Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Eficienta testelor de diagnostic COVID-19 pentru Omicron

teste_covid
Pandemia COVID-19, inca in curs, este printre cele mai serioase amenintari globale, urmare a costurilor sociale si economice provocate. De la debutul pandemiei, la inceputul anului 2020, virusul SARS-CoV-2 a suferit mutatii importante, ceea ce a avut ca efect modificarea virulentei acestuia, dar si a manifestarilor bolii. Fiecare dintre noi a trecut deja prin cinci valuri ale epidemiei care a afectat toata planeta, iar armele cele mai eficiente pe care le avem pentru a controla raspandirea acestei infectii virale raman: vaccinarea si testarea, alaturi de medicamente specifice, cele mai multe dintre ele eficiente mai ales in primele zile ale bolii.

De ce este esentiala testarea?

Inainte de aparitia vaccinurilor anti-Covid 19, singura solutie care putea pune, cat de cat, bariere raspandirii virusului a fost testarea si carantinarea. Dupa doi ani de pandemie lucrurile s-au mai rafinat, vaccinul a adus posibilitatea imunizarii si a limitat efectele infectiei, dar chiar si asa, testarea a ramas la fel de importanta, necesara si eficienta.

Testarea celor care suspecteaza ca au fost contaminati sau care au venit in contact cu persoanele confirmate ca fiind infectate, precum si ca dovada certa a faptului ca nu sunt purtatori ai virusului este una dintre cele mai eficiente solutii pentru blocarea raspanditii acestui agent patogen. Testarea este cu atat mai necesara in perioadele in care virusul, in una dintre formele lui mutante, are o intensa raspandire comunitara.

„Testarea inseamna avantajul pe care il aduce pentru pacient un diagnostic corect. Medicii nu se mai bazeaza doar pe simptome atunci cand stabilesc un diagnostic, iar testele de laborator sunt esentiale. Concret, in cazul virusului SARS-CoV-2, testarea este singura metoda care poate face diferenta intre acest agent patogen si alte virusuri cu afectare pulmonara. Diagnosticul corect inseamna tratament corect, iar asta este primul pas si cel mai important, pentru vindecare. Testarea, in contextul epidemic major pe care il traversam, respectiv valul 5, este modalitatea prin care ii poti pune la adapost pe cei dragi, in cazul in care apar simptome, exista confirmarea unui contact cu o persoana confirmata sau ai in plan o deplasare, ori interactiunea cu apropiati cu grad ridicat de risc”, spune doctor Andreea Alexandru, medic primar medicina de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria.

Mutatiile nu afecteaza rezultatul testelor

Una dintre cele mai frecvente speculatii aparute, dupa confirmarea transmiterii comunitare a ultimei variante mutante a virusului SARS-CoV-2, a fost aceea ca testele de tip RT-PCR si antigen nu ar furniza rezultate corecte.

Realitatea medicala este ca sensibilitatea testelor de tip RT-PCR nu depinde de mutatiile suferite de virus pentru ca sunt analizate caracteristici virale care nu se modifica in urma mutatiilor. Concret, este vorba de trei caracteristici genetice care nu au fost afectate de niciuna dintre mutatiile anterioare si nici de cele 32 de mutatii din proteina spike a variantei Omicron.

Similar testelor RT-PCR, testele antigen fac parte din categoria celor care pun in evidenta prezenta virusului in organism prin evidentierea antigenelor virale. Si in cazul lor, varianta Omicron, in ciuda mutatiilor suferite, nu reduce sensibilitatea reactiei care pune in evidenta prezenta virusului.

Diferentele de sensibilitate dintre cele doua tipuri de teste nu au nicio legatura cu tipul variantei SARS-CoV-2, fiind doar rezultatul incarcaturii virale pe care o are o persoana.

Mai simplu spus este vorba de „numarul” de virusi. Aceasta face ca testele RT-PCR sa poata confirma sau infirma prezenta virusului in organism indiferent de gradul de contaminare, pentru ca exista posibilitatea de a amplifica materialul viral. In cazul testelor antigen, acestea sunt utile mai ales persoanelor care au certitudinea ca au intrat in contact cu o persoana infectata sau celor care au simptome.

Este important de adaugat faptul ca testele de tip antigen sunt avizate de Centrul European de Prevenire si Control al Bolilor si de Ministerul Sanatatii, producatorii confirmand, fara putinta de tagada, ca aceste kit-uri detecteaza toate variante de virus SARS-CoV-2, inclusiv Omicron.

Testele monitorizeaza pandemia

Secventierea virala este un termen rostogolit in mass media si pe retelele sociale asociat cu ideea ca este singura analiza care poate confirma in mod absolut infectia cu SARS-CoV-2 si varianta de virus.

„Testarea RT-PCR este ceea ce se poate numi gold standard pentru diagnosticul infectiei cu virusul SARS-CoV-2. Mai departe este treaba medicului sa analizeze simptomele, sa faca investigatii imagistice si sa recomande tratamentul. Secventierea nu este necesara diagnosticului, indiferent daca este varianta Alfa, Beta, Gamma, Delta, Omicron sau alta.  Pentru medic este important sa stie ca agentul patogen este virusul SARS-CoV-2, iar pacientul are COVID-19. Secventierea este insa absolut esentiala pentru a urmari evolutia pandemiei si modul in care virusul produce mutatii. Secventierea se face in scop de cercetare si epidemiologic”, precizeaza doctor Andreea Alexandru.

Toate mutatiile suferite de virusul SARS-CoV-2 au fost identificate prin tehnici avansate de biologie moleculara si genetica, care au urmarit evolutia genomului viral in populatia dintr-o anume arie geografica.

Diverse strategii bazate pe ceea ce medicii geneticieni numesc „secventierea de generatie urmatoare (NGS)” au fost utilizate cu succes pentru a identifica originea si a intelege modul in care pot evolua agentii infectiosi virali, dar si pentru a stabili modul de raspandire si transmitere a infectiei. NGS este utilizata pentru a facilita dezvoltarea de teste de diagnostic, tratamente si, in special, vaccinuri.

”In contextul pandemic actual, metodele rapide si eficiente de secventiere a genomului SARS-CoV-2 au permis realizarea testelor rapide, a celor moleculare si a stat la baza unor strategii eficiente de diagnostic, dar a oferit si posibilitatea de a pune la punct strategii si masuri care sa atenueze difuzarea pandemiei. Diversele abordari si metode de secventiere care pot fi aplicate genomilor SARS-CoV-2 ofera acces la datele genomice ale virusului prin analiza a sute pana la mii de gene simultan in mai multe probe, identificand diferite tipuri de caracteristici si variatii ale acestuia. Astfel, analiza datelor obtinute, in urma secventierii SARS-CoV-2 a devenit un instrument important in monitorizarea si controlul epidemiei, prin identificarea mutatiilor specifice fiecarei variante”, a spus doctor Irina Iordanescu, medic specialist genetica medicala.

Concluzionand se poate afirma cu certitudine ca testarea este utila pentru ca permite diagnosticarea corecta a infectiei, elimina confuziile dintre SARS-CoV-2 si alte virusuri endemice (gripa sezoniera, de exemplu) si este esentiala pentru instituirea unui tratament corect si la timp, dar si pentru o buna si eficienta monitorizare a pacientului. Mai mult, testele si metodele utilizate azi nu sunt influentate de mutatiile suferite de virus.

Metodele superioare de analiza ale virusului, respectiv secventierea acestuia sunt solutii care ofera strategii terapeutice si permite monitorizarea globala a modului in care evolueaza pandemia, oferind medicilor, dar si fiecaruia dintre noi posibilitatea de a adopta cele mai bune strategii terapeutice si de preventie.  

 

 

Text: Silvana Patrascanu, Senior Editor
Consultanti: Dr. Andreea Alexandru, medic primar medicina de laborator, director medical Divizia Laboratoare Clinice Regina Maria si Dr. Irina Iordanescu, medic specialist genetica medicala