Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Trusa de medicamente pentru copii, necesara in orice vacanta

Articol de Dr. Irina Costache Medic primar Pediatrie
Plecatul in vacanta cu copilul poate fi intotdeauna o „incercare”. De multe ori cei mici reusesc sa se imbolnaveasca in cele mai nepotrivite momente, de aceea, cel mai important lucru este sa aveti o asigurare medicala de sanatate pentru calatoriile in afara tarii si un abonament medical pentru vacantele pe plan local. Odata ajunsi la destinatie e bine sa identificati in primul rand unde se afla cea mai apropiata unitate medicala catre care va puteti indrepta in caz de nevoie.

La fel de importanta este trusa de urgenta cu medicamente, care ar trebui sa fie la indemana in orice casa si care ar trebui sa faca parte din bagajul pregatit pentru vacanta. Aceasta trebuie evaluata periodic pentru a verifica termenele de valabilitate ale medicamentelor, pentru a le inlocui pe cele expirate sau pentru a adauga altele noi.

Termometrul si antitermicele, de nelipsit

Cel mai frecvent simptom al copilului bolnav este probabil febra. Definim febra ca fiind cresterea temperaturii la peste 38 grade Celsius, masurata intrarectal la copilul mic (cu varsta sub 6 ani). Avand in vedere acest aspect, din trusa de vacanta nu pot lipsi termometrul (de preferat cu capul flexibil) si antitermicele. 

Cele mai utilizate antitermice pentru copii sunt paracetamolul si ibuprofenul, ambele substante gasindu-se in farmacii sub forma de sirop, tablete sau supozitoare, in diverse concentratii in functie de varsta si greutatea celui mic. Este extrem de important ca antitermicele sa fie administrate sub forma farmaceutica potrivita situatiei si varstei. De exemplu, un copil care varsa va primi mai degraba supozitoare decat siropuri. Poate si mai important este dozajul acestora care trebuie adaptat greutatii copilului in principal, varsta avand rol orientativ. 

Sarurile de rehidratare orala, de mare ajutor

Bolile digestive sunt foarte frecvente mai ales vara, in anotimpul mersului la mare sau la piscine, cand exista un risc foarte mare al infectiilor, mai ales virale, dar si bacteriene manifestate cu febra, diaree si varsaturi. 

Sunt de mare ajutor antidiareicele (cele care nu sunt antibiotice), probioticele (mai ales cele cu Saccharomyces boulardii), dar in mod special sarurile de rehidratare orala. Aceste produse sunt considerate de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii salvatoare de vieti, se gasesc sub forma de pulbere care se dizolva in apa plata sau direct sub forma lichida si se administreaza cu lingurita in masura tolerantei digestive. 

Un antivomitiv oral este foarte rar de fapt o solutie, pentru ca de multe ori este eliminat prin varsatura inainte sa apuce sa intre in actiune. 

Antialergicele, de baza in alergii alimentare

Tot in vacante este momentul marilor incercari culinare si frecvent apar alergii alimentare, cei mici fiind mult mai expusi odata cu mancatul la restaurant. Intepaturile insectelor sunt extrem de frecvente vara si in ambele situatii un antialergic ar fi ideal. 

Antialergicele se comercializeaza sub forma de solutie (picaturi), sirop sau tablete. Sprayurile repelante sunt de asemenea de utilizat in preventia intepaturilor de insecta. De reamintit faptul ca ideal este ca acestea sa fie aplicate pe haine si nu direct pe pielea celui mic. Eritemul de scutec sau leziunile provocate de nisip sau insecte au nevoie de o crema impotriva iritatilor si eritemului alergic.

Kitul pentru tuse si rinoree

In cazul in care apar semne ale unei viroze respiratorii, in afara de febra pot aparea si tuse, stranut, rinoree, astfel incat in trusa de vacanta ar fi ideal sa existe un sirop, unul calmant atat pentru tuse seaca, cat si pentru cea productiva, un spray pentru ameliorarea durerilor de gat sau pastile pentru supt, apa de mare hipertona si un spray pentru dezobstructie nazala. 

SPF-ul - important atat vara, cat si iarna

Intotdeauna ajuta sa existe in orice trusa de prim ajutor solutii dezinfectante, rivanol sau alcool, comprese sterile si plasturi. Daca vorbim de vacanta de vara sunt indispensabile crema de protectie solara cu factor de protectie (FP) 50+ si solutia calmanta dupa plaja sau apa termala, poate si un spray impotriva arsurilor, situatie nedorita si de evitat. 

Sfaturi pentru igiena oculara

Pentru igiena oculara sunt importante servetelele antibacteriene, deoarece desi sunt frecvente in vacante, pacientii au nevoie sa fie diagnosticati corect de medicul oftalmolog pentru a primi un tratament adecvat.

Vitamina D, esentiala intotdeauna

Vitamina D nu se uita nici in vacante, nici macar vara, indiferent de varsta copilului. Vitamina D trebuie sa existe in trusa de medicamente din fiecare casa sau bagaj, in functie de modul in care este administrata – sub forma de picaturi, tablete masticabile sau capsule.

De asemenea, copiii care sufera de afectiuni cronice trebuie sa aiba medicatia la ei, impreuna cu aparatele care le sunt de ajutor, fie ca este vorba de nebulizatoare sau spacere (pentru copiii cu astm bronsic sau wheezing recurent).

Tot in trusa de vacanta, nu uitati sa puneti putin optimism, pentru a o folosi cat mai putin!


 

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.