EDU.STOMATOLOGIE

Aparat dentar - tipuri, beneficii, costuri

dentar2
Aparatul dentar reprezintă unul dintre cele mai populare tratamente stomatologice de care pot avea nevoie atât pentru copii, cât și adulții. Există mai multe tipuri de aparat dentar, ale căror roluri principale constau în alinierea corectă a dinților și îmbunătățirea sănătății orale. Beneficiile acestuia sunt numeroase, chiar dacă perioada de purtare a unui aparat ortodontic poate dura chiar mai mult de un an, în cele mai multe situații.

În continuare, sunt abordate principalele tipuri de aparate dentare și cum pot acestea să îmbunătățească zâmbetul și încrederea în sine.

Beneficii aparate dentare

Purtarea unui aparat dentar contribuie semnificativ la sănătatea danturii și estetica zâmbetului. Acest tratament ortodontic nu doar că are un rol important în corectarea unor anomalii dentare, dar previne și unele complicații asociate cu acestea, precum:

  • cariile dentare - prin faptul că permite o igienă optimă a dinților;
  • tartrul;
  • afecțiunile gingivale;
  • eroziune smalțului dentar;
  • disconfortul sau durerea mușchilor masticatori - permite o distribuție egală a forțelor în timpul masticației.
dentar4

Alte beneficii ale purtării aparatului dentar sunt următoarele:

  • alinierea dinților;
  • îndreptarea dinților strâmbi sau suprapuși;
  • corectarea mușcăturii (ocluziei);
  • prevenirea afecțiunilor dentare;
  • obținerea unui zâmbet frumos și sănătos;
  • creșterea încrederii în sine.

👉O mușcătură corectă presupune alinierea optimă a dinților arcadei superioare cu cei ai arcadei inferioare. Află de ce este important să ai o mușcătură corectă, din articolul Muscatura corecta a dintilor. Cum arata si de ce este importanta pentru sanatatea orala? .

Tipuri de aparate dentare

La Regina Maria Dental Clinics punem accentul pe confort şi rezolvarea eficientă a oricăror probleme dentare. Tocmai de aceea, îți oferim o gamă variată de aparate dentare în care aspectul estetic şi funcţionalitatea sunt constant îmbunătăţite.

Aparat dentar invizibil Incognito

Incognito este aparatul dentar modern, care asigură rezultate rapide şi durabile. Poate fi utilizate pentru rezolvarea:

  • malocluziei (alinierea inadecvată a dinților celor două arcade dentare);
  • malpoziţiei (dinţi strâmbi, înghesuiți sau breşe dentare).

Spre deosebire de aparatele dentare convenționale, Incognito este discret, invizibil din exterior, deoarece este fixat pe suprafața interioară a dinților.

Proiectat pentru fiecare pacient, acest aparat dentar asigură o aderenţă bună pe suprafaţa fiecărui dinte, datorită amprentei obținute prin tehnologia modernă computerizată CAD/CAM.

Aparat dentar safir (transparent)

Acesta reprezintă o soluţie de tratament rapidă, dar discretă, perfectă dacă ai o viaţă socială activă. În plus, aparatul este transparent, uşor de purtat, confortabil şi îţi asigură rezultate bune la sfârșitul perioadei de tratament.

Un alt avantaj al aparatului dentar Safir este acela că previne boala parodontală, dar şi slăbirea dinților crescuți strâmb. Aparatul dentar Safir nu se colorează și nu acumulează resturi bacteriene, datorită uniformităţii suprafeței din care este confecționat.

Aparat dentar invizibil Invisalign

Invisalign este o metodă modernă şi invizibilă de rezolvare a malpoziţiilor (dinţi strâmbi, înghesuiți sau breşe dentare), fiind o alternativă la un aparat fix metalic cu brackeți.

Revoluţionarul Invisalign îți îndreaptă dinții cu ajutorul unei serii de aparate dentare transparente, personalizate, detașabile, numite alignere. Fiecare aligner este fabricat în mod individual şi personalizat conform amprentei tale dentare.

👉Unul dintre scopurile principale ale purtării unui aparat dentar constă în îndreptarea dinților. De ce este atât de importantă? Citește articolul Ce inseamna mai exact indreptarea dintilor si care este durata medie a unui tratament ortodontic. Interviu cu dr. Anca Gheorghe, medic specialist ortodont .

Spre deosebire de alte aparate dentare, în cazul Invisalign, pe măsură ce se înlocuieşte fiecare aligner, dinţii se vor deplasa – puţin câte puţin, săptămână de săptămână – aplicând o forţă controlată şi constantă asupra lor, până când ajung în poziţia finală prescrisă de medicul ortodont. Un alt avantaj este că sistemul de aparate ortodontice reuşeşte să controleze şi timpul de acţionare al acestor forţe.

dentar3

Invisalign este un aparat dentar invizibil, complet transparent, confortabil, detașabil (un plus pentru păstrarea unei igiene dentare corecte). În plus, neavând metal sau margini ascuțite, aparatul dentar Invisalign este confortabil la purtare și nu cauzează alergii. Cu toate acestea, tratamentul cu aparatul dentar Invisalign se adresează pacienților peste 12 ani, care au toți dinții permanenți erupți.

Aparat dentar Damon

Sistemul autoligaturant Damon este permanent dezvoltat și îmbunătățit și le oferă pacienților avantaje deosebite față de sistemele clasice de aparate dentare. Primul și cel mai important avantaj pe care îl oferă sistemul de aparate dentare este posibilitatea rezolvării oricărei anomalii dentomaxilare, la orice vârstă, fără extracții dentare. Această posibilitate vine din capacitatea acestor aparate dentare de a stimula procesele de creștere osoasă prin intermediul dinților.

Forțele dezvoltate de arcuri, prin intermediul brackeților, se transmit dinților, iar în ultimă instanță, oaselor, responsabile de îndreptarea acestora. Forțele mici și constante se dezvoltă grație arhitecturii și includerii brackeților speciali construiți și dispuși pe aparatele dentare Damon. Practic, fiecare bracket se transformă la închidere într-un sistem cu fricțiune foarte mică.

Aceasta atrage după sine cel de-al doilea avantaj major al sistemului: durerea inexistentă pe dinții asupra cărora se acționează. Astfel, față de tehnicile de ortodonție tradiționale, sistemul de aparate dentare Damon le permite pacienților de orice vârstă să-și desfășoare activitățile zilnice în condiții normale.

Ceea ce este cu totul special la acest sistem de aparate dentare este intensitatea mică și constantă a forțelor primite de dinți, ele fiind, de fapt, motorul proceselor de remodelare și reorganizare osoasă. Remodelarea, reorganizarea și creșterea osoasă permit alinierea și restabilirea corectă a funcției ocluzale a dinților de pe arcadele dentare.

Un alt avantaj major este reducerea timpului de tratament, în unele cazuri chiar la o jumătate de an. Rapiditatea acțiunii aparatului dentar vine din forța constantă dezvoltată de arcuri prin lipsa ligaturilor rigide. Astfel, controlul periodic la medicul specialist în ortodonție este mult mai rar. La aparatele dentare clasice este necesar controlul lunar, însă pentru aparatul dentar Damon, controlul se face o dată la 2 luni, chiar la 2 luni și jumătate. În tot acest timp, acțiunea aparatului dentar Damon este exercitată cu aceeași intensitate și constanță.

Aparat dentar invizibil Spark

SPARK™ este un sistem transparent de îndreptare a dinților, produs de Ormco – o companie ortodontică cu experiență de 60 de ani în domeniu, la nivel mondial. Experții din întreaga lume au încredere în acest sistem pentru soluții de tratament de înaltă calitate.

Cu aparatul dentar Spark ajungi rapid și discret la zâmbetul mult visat. Acesta este compus din mai multe gutiere invizibile, care îți oferă un confort maxim în timpul purtării. Datorită faptului că sunt detașabile, poți consuma toate alimentele preferate, iar igiena orală se realizează ușor.

Aparatul dentar Spark este folosit la Regina Maria Dental Clinics ca soluție modernă de tratament. Fiind realizate dintr-un material inovativ, truGEN, alignerele invizibile Spark îți protejează gingiile, prin margini rotunjite ale gutierei. Prin urmare, o să uiți că le porți.

Cum se alege cel mai potrivit aparat dentar?

Alegerea aparatului dentar se face luând în considerare mai mulți factori. În primul rând, nevoile specifice ale fiecărui pacient sunt luate în considerare, astfel încât perioada purtării aparatului dentar să fie cât mai confortabilă și să permită obținerea rezultatelor dorite. Alte criterii care participă în alegerea aparatului potrivit cuprind:

  • severitatea problemei dentare;
  • tipul de defect ce necesită corectare;
  • costul tratamentului;
  • confortul;
  • aspectul estetic.

În cadrul consultului stomatologic, întreabă medicul ce tip de aparat dentar este potrivit nevoilor tale. De asemenea, adresează-i toate întrebările și nelămuririle pe care le ai, astfel încât să înțelegi ce presupune efectuarea tratamentului ortodontic.

Tratamentul ortodontic

Tratamentul ortodontic presupune parcurgerea mai multor etape. Împreună cu medicul stomatolog vei stabili când se efectuează și ce se întâmplă la fiecare pas. Astfel, tratamentul ortodontic cuprinde:

  • evaluarea cavității bucale;
  • efectuarea investigațiilor imagistice (radiografie panoramică, tomografie computerizată);
  • realizarea procedurilor necesare înainte de montarea aparatului;
  • aplicarea aparatului dentar;
  • consultul periodic;
  • îndepărtarea aparatului ortodontic.

👉Una dintre cele mai utilizate investigații imagistice este reprezentată de radiografia panoramică. Află mai multe despre aceasta și când este utilă din lectura articolului Radiografia dentara panoramica. Cum se face si cand este necesara? .

Intervenții stomatologice înainte de aparatul dentar

Este important de menționat că înainte de aplicarea aparatului dentar, medicul realizează o igienizare profesională, care include:

  • detartraj;
  • periaj profesional;
  • air-flow.

👉Detartrajul este o intervenție stomatologică, prin care tartrul de pe suprafața dinților este îndepărtat. Citește articol Cat costa detartrajul dentar in 2023 si de ce este important  și descoperă care sunt costurile acestei proceduri.

Aceste proceduri contribuie la curățarea avansată a dinților, îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului. Astfel, riscul de a dezvolta carii dentare în timpul tratamentului ortodontic este redus semnificativ.

De asemnea, dacă sunt prezente carii sau alte afecțiuni, acestea sunt tratate. După aplicarea aparatului, intervențiile stomatologice sunt mai dificil de realizat.

Îngrijirea și ajustarea aparatului dentar

După aplicarea aparatului dentar, este indicat ca în fiecare lună, sau conform recomandărilor medicului stomatolog, să mergi la un consult. În acest mod, starea danturii tale este monitorizată și sunt evitate complicațiile (carii dentare, inflamația gingiei). La fiecare 3-4 luni de purtare a aparatului este necesară o şedinţă de profilaxie – igienizare profesională (air-flow, detartraj, periaj profesional).

dentar1

Cât costă un aparat dentar?

Prețul unui aparat dentar poate varia în funcție de:

  • tipul de aparat utilizat;
  • complexitatea tratamentului ortodontic;
  • procedurile stomatologice necesare;
  • expertiza medicului ortodont.

Iată o listă a prețurilor pentru diferite tipuri de aparate dentare:

  • Aparat fix cu bracketi metalici/arcadă: 3300 lei
  • Aparat fix cu bracketi din safir/arcadă: 4800 lei
  • Aparat fix metalic Damon/arcadă: 6600 lei
  • Aparat dentar lingual Incognito/arcadă: 11 500 lei
  • Aparat dentar Invisalign/arcadă: 25 500 lei
  • Aparat Spark Advanced (ambele arcade): 25 200 lei

Aparat dentar pentru copii

La copii, purtarea aparatului dentar nu doar că remediază problemele de ordin estetic și aliniază într-o poziție corectă dinții, dar contribuie și la o dezvoltare normală a oaselor maxilare. În plus, previne formarea unor viitoare afecțiuni dentare, precum cariile dentare sau bolile parodontale, deoarece dinții drepți permit o igienă mai facilă. În plus, pentru ca aparatul dentar să fie mai ușor de acceptat de către copil, se poate opta și pentru un aparat dentar colorat.

Când este momentul potrivit pentru a aplica un aparat dentar la copii?

La fiecare copil, vârsta la care aparatul ortodontic este indicat poate să difere.

Uneori, medicul stomatolog poate observa anumite semne care indică necesitatea unui aparat dentar pentru corectarea mușcăturii. De aceea, este indicată vizita la medicul stomatolog la un interval de 6 luni.

Printre cele mai frecvente situații care reprezintă un indiciu al necesității aparatului dentar se află:

  • pierderea timpurie a dinților de lapte;
  • erupție întârziată a dinților permanenți;
  • disconfort sau durere în timpul masticației.

Zâmbetul este primul lucru pe care îl observi la o persoană și, de cele mai multe ori, ajută la formarea primei impresii pe care ți-o faci despre aceasta. Acum poți scăpa de grija primei impresii, din punct de vedere estetic, prin alinierea corectă a dinților tăi, cu ajutorul aparatului dentar. Dacă îți dorești o dantură sănătoasă și aliniată corect, apelează la specialiștii Regina Maria Dental Clinics (clinicile Rin, Piața Alba Iulia, Caramfil, Academia Spațială - Victoriei, Pitești, Turda, Oradea, Constanța, Iași, Sibiu, Ploiești, Galați, Craiova, Brașov, Cluj, Timișoara). Aici, vei întâlni medici stomatologici cu experiență, care te vor îndruma spre alegerea celei mai bune opțiuni de tratament pentru tine, pentru ca tu să zâmbești cu încredere.

Bibliografie:

  • my.clevelandclinic.org, https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/24601-teeth-braces, accesat la data 11.04.2024;
  • www.nhs.uk, https://www.nhs.uk/conditions/braces-and-orthodontics/, accesat la data 11.04.2024;
  • www.news-medical.net, https://www.news-medical.net/health/What-are-Dental-Braces.aspx, accesat la data 11.04.2024;
  • www.webmd.com, https://www.webmd.com/oral-health/braces-and-retainers, accesat la data 11.04.2024.