Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ghidul pacientului alergic la polen

Articol de Dr. Claudia Nechifor
Ghidul pacientului alergic la polen

Sezonul de polenizare din buruieni si ierburi: lunile august-septembrie

In lunile august-septembrie, posibil si octombrie, daca conditiile meteorologice sunt favorabile, polenizeaza buruienile sau ierburile, cele mai agresive fiind Artemisia si Ambrozia.  Ambele buruieni cresc peste tot, inclusiv in marile aglomerari urbane, acolo unde este un petec de pamant, printre bolovani si gunoaie.

Artemisia si Ambrozia au proprietati unice, care le fac foarte agresive alergologic in sensul ca poluarea le accentueaza polenizarea si alergenicitatea. In plus, o incarcatura de doar 1-5 particule de polen intr-un metru cub de aer este absolut suficienta pentru a declansa binecunoscutul tablou de alergie respiratorie cu rinita alergica (nas infundat, stranut in salve, o secretie nazala abundenta de tip "nas-robinet", mancarime in nas, urechi si cerul gurii) sau conjunctivita alergica (ochi rosii, lacrimare abundenta si o senzatie puternica de mancarime). 

In cazul acestor buruieni, formele de rinite si conjunctivita sunt adesea moderate sau severe si nu rareori pot apare si crize de astm.

Pentru pacientul alergic la polen, temperatura scazuta si ploaia sunt aliati de nadejde in sezon, in ambele circumstante scazand dramatic incarcatura atmosferica de polen ceea ce face ca simptomele de alergie sa dispara.

Sfaturi utile pentru cei alergici la polenuri aflati in plin sezon

  • Atunci cand calatoriti, ori de care ori este posibil, aflati care este concentratia de polen din perioada si zona respectiva, aceste informatii fiind disponibile in anumite tari in cadrul buletinului meteo. Este de preferat sa mergeti  fie in extrasezon, fie la mare sau ocean sau la munte, unde concentratiile de polenuri sunt sensibil mai mici
  • Soarele si caldura determina automat cresterea concentratiilor de polenuri. In aceste conditii meteo nu sunt indicate plimbarile si cu atat mai mult activitatile sportive in parcuri, la iarba verde, decat fie foarte dimineata, fie pe inserat si doar cu medicatie antialergica administrata in ziua respectiva. Sunt de preferat activitatile sportive de sala.
  • Folositi in casa si masini aerul conditionat cu filtre performante HEPA, capabile sa retina granulele microscopice de polenuri. Tineti ferestrele inchise!
  • Folositi ochelari de soare pentru protejarea ochilor. La revenirea de afara in casa, spalati-va fata, periati-va bine parul si schimbati- va hainele cu care ati fost in parc
  • Nu este indicata uscarea rufelor la soare, ci in interior, tocmai pentru a nu colecta pe ele granulele de polen
  • Atentie la posibile reactii incrucisate intre polenuri – in urma consumarii de legume si fructe in stare cruda (morcovi, telina, banane, pepene galben)  sau de produse apicole contaminate cu granule de polenuri, pot sa apara rapid, in cateva minute urmatoarele manifestari: senzatia puternica de mancarime in cavitatea bucala si la nivelul buzelor, edem local, greutate la inghitit si respiratie. Sunt reactii rare, dar daca suspicionati asa ceva cereti ajutor rapid, dupa ce va autoadministrati un antialergic de preferinta de ultima generatie, chiar in doza dubla sau tripla la nevoie, acest lucru fiind avizat de FDA (“politia medicamentelor”). In astfel de situatii, aveti nevoie de reevaluare alergologica.

Este indicat ca testarea alergologica sa se faca in afara sezonului de polen, iar daca se efectueaza in plin sezon, sa se faca teste din sange, pentru a minimaliza riscurile testarii cutanate.

TextDr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie