și folosirea aței dentare și a apei de gură. Cu toate acestea, periajul dentar realizat acasă nu este suficient pentru a asigura lipsa afecțiunilor orale, iar igienizarea dentară realizată de către medicii stomatologi este necesară de cel puțin două ori pe an.

Haideți să aflăm împreună ce este de fapt igienizarea dentară și când avem nevoie de ea!

Ce este igienizarea profesională dentară?

Atunci când vorbim despre igienizarea dentară ne referim, în primul rând, la un proces complet de curățare a danturii. Igienizarea dentară profesională este realizată strict de către medicul stomatolog și cuprinde 3 etape: detartrajul dentar, air flow-ul și periajul profesional. Toate aceste 3 etape au rolul de a curăța în profunzime dantura și de a îndepărta depunerile de placă bacteriană și de tartru.

Unele dintre cele mai cunoscute și mai des întâlnite afecțiuni orale sunt caria dentară și boala parodontală. Deși caria dentară afectează dintele și structurile acestuia, iar boala parodontală afectează gingia și țesuturile de susținere, aceste două afecțiuni au mai multe lucruri în comun. În primul rând, ambele afecțiuni pot duce la pierderea dinților atunci când nu sunt tratate la timp și într-un mod corespunzător. Un alt aspect comun al celor două afecțiuni este reprezentat de cauza principală a apariției, și anume: acumulările de placă bacteriană și tartru.

⏩ Boala parodontală este una dintre principalele cauze ale pierderii dinților.

Ea se instalează treptat și avansează semnificativ înainte de a produce primele simptome. Află ce este boala parodontala , care sunt cauzele sale și ce opțiuni de tratament există!

Tocmai pentru a preveni disconfortul creat de afecțiunile orale și pentru a te asigura că nu vei avea nevoie de tratamente stomatologice complexe și costisitoare este foarte important să acorzi o atenție cât mai mare igienei orale. De fapt, igienizarea dentară profesională este o tehnică stomatologică cu ajutorul căreia te poți asigura că pe suprafața dinților tăi nu există acumulări de placă bacteriană și de tartru, care nu se pot îndepărta prin periajul dentar realizat acasă.

Mai mult, o igienizare dentară nu doar că îți oferă sănătatea dinților, ci și aspectul frumos al zâmbetului și prospețimea respirației. În timp, dinții se pot păta din cauza unor alimente pigmentate, precum vinul roșu, sau pot căpăta o culoare ușor gălbuie din cauza unor vicii precum fumatul. Ei bine, atunci când respecți vizitele regulate la medicul stomatolog pentru igienizările dentare poți preveni și aceste mici imperfecțiuni și te poți bucura de acele mici detalii care fac diferența și îți oferă un zâmbet perfect, cu un aspect de invidiat.

Cze este detartrajul dentar?

Despre detartrajul dentar există o mulțime de mituri, cel mai des întâlnit fiind acela conform căruia smalțul dentar are de suferit. Medicii stomatologi ne confirmă faptul că această informație este una falsă, iar detartrajul dentar aduce foarte multe beneficii.

De ce ai nevoie de detartraj dentar? Pentru că periajul obișnuit, realizat acasă, nu este suficient pentru a-ți păstra dantura perfect curată. Zilnic, saliva și bacteriile care există în mod natural în cavitatea orală formează o peliculă foarte subțire pe suprafața dinților, numită placă bacteriană.
În timpul meselor, particulele de mâncare se atașează pe dinți, formând această placă și, în timp, se transformă în depuneri de tartru. La început, depunerile au culoarea alb-gălbuie, iar pe parcurs se transformă în pete de o culoare ușor maronie. Zonele predispuse apariției tartrului sunt fața internă a dinților de jos, fața dinspre obraz a molarilor de sus și dinții înghesuiți. De ce? Pentru că acestea sunt zonele în care periuța de dinți nu ajunge cu ușurință, iar periajul corect este mai greu de realizat.

⏩ Una dintre primele consecințe ale unei igiene orale insuficiente este reprezentată de caria dentară. Depunerile de tartru favorizează în mod special formarea cariilor interdentare. Află cum stii ca ai o carie interdentara , care sunt complicațiile acesteia și cum se tratează!

Odată formate, depunerile de tartru nu mai pot fi îndepărtate prin simplul periaj dentar, din cauza consistenței calcaroase. Astfel, detartrajul dentar este exact acel tratament care are rolul de a îndepărta depunerile de tartru și placă bacteriană și de a curăța dinții în profunzime.

Ce sunt air flow-ul și periajul profesional?

Așa cum am văzut, igienizarea dentară nu constă doar în detartrajul dentar, ci este completată de air flow și periaj profesional. Air flow-ul este un proces prin care sunt îndepărtate depozitele moi și petele de pe suprafața dinților.

Pentru a realiza acest proces medicii stomatologi folosesc un aparat special care difuzează pe suprafața dinților și pe linia gingiilor un amestec foarte fin de apă și bicarbonat de sodiu.

Cea de-a treia etapă a igienizării dentare este periajul profesional cu rol de netezire a suprafețelor dinților și de îndepărtare a eventualelor reziduuri ale plăcii bacteriene. Periajul dentar profesional poate fi asociat cu periajul realizat acasă cu periuța de dinți electrică deoarece aparatul utilizat de către medicii stomatologi are exact aceeași formă. Pentru această ultimă etapă a igienizării se utilizează o pastă de dinți specială.

igienizare1

Beneficiile igienizării dentare complete

În primul rând, igienizarea dentară te va ajuta să previi afecțiunile orale, deoarece aceasta îndepărtează depunerile de tartru, placa bacteriană și resturile alimentare chiar și din cele mai greu accesibile zone ale danturii.

Deși nu este un procedeu de albire a dinților, în urma unei igienizări profesionale poți observa eliminarea micilor colorații de pe suprafața dinților, deoarece aceștia sunt curățați în profunzime. Nu în ultimul rând, igienizarea dentară îți va oferi o senzație de prospețime de durată și o respirație proaspătă.

⏩ Dacă îți dorești să ai o dantură impecabilă, iar dinții tăi să fie mereu albi și strălucitori, fațetele dentare pot fi soluția pentru tine. Află ce sunt fatetele dentare , cui sunt recomandate, cum se montează și care sunt beneficiile lor!

Cât de des trebuie să faci o igienizare dentară?

Igienizarea dentară este recomandată la fiecare 6 luni, odată cu vizita regulată la medicul dentist. Aceasta poate fi necesară chiar și mai des în diferite situații, de exemplu: în timpul tratamentului ortodontic, deoarece aparatul dentar creează mai multe spații în care se pot acumula resturi alimentare, în cazul pacienților cu diferite lucrări protetice și chiar în cazul fumătorilor.
Igienizarea dentară se realizează strict în cabinetul medicului stomatolog, cu ajutorul instrumentelor speciale. În funcție de planul de tratament al fiecărui pacient, medicul recomandă igienizarea dentară atunci când este necesar.

Igienizare dentară preț

Igienizarea dentară reprezintă un tratament absolut necesar pentru menținerea sănătății dentare. În cadrul Regina Maria Dental Clinics, echipa noastră de specialiști îți poate transmite exact care sunt tratamentele de care ai nevoie și care este prețul acestora, în funcție de particularitățile fiecărui pacient.

În principiu, detartrajul și periajul profesional sunt disponibile într-un pachet cu prețul de 300 de lei. Igienizarea profesională completă include detartrajul, periajul profesional și sesiunea de air-flow și are prețul de 400 de lei.

Sfaturi utile de îngrijire a danturii

Igienizarea dentară este un proces lipsit de disconfort, care se realizează într-o singură ședință. Astfel, chiar dacă presupune 3 etape, aceasta nu va necesită să stai o perioadă îndelungată pe scaunul stomatologic.

Pentru a avea o dantură sănătoasă este foarte important să nu neglijezi vizitele periodice la medicul tău stomatolog sau periajul dentar realizat acasă.

Nu uita, este mult mai ușor să previi decât să tratezi!

Solicită o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord să fiu contactat/ă de către Rețeaua de sănătate Regina Maria Dental Clinics în legătură cu serviciile medicale solicitate.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și completând formularul de mai sus te supui Termenilor si conditiilor.