Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Pot ramane insarcinata dupa o interventie bariatrica?

Pot ramane insarcinata dupa o interventie bariatrica?
Sarcina dupa chirurgia bariatrica se poate desfasura in siguranta si fara complicatii ale mamei sau ale fatului atat timp cat este supravegheata cu atentie de catre medic, iar femeia insarcinata adera la recomandarile medicale. 

Medicii recomanda amanarea sarcinii pana cand procesul de scadere ponderala s-a incheiat, ceea ce inseamna 12-18 luni dupa operatie, pentru a preveni eventualele deficite nutritionale asociate cu scaderea rapida in greutate ca efect al chirurgiei bariatrice. O sarcina in aceasta perioada asociaza un risc de afectare a fatului cu intarziere de crestere sau posibilitatea unei nasteri inainte de termen. 

Impactul obezitatii asupra fertilitatii si sarcinii

Obezitatea este asociata cu fertilitate redusa si deseori conceperea poate fi o provocare, ca urmare a dezechilibrului hormonal care apare si care determina lipsa ovulatiei (anovulatie) sau scaderea semnificativa a ovulatiei (oligoovulatie). Obezitatea este asociata cu sindromul ovarelor polichistice, care este principala cauza de infertilitate anovulatorie, afectand una din cinci femei infertile.

Chiar daca o femeie ramane gravida in timp ce este supraponderala si in special obeza, exista un risc crescut pentru aparitia unor complicatii legate de obezitate, cum ar fi diabetul gestational, hipertensiunea de sarcina sau preeclampsia, hemoragia postpartum, nou-nascut cu greutate mare la nastere (macrosomie) si necesitatea de nastere prin operatie cezariana. 

Beneficiile chirurgiei bariatrice privind obtinerea unei sarcini

Chirurgia bariatrica este o optiune de tratament pentru pierderea in greutate la pacientele cu un indice de masa corporala (IMC) de cel putin 40 kg/m2 sau la cele cu un IMC de cel putin 35 kg/m2, care au comorbiditati (diabet zaharat tip 2, hipertensiune arteriala, sindrom de apnee in somn de tip obstructiv, etc.).

Medicul chirurg bariatric va stabili care este cea mai adecvata operatie in cazul fiecarei paciente. Exista 5 tipuri de interventii chirurgicale bariatrice:

Unele interventii sunt metode restrictive care reduc dimensiunile stomacului, prin limitarea cantitatii de alimente care pot fi ingerate la o masa, in timp ce altele sunt metode de malabsorbtie, prin care se reduce capacitatea organismului de a depozita caloriile, prin deturnarea (scurt-circuitarea) alimentelor din zonele tubului digestiv responsabile cu absorbtia alimentelor.

Scaderea rapida in greutate este regula dupa oricare dintre aceste proceduri, avand ca rezultat imbunatatirea inclusiv a sindromului ovarului polichistic - ciclurile menstruale devin mai regulate si ovulatia se amelioreaza, ceea ce are drept consecinta o probabilitate mai mare de a concepe. 

Desi nu reprezinta un tratament pentru infertilitate, chirurgia bariatrica poate reprezenta primul pas necesar pentru a putea sansa de a procrea.

Cat timp trebuie sa astepti dupa chirurgia bariatrica inainte de a ramane gravida?

Medicii recomanda sa astepti cel putin 12-18 luni dupa chirurgia bariatrica inainte de a incerca sa obtii o sarcina.

Chirurgia bariatrica determina o scadere semnificativa in greutate, perioada in care se pot asocia deficite nutritionale. O sarcina in aceasta perioada asociaza un risc de afectare a fatului cu intarziere de crestere sau posibilitatea unei nasteri inainte de termen.

De aceea, societatile medicale recomanda sa se amane sarcina pana cand greutatea se stabilizeaza, ceea ce inseamna ca dupa o interventie chirurgicala bariatrica sa se astepte cel putin 12 luni inainte de a incerca sa se obtina o sarcina.

Daca sarcina apare inainte de acest interval de timp recomandat, sunt importante supravegherea mult mai atenta a greutatii si a starii nutritionale a mamei, precum si monitorizarea ecografica a cresterii fatului.  

Contraceptia si sfatul preconceptional dupa chirurgia bariatrica

In aceasta perioada de 12-18 luni in care se recomanda sa se amane sarcina, sfatul preconceptional si consilierea privind metodele contraceptive adecvate trebuie oferite oricarei femei aflate la varsta reproductiva care a avut o operatie de chirurgie bariatrica. 

Pentru ca unele interventii bariatrice pot modifica gradul de absorbtie al medicamentelor la nivel digestiv, e important sa respectati indicatiile medicului privind metoda contraceptiva optima.

In ce mod difera urmarirea sarcinii dupa chirurgia bariatrica?

Similar cu monitorizarea pacientei inainte si dupa chirurgia bariatrica, supravegherea ingrijirii in timpul sarcinii trebuie sa continue sa fie facuta de catre o echipa multidisciplinara, din care, alaturi de medicul obstetrician, trebuie sa faca parte medicul chirurg bariatric si nutritionistul. 

Educatia pacientei privind importanta unei nutritii echilibrate si a controalelor regulate pentru a preveni si detecta din timp deficitele nutritionale este esentiala. 

Complicatiile obezitatii, cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat tip II, chiar daca au fost remise ca efect al chirurgiei bariatrice, vor fi monitorizate cu atentie pe parcursul sarcinii. 

Monitorizarea statusului nutritional

Este foarte importanta monitorizarea statusului nutritional in cazul gravidelor dupa o interventie de chirurgie bariatrica. Evaluarea posibilelor deficite si corectarea acestora reprezinta o prioritate pentru o evolutie favorabila pe perioada sarcinii.

Cele mai frecvente deficite nutritionale care pot sa apara dupa chirurgia bariatrica sunt deficitele de proteine, fier, acid folic, calciu si de vitamine B12 si D. Deficitul nutritional poate sa apara inclusiv dupa procedurile chirurgicale de tip restrictiv, cum ar fi inelul gastric, din cauza consumului scazut de alimente sau a intolerantelor alimentare. Monitorizarea postoperatorie si suplimentele necesare dupa o interventie de chirurgie bariatrica difera in functie de procedeul ales (restrictiv sau malabsorbtiv). Se recomanda evaluarea clinica si monitorizarea biologica periodica, chiar daca femeia insarcinata tolereaza bine dieta si nu are varsaturi sau diaree.

Urmarirea sarcinii

Datorita istoricului de chirurgie bariatrica este important ca evaluarea problemelor aparute pe parcursul sarcinii sa fie interpretate de o echipa multidisciplinara care sa includa si chirurgul de chirurgie bariatrica, pentru a determina daca simptomele care sunt frecvente in timpul sarcinii (ca de exemplu, greata, varsaturi, dureri abdominale) au legatura cu procedura chirurgicala.

Unele femei pot accepta cu dificultate ideea de a se ingrasa in timpul sarcinii dupa ce au pierdut toata greutatea respectiva. Discuta cu medicul obstetrician daca acest lucru te deranjeaza. Cresterea in greutate in sarcina este normala si sanatoasa si inseamna dezvoltarea normala a copilului tau. Se recomanda o crestere in greutate in timpul sarcinii de 10-14 kilograme. Atata timp cat mananci sanatos si ramai activa in timpul celor noua luni de sarcina, pierderea acestei greutati in plus odata cu nasterea bebelusului nu ar trebui sa fie o problema.  

Travaliu si nasterea

In general, travaliul si nasterea dupa chirurgia bariatrica ar trebui sa nu fie diferite fata de cele ale unei femei care nu a avut acest tip de operatie. 

Surse de informatie:
www.aafp.org
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.ajog.org

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Editor