Terapia hormonală

Beneficiile terapiei de substituție hormonală (TSH) depășesc riscurile. Dovezile recente spun că riscurile de reacții adverse grave ale TSH sunt foarte scăzute. Instituirea terapiei de substituție hormonală se face doar sub supraveghere medicală, depinde de vârstă, de simptomele menopauzei și de unii factori de risc asociați, pe care medicul îi evaluează și în funcție de care poate stabili un plan de tratament adecvat. 

În linii mari, femeile sub 60 de ani, cu simptome de menopauză, fără risc crescut de cancer de sân sau cheaguri de sânge, au beneficii reale în urma terapiei de substituție hormonală.

Beneficiile TSH

Principalul beneficiu al TSH este ameliorarea semnificativă a majorității simptomelor de premenopauză și menopauză (bufeuri, transpirații nocturne, probleme de somn cauzate de menopauză, anxietate și depresie, uscăciunea vaginală). Simptomele specifice dispar în decurs de câteva zile după începerea tratamentului. 

Un alt beneficiu este prevenirea riscului de osteoporoză, care crește semnificativ după  menopauză, și este un efect direct al scăderii nivelului de estrogeni. Efectul este cu atât mai intens pozitiv în cazul celor cu menopauză precoce (înainte de 45 de ani). Totodată, terapia oferă suport pentru masa musculară. 

Riscurile TSH

Riscurile terapiei de substituție hormonală sunt de obicei foarte scăzute și depind de tipul terapiei, de durata tratamentului și de propriile riscuri. 

Principalele riscuri asociate cu TSH sunt: 

  • crește ușor riscul de cancer de sân, astfel că femeile cu cancer de sân în antecedente sau cu risc familial ridicat trebuie să evite TSH; 
  • crește foarte ușor riscul apariției cheagurilor de sânge (plasturii de substituție hormonală evită complet acest risc secundar, estrogenul fiind mai sigur atunci când este absorbit în organism prin piele), și prin aceasta riscul de accident vascular cerebral.

Un aspect important de care trebuie să ține seama este faptul că terapia hormonală se face sub supraveghere medicală, impune realizarea unor investigații periodice, iar utilizarea unor preparate naturiste (ceaiuri, suplimente) trebuie limitată sau utilizată doar cu recomandarea medicului.