Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Vaccinarea anti COVID-19 a copiilor peste 5 ani: clarificari pentru parinti

Articol de Mirabela Gatila Medical Content Writer
Romania va incepe vaccinarea copiilor cu varste intre 5 si 11 ani impotriva COVID-19 din 26 ianuarie 2022, cu doze de vaccin Pfizer/BioNTech adaptate celor mici. Parintii care doresc sa-si imunizeze copiii pot face deja programarile intr-unul dintre cele 219 de cabinete de vaccinare pediatrice din tara, dupa cum informeaza autoritatile pe platforma nationala de vaccinare.

Doza recomandata copiilor peste 5 ani este mai mica decat in cazul adultilor si consta in administrarea unei cantitati de 10 micrograme/doza (10 ug), ceea ce inseamna o treime din doza oferita persoanelor cu varste peste 12 ani (adica o cantitate de 30 ug/doza). Serul se va administra intramuscular, similar celorlalte grupe de varsta eligibile. De asemenea, rapelul se realizeaza tot la o distanta de 21 de zile de la prima doza. In cazul in care copilul implineste 12 ani in perioada dintre cele doua doze de vaccin, medicii sustin ca acestia vor primi la rapel aceeasi cantitate de ser, adica o doza de 10 ug.

Parintii care doresc sa-si vaccineze copiii cu serul Pfizer/BioNTech trebuie sa completeze cateva formulare de triaj medical si prin care isi exprima consimtamantul informat privind imunizarea. Acestea sunt disponibile pe platforma nationala de vaccinare.

Vaccinul impotriva COVID-19, aprobat de EMA din noiembrie 2021

Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a aprobat in luna noiembrie 2021 utilizarea vaccinului Pfizer/BioNTech pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani, la doar cateva luni distanta de la avizul favorabil acordat pentru administrarea aceluiasi vaccin copiilor peste 12 ani (luna mai 2021, n. red.).

Autorizarea vaccinului pentru copiii mai mari de 5 ani s-a bazat pe un studiu care a implicat 2.000 de copii si care a aratat ca serul a fost eficient in proportie de 90,7% in prevenirea formelor simptomatice de COVID-19.

Vaccinul a fost administrat unui numar de 1.305 de copii intr-o doza mai mica decat in cazul copiilor peste 11 ani. Rezultatele studiului arata ca trei dintre acestia au dezvoltat COVID-19, comparativ cu 16 din cei 663 de copii carora li s-a administrat un placebo.

Importanta vaccinarii copiilor si adolescentilor impotriva COVID-19 

Beneficiile vaccinarii impotriva COVID-19 pentru copii si adolescenti sunt similare cu cele oferite adultilor. Avantajul major este ca imunizarea scade considerabil riscul dezvoltarii unei forme severe de COVID-19 care poate duce la spitalizare si chiar deces.

Lumea medicala a dezbatut indelung necesitatea imunizarii copiilor care nu au afectiuni preexistente, in contextul in care datele privind severitatea cazurilor de infectie COVID-19 au aratat ca sunt sanse mici ca acestia sa dezvolte o foma severa de boala. Nu trebuie minimalizat, insa, nici riscul de aparitie a unor complicatii grave in randul copiilor infectati cu virusul SARS-CoV-2, cum ar fi sindromul inflamator multisistemic - o afectiune grava care determina inflamatii la nivelul mai multor organe, inclusiv inima, plamani, rinichi, creier, piele, ochi sau sistemul digestiv. Conform Centrului de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile (CDC) din Statele Unite ale Americii au fost raportate, din aprilie 2020 pana in octombrie 2021, peste 2.300 de cazuri de MIS-C la copiii cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani.

Expertii in boli infectioase, atat din tara noastra, cat si din strainatate, mentioneaza ca exista un risc mai mare de a dezvolta forme severe de COVID-19 in randul copiilor care prezinta diferite comorbiditati, cum ar fi bolile cronice respiratorii, afectiunile renale, hepatice, cardiace, bolile oncologice, bolile inflamatorii intestinale.

Reprezentantii EMA si CDC au analizat atent datele, rezultatele studiilor de siguranta si eficacitate la care au participat copiii peste 5 ani si potentialele efecte secundare ale vaccinului. Expertii recunosc ca datele limitate din studiile care implica copii nu au permis identificarea de efecte secundare rare. Cu toate acestea, au ajuns la concluzia ca beneficiile vaccinului impotriva COVID-19 pentru aceasta grupa de varsta depasesc potentialele riscuri.

Vaccinarea impotriva COVID-19 la copiii mici si la adolescenti poate ajuta la:

  • Protejarea copiilor cu varsta peste 5 ani impotriva infectiei COVID-19
  • Protejarea membrilor familiei, inclusiv a fratilor care nu sunt eligibili pentru vaccinare si a membrilor familiei cu risc crescut de a dezvolta forme severe de boala
  • Reducerea riscului de boala severa in randul copiilor, chiar daca acestia se imbolnavesc de COVID-19
  • Protejarea copiilor atat de efectele directe, imediate ale bolii, cat si de efectele pe termen lung
  • Minimalizarea efectelor indirecte ale bolii cum ar fi: transmiterea in comunitate, aparitia de noi variante si inchiderea scolilor
  • Participarea in siguranta a copiilor la cursuri, la practicarea diferitelor sporturi si altor activitati de grup

Vaccinurile impotriva COVID-19 sunt sigure pentru copii si adolescenti

Vaccinurile impotriva COVID-19 sunt atent monitorizate de agentiile de reglementare si autorizare a medicamentelor din intreaga lume, cum ar fi EMA, CDC si ECDC. Reprezentanii acestor institutii evalueaza si supervizeaza siguranta tuturor vaccinurilor impotriva COVID-19, inclusiv dupa ce acestea au fost autorizate sau aprobate pentru utilizare, inclusiv vaccinul Pfizer/BioNTech pentru copiii cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani.  

Studiile clinice arata ca eficienta vaccinului ARNm Pfizer-BioNTech COVID-19 este in proportie de aproape 91% in prevenirea bolilor simptomatice la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani.

Ce reactii adverse pot aparea dupa vaccinarea copilului impotriva COVID-19?

Asemenea adultilor, copiii si adolescentii pot avea unumite reactii adverse dupa administrarea serului impotriva COVID-19. In majoritatea cazurilor, aceste posibile reactii sunt semne normale ca organismul incepe sa dezvolte anticorpii de care are nevoie sa lupte impotriva infectiei.

In studiile clinice la care au participat copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 11 ani nu au fost identificate probleme serioase de siguranta. Efectele secundare raportate au fost usoare si similare cu reactiile experimentate de copii dupa administrarea vaccinurilor de rutina.

Posibilele reactii adverse in randul copiilor dupa vaccinarea COVID-19 pot include:

  • Durere la locul injectarii
  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Febra usoara 

Reactiile de mai sus nu apar la toti copiii, iar in cazurile in care ele se manifesta, dispar in maximum cateva zile de cele mai multe ori.

Reactiile severe dupa vaccinare sunt posibile, dar rare

Expertii CDC si ECDC sustin ca numarul cazurilor de miocardita si pericardita (inflamatie a inimii) raportate la copii si adolescenti sunt rare. Deocamdata nu se cunoaste exact riscul de aparitie al acestor complicatii la copiii cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani - oamenii de stiinta continua sa monitorizeze acest aspect. Cert este ca, in general, adolescentii cu varsta cuprinsa intre 12 si 17 ani prezinta un risc mai mare de miocardita decat copiii mai mici. De asemenea, datele clinice arata ca majoritatea adolescentilor care au dezvoltat aceasta afectiune dupa vaccinare au raspuns bine la tratament si s-au recuperat rapid.

Din datele publicate pana in prezent, in Statele Unite ale Americii au fost raportate 12 cazuri de miocardita din aproape 8.675.000 doze administrate de la demararea campaniei de vaccinare impotriva COVID-19 a copiilor peste 5 ani.

Pe de alta parte, trebuie avut in vedere ca infectia COVID-19 este asociata cu un risc crescut de miocardita. Conform expertilor CDC, riscul de aparitie a miocarditei in cazul copiilor infectati cu SARS-CoV-2 este de 30 de ori mai mare la copiii mai mici de 16 ani. De asemenea, expertii in boli infectioase din cadrul Ministerului Sanatatii din tara noastra sustin ca “datele stiintifice sugereaza ca miocardita secundara infectiei cu SARS-CoV-2, cauzata atat de formele severe de COVID-19, cat si de sindromul multiinflamator sistemic prezinta un risc mult mai mare comparativ cu cel care ar putea fi cauzat de vaccinarea cu vaccin ARNm COVID-19”. Expertii romani mentioneaza intr-un document realizat pentru parinti ca “vaccinarea poate avea un beneficiu semnificativ in reducerea incidentei miocarditei si a sechelelor pe termen lung”. Autorii documentului publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii sunt prof. univ. dr. Doina Anca Plesca din cadul Departamentului de Pediatrie din Facultatea de Medicina, Universitatea de Medicina si Farmacie “Carol Davila" Bucuresti si dr. Anca Draganescu de la Institutul National de Boli Infectioase “Prof. dr. Matei Bals" din Bucuresti.

Imunitatea naturala vs. imunitatea prin vaccinare in randul copiilor mici

“Este mai sigur pentru copilul meu sa-si dezvolte imunitatea prin infectarea cu virusul SARS-CoV-2 decat prin vaccinare?”- este una dintre cele 18 intrebari frecvente despre vaccinarea copiilor mici impotriva COVID-19 la care expertii din cadrul Ministerului Sanatatii raspund in documentul mentionat mai sus.

Deocamdata nu exista date cu privire la nivelul si durata imunitatii naturale a copiilor nevaccinati si trebuie tinut cont de faptul ca, asemenea adultilor, copiii pot dezvolta o forma severa de boala si complicatii pe termen lung. In schimb, exista dovezi ca vaccinarea copiilor impotriva COVID-19 previne aparitia formelor severe de boala si a complicatiilor pe termen lung de tipul miocarditei, sindromului inflamator multisistemic sau a simptomelor persistente post-COVID-19.  De asemena, datele epidemiologice arata ca procentul cazurilor de COVID-19 si a spitalizarilor in randul copiilor a crescut.

In plus, expertii romani in boli infectioase precizeaza ca “vaccinarea impotriva COVID-19 protejeaza copilul de aparitia sechelelor determinate de sindromul post-COVID, o situatie care poate afecta calitatea vietii pe o perioada de timp. Toate acestea reprezinta efectele directe ale pandemiei COVID-19, fata de care copiii cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani pot fi protejati”.

Pregatirea copiilor mici si mari pentru vaccinare

Refuzul copiilor de a fi injectati este una dintre principalele temeri ale parintilor atunci cand vine vorba de vaccinare. Procesul de administrare a vaccinului impotriva COVID-19 este similar cu administrarea altor tipuri de vaccinuri. La fel si reactiile celor mici cand aud ca trebuie sa mearga la doctor pentru a fi “intepati”. Multor copii le este frica de ace si pot protesta puternic impotriva imunizarii. 

Parintii care decid sa-si vaccineze copiii impotriva COVID-19 trebuie sa fie de doua ori mai puternici si sa discute calm cu cei mici despre vaccin si experienta imunizarii. Mai jos sunt cateva sfaturi prin care parintii isi pot ajuta copilul sa-si invinga teama de vaccin:

  • Discuta cu el din timp despre vaccinarea in sine si explica-i in detaliu cum se va desfasura imunizarea, de la intrarea in clinica pana cand veti ajunge impreuna acasa;
  • Discuta cu medicul pediatru despre aplicarea cremelor care atenueaza durerea si tine cont ca acestea trebuie aplicate cu aproximativ jumatate de ora inaintea imunizarii;
  • In cabinetul de vaccinare, ajuta-ti copilul sa se relaxeze si distrage-i atentia de la ac. Tine cont de faptul ca minutele dinaintea administrarii vaccinului, cand medicul sau asistenta pregatesc serul, pot fi cele mai stresante pentru copil;
  • Profita de cele 15-30 de minute in care trebuie sa asteptati in centrul de vaccinare pentru observarea eventualelor reactii adverse pentru a-i spune copilului ca esti mandra de el si de curajul de care a dat dovada in cabinet 
  • Neaparat sarbatoriti impreuna, indiferent de numarul lacrimilor varsate sau de intensitatea tipetelor; 

70% dintre parintii din mediul rural din Romania nu si-ar vaccina copiii

Cati parinti si-ar vaccina copiii mici impotriva COVID-19? Nu se stie. Probabil ca nu foarte multi, daca ne raportam la numarul romanilor vaccinati. Suntem printre tarile cu cea mai mica rata de vaccinare din Europa (in jur de 40%, n. red.). 

70% dintre parintii din mediul rural au declarat intr-un sondaj, realizat de organizatia World Vision Romania in prima saptamana a lunii ianuarie 2022, ca nu si-au vaccinat copiii mai mari de 12 ani si tot atatia spun ca nu intentioneaza sa-si vaccineze copiii mai mici de 12 ani. Potrivit Agerpres, sondajul mai arata ca 20% dintre parinti sunt nehotarati si ca numai 10% accepta sa-si vaccineze copiii impotriva COVI-19.

Tara noastra a inceput vaccinarea impotriva COVID-19 pentru copiii cu varste intre 12 si 18 ani la 2 iunie 2021. Deocamdata nu avem o statistica privind procentul copiilor peste 12 ani din Romania vaccinati. Potrivit datelor oferite de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor (ECDC), procentul copiilor peste 12 ani vaccinati impotriva COVID-19 este de aproximativ 7% in Europa.

Surse:
www.vaccinare-covid.gov.ro
www.ecdc.europa.eu
www.ema.europa.eu
www.cdc.gov
www.healthychildren.org
www.nbcnews.com
www.ft.com
www.euractiv.com
www.ms.ro