Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Exista o relatie intre postura corpului si ocluzia dentara (muscatura)?

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Partile corpului nostru sunt interconectate. Se crede ca exista o legatura directa intre postura corpului si muscatura. Muscatura (care este denumita medical ocluzie dentara) reprezinta contactul dintre dintii superiori si dintii inferiori atunci cand gura este inchisa.

Este important sa mergi in mod regulat la controalele stomatologice. Medicul dentist poate observa o eventuala problema de muscatura si iti poate recomanda un consult de specialitate, la medicul ortodont, un medic stomatolog specializat in diagnosticul si tratarea muscaturii gresite (malocluzie). Medicul va face o analiza ocluzala si va corecta alinierea defectoasa a dintilor, astfel incat muschii fetei si ai gatului, articulatia temporo-mandibilara, nervii si ligamentele sa nu mai fie in tensiune si sa functioneze armonios. Astfel, sensibilitatea dentara, durerea de cap si postura corpului se pot corecta.  
 

Ce este ocluzia dentara (muscatura)?

Ocluzia dentara (muscatura) reprezinta contactul dintre dintii maxilari (superiori) si mandibulari (inferiori) atunci cand inchidem gura. 

In ocluzia fiziologica (normala) maxilarul superior trebuie sa cuprinda mandibula (maxilarul inferior), iar dintii superiori trebuie sa se suprapuna usor peste dintii inferiori si crestele ascutite (cuspizii dentari) ale molarilor (maselelor) superiori sa se potriveasca in santurile molarilor inferiori. De exemplu, daca musti intre dinti o coala de hartie, urma lasata ar trebui sa aiba o forma plana si sa fie perforata in mod egal de cuspizii dentari.

O ocluzie dentara corecta are un rol important in:

  • Vorbire - pronuntia corecta a sunetelor
  • Masticatie - modul in care sunt maruntite la nivelul gurii alimentele pentru a fi inghitite
  • Fizionomie - aspectul simetric si placut al fetei

Ce este malocluzia (muscatura gresita)?

Atunci cand contactul dintre dintii superiori si inferiori nu se face in mod corect apare o ocluzie dentara incorecta, denumita si malocluzie sau muscatura gresita.

Frecvent, malocluzia apare in copilarie si poate avea diverse cauze:

  • Dintii sunt prea mari comparativ cu maxilarul, ceea ce face ca dintii sa se inghesuie si sa afecteze alinierea dintre maxilarul superior si inferior.
  • Eruptia unui numar de dinti mai mare decat cel normal.
  • O afectiune mostenita care afecteaza marimea si pozitia maxilarului, ceea ce face ca dintii sa devina nealiniati.
  • Anumite obiceiuri gresite pe care le au copiii in perioada dezvoltarii dintilor, cum ar fi suptul degetului mare sau utilizarea frecventa a suzetei dupa varsta de 3 ani. 
  • Extractiile dentare sau pierderea unui dinte fara sa fie inlocuit, ceea ce face ca dintii ramasi sa se mute pentru a umple acel gol. Este o cauza frecventa la adult, dar poate fi si o conditie genetica manifestata prin lipsa unuia sau mai multor dinti (edentatie).
  • Scrasnirea dintilor (bruxismul) poate fi un factor de risc pentru malocluzie in special la adult. Unii oameni scrasnesc din dinti cand se simt stresati, anxiosi sau furiosi.
     

Care sunt semnele si simptomele tipice ale malocluziei?

Muscatura gresita (malocluzia) presupune o alterare a alinierii fiziologice a arcadelor dentare si poate avea consecinte imediate si pe termen lung la nivelul gurii si a altor organe si sisteme. Exemple sunt:

  • Rani la nivelul limbii si pe suprafata interna a obrajilor
  • Retractia gingiilor
  • Boala parodontala
  • Afectarea articulatiei temporo-maxilare
  • Mestecarea necorespunzatoare a alimentelor cu manifestari digestive
  • Respiratia pe gura la copii
  • Carii dentare ca urmare a igienei orale defectuoase in zonele greu accesibile

Frecvent, aspectul fetei este modificat. De exemplu, poate sa apara o muscatura inversa, cand mandibula este mai dezvoltata decat maxilarul superior si dintii superiori sunt departe in spatele dintilor inferiori. Sau poate sa apara o supramuscatura atunci cand mandibula se situeaza mult in spatele maxilarului si dintii inferiori sunt prea departe in spatele dintilor superiori (ocluzie adanca). Apare asa zisul „profil de pasare”.  

Exista o legatura intre malocluzie si postura corpului?

Termenul „postura” inseamna pozitia corpului in spatiu si are scopul de a mentine corpul in echilibru, in timpul miscarilor dinamice si in timp ce stam. Postura este automata si inconstienta si reprezinta reactia corpului la forta gravitatiei. Se mentine prin contractia muschilor scheletici, coordonata de o serie de stimuli de natura variata si prin ajustare continua de tip neuromuscular. Disciplina care se ocupa de studiul stiintific si clinic al posturii este posturologia, care este o ramura a ortopediei.

Pentru a intelege relatia dintre muscatura gresita si postura, iata un exercitiu simplu:

Cu gura usor deschisa, inclina capul pe spate si adu usor dintii impreuna. Vei observa ca dintii de jos vin in contact primii cu dintii de sus. Acum inclina-ti capul inainte spre piept si atinge din nou usor dintii impreuna. Acum dintii de sus intra in contact cu dintii inferiori mai intai. Aceste miscari exagerate demonstreaza modul in care muscatura si pozitia capului se influenteaza reciproc.

Cand dintii superiori si inferiori sunt in contact, fiecare dinte formeaza o relatie cu dintele opus. Aceasta muscatura determina pozitia maxilarului si, la randul sau, pozitia capului pe coloana vertebrala. Astfel, dintii si scheletul sunt interconectate. 

Atunci cand dintii nu sunt aliniati corespunzator (muscatura gresita sau malocluzie), exista adesea un efect compensator in lantul postural. Corpul se va ajusta singur. Acest lucru poate implica muschii gatului, ai spatelui si chiar pe cei ai pelvisului si picioarelor. Postura incorecta nu este adesea considerata o problema de sanatate. Totusi, odata cu trecerea timpului, alinierea defectuoasa a maxilarelor duce la schimbarea pozitiei capului in raport cu coloana vertebrala cu aparitia contracturii musculare, cu cefalee de tensiune si dureri de spate. In timp, se poate pune o presiune suplimentara asupra vertebrelor, nu doar asupra celor cervicale, ci si asupra intregii coloane.

De asemenea, studiile au aratat ca pozitia gresita a dintilor si a mandibulei afecteaza nervul trigemen, care controleaza masticatia, care la randul sau afecteaza nervul vestibular care controleaza echilibrul.

Medicii ortodonti au observat in practica lor clinica ca exista o legatura intre corectarea malocluziei si imbunatatirea simptomelor cauzate de o postura neadecvata. 

Ce dovezi stiintifice exista in prezent ca malocluzia poate influenta postura?

Legatura dintre ocluzia dentara si postura corpului reprezinta o sursa constanta de interes pentru medicii ortodonti. Se considera ca alinierea neadecvata a dintilor si maxilarelor afecteaza in timp postura capului si in final a intregului corp. 

Pornind de la aceasta constatare, medicii si-au pus o serie de intrebari daca aceasta asociere este o pura coincidenta sau este dovada unui proces complex la care participa numerosi factori, al caror sens incepe sa fie clarificat: 

  • Malocluzia si pozitia mandibulei afecteaza intr-o maniera semnificativa clinic echilibrul postural global? 
  • Cum influenteaza fiecare tip de malocluzie postura? 
  • Ocluzia dentara afecteaza felul in care greutatea corpului este sustinuta de catre membrele inferioare?
  • Poate ocluzia defectuoasa sa provoace tulburari posturale sau afectiuni in zone din corp la distanta de cavitatea bucala? 
  • Care sunt metodele terapeutice cu care ar trebui medicul ortodont sa rezolve aceste probleme si care este impactul lor asupra posturii?  

Mai mult, se crede ca exista si o relatie inversa: postura deficitara poate afecta alinierea maxilarelor.

Incercarea de a raspunde cat mai clar la aceste intrebari este o conditie prealabila indispensabila pentru ca medicii ortodonti sa aiba indicatii sigure care sa le permita sa incorporeze aceasta legatura intre malocluzie si postura corpului in evaluarea pacientului lor si sa ia in calcul impactul tratamentului ortodontic asupra posturii.

Totusi, in prezent exista o oarecare confuzie a doveziilor stiintifice, dupa cum reiese din literatura de specialitate si nu toate studiile sustin aceasta relatie. Datorita complexitatii factorilor implicati, sunt necesare studii controlate suplimentare care sa evalueze efectele pe termen lung ale malocluziei asupra posturii corpului.

Cine trateaza malocluzia?

Medicul specialist ortodont este un medic stomatolog specializat in a diagnostica si trata problemele de aliniere dentara. „Orthos” inseamna „drept” in limba greaca. Popular spus, medicul specialist ortodont este calificat sa indrepte dintii. Diagnosticul va fi stabilit pe baza unei radiografii panoramice sau a unei alte investigatii imagistice care va analiza cu acuratete modul in care se produce alinierea celor doua arcade dentare. 

Nicio malocluzie nu se rezolva de la sine, ci dimpotriva, de obicei un defect determina un alt defect cu agravarea problemelor dentare! Medicul ortodont va stabili cea mai potrivita metoda de tratament pentru fiecare pacient in parte, in functie de tipul de malocluzie, severitatea acesteia, varsta si starea de sanatate a cavitatii bucale. 

Medicul poate indica extractii dentare, diverse lucrari dentare, purtarea unui aparat dentar sau in situatii mai complexe, interventia chirurgicala. 

Poate fi prevenita malocluzia?

Desi unele cauze de malocluzie nu pot fi prevenite (ca de exemplu, defectele care apar in perioada fetala sau care sunt cauzate de intarzierea de eruptie dentara), obiceiurile cum sunt suptul degetului sau folosirea suzetei dupa o anumita varsta a copilului pot fi limitate. In cazul unui adult care a suferit o extractie dentara, este important ca acesta sa ia in calcul cat mai curand inlocuirea dintelui lipsa cu implanturi dentare sau punti dentare.   

Diagnosticarea cat mai precoce a muscaturii gresite se poate realiza daca tu sau copilul tau mergeti regulat la controalele stomatologice. Academia Americana de Stomatologie Pediatrica recomanda ca primul consult la medicul stomatolog pediatru sa se faca oricand intre prima eruptie dentara si implinirea varstei de 1 an. Ulterior, orice persoana ar trebui sa mearga de rutina la un consult stomatologic de 2 ori pe an (la fiecare 6 luni). 

Medicii stomatologi sunt specializati in tratarea afectiunilor dentare. Daca vor constata ca exista defecte de muscatura sau alte anomalii dento-maxilare, medicul stomatolog iti va recomanda un consult la medicul specialist ortodont. 

In plus, o buna igiena orala este esentiala pentru sanatatea dintilor tai, iar acest obicei trebuie sa inceapa inca de cand esti copil. Obiceiul de a ingriji gingiile si dintii copilului tau trebuie sa faca parte din rutina zilnica a bebelusului chiar de la inceputul vietii, pentru a te asigura ca dintii si gingiile lui raman sanatoase. Cariile dentare pot sa apara imediat ce primul dinte erupe prin gingia copilului, cand se recomanda inceperea periajului dentar. Unii parinti ar putea crede ca in cazul dintilor de lapte, cariile nu conteaza, pentru ca oricum acesti dinti vor fi eliminati. Insa nu este adevarat. Cariile dentare la dintii de lapte pot afecta negativ dintii permanenti si pot duce la probleme dentare viitoare.

In cazul persoanelor cu malocluzie, igiena orala este cu atat mai importanta, desi este mai dificil de realizat in acele zone greu accesibile din cauza dintilor inghesuiti sau suprapusi. Este important sa ceri sfatul medicului tau stomatolog care iti poate recomanda sa folosesti anumite periute de dinti electrice, perii interdentare si dusuri bucale. 

Surse de informatie:

  • www.springer.com 
  • www.ncbi.nlm.nih.gov 
  • www.webmedcentral.com 
  • www.tech-therapeutics.com 
  • www.globalspaonline.com