Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

De ce este importanta varsta atunci cand vrei sa ai copii

Articol de Ileana Andreescu Senior Medical Editor
Nu exista „cea mai buna varsta” pentru a ramane insarcinata. Decizia de a intemeia o familie ar trebui sa se bazeze pe mai multi factori, incluzand varsta si disponibilitatea de a fi parinte.

Tendinta de a avea copii la varste mai inaintate

In societatea moderna, tot mai multe femei aleg sa astepte pana dupa 35 ani pentru a-si intemeia o familie. 

Exista mai multi factori care contribuie la aceasta tendinta: 

  • Metodele de contraceptie sunt la indemana 
  • Un numar tot mai mare de femei lucreaza si sunt preocupate de cariera 
  • Femeile se marita la o varsta mai inaintata 
  • Rata de divort este mare 
  • Cuplurile amana sa aiba copii pana isi asigura o stabilitate financiara  
  • Multe femei nu cunosc faptul ca fertilitatea lor va incepe sa scada in jurul varstei de 30 ani  

Cum afecteaza varsta fertilitatea - intelegerea riscurilor

“Ceasul biologic” este un fapt de viata, iar odata cu avansarea in varsta anumite riscuri merita sa fie  explicate, astfel incat femeia sa poata lua o decizie informata privind planificarea unei sarcini.

Perioada de varsta in care o femeie are sansele cele mai mari de reproducere este cuprinsa intre sfarsitul adolescentei si sfarsitul decadei a doua de viata. Incepand cu varsta de 30 de ani, fertilitatea femeii (capacitatea de a ramane insarcinata) incepe sa scada. Aceasta scadere devine si mai rapida odata cu varsta de 35 de ani. Incepand cu varsta de 45 de ani, fertilitatea scade atat de mult incat in cazul majoritatii femeilor este putin probabil ca acestea sa ramana insarcinate in mod natural.

Fiecare femeie ar trebui sa se gandeasca daca isi doreste sa aiba copii si, daca da, cand anume. Daca ti-ai propus sa ai copii intr-o buna zi, planificarea sarcinii poate fi o simpla declaratie de tipul „As dori sa termin facultatea, sa ma angajez si sa am mai multi bani economisiti inainte de a avea copii” sau „Mi-ar placea sa am copii pana la varsta de 30 de ani cand sansa de a avea o sarcina sanatoasa este cea mai buna.” Discutia cu ginecologul tau te poate ajuta sa planifici viata ta reproductiva. Urmatorul pas este sa pui in aplicare acest plan.
 

Cum afecteaza varsta ovulele - rezerva ovariana finita

Rezerva ovariana se refera la potentialul fertil al femeii in absenta oricaror altor probleme la nivelul aparatului reproductiv. Pe masura inaintarii in varsta, fertilitatea femeii scade, dar acest declin nu are cu nimic de-a face cu imbatranirea organismului. Scaderea fertilitatii depinde, in principal, de varsta femeii, de numarul ovulelor ramase la nivelul ovarelor si de cat de bine raspund ovarele la actiunea hormonilor. 

Rezerva ovariana reprezinta numarul de ovule pe care le are femeia la un moment dat la nivelul ambelor ovare. Rezerva ovariana scade pe masura inaintarii in varsta. 

Numarul de ovule din ovare este finit - femeia se naste cu un numar limitat de ovule, astfel incat ea are la nastere toate ovulele pe care le va avea in ovare de-a lungul vietii, spre deosebire de barbat care va continua sa produca spermatozoizi intreaga viata. Rezerva ovariana este maxima - aproximativ 7- 8 milioane de ovule - la 20 de saptamani de sarcina, iar din acel moment, se va produce o distrugere rapida a ovulelor in ovare, astfel incat fetita se naste cu doar 2 milioane de ovule, urmand ca la pubertate sa mai existe doar 500.000 ovule la nivelul ambelor ovare, respectiv doar 25.000 in jurul varstei de 37 ani si doar 1000 la 50 de ani, varsta aproximativa la care se instaleaza menopauza. 

In timpul perioadei fertile, doar 400 de ovule se vor matura (1 ovul pe luna timp de 30-40 ani) si vor fi eliberate din ovar  - proces care se numeste ovulatie, restul ovulelor fiind consumate prin intermediul atreziei. Atrezia (distrugerea ovulelor) este un proces biologic degenerativ care apare indiferent daca femeia ramane insarcinata, are cicluri menstruale normale, foloseste contraceptia sau face tratament pentru infertilitate. Fumatul este un factor care poate sa accelereze atrezia ovulelor si poate determina aparitia menopauzei precoce (< 40 ani). 

Pe masura ce numarul de ovule scade, se reduce si calitatea acestora, caracterizata printr-o scadere a fertilizarii acestor ovule de catre spermatozoizi, dezvoltarii ulterioare a embrionului si implantarii embrionului. In plus, afectarea calitatii ovulelor indusa de varsta inaintata a mamei determina cresterea riscului de aparitie a  anomaliilor cromozomiale la fat. De exemplu, riscul de sindrom Down (trisomia 21) se mareste exponential dupa varsta de 35 ani. 
 

Probabilitatea ca o femeie sa ramana insarcinata in functie de varsta

In fiecare luna, in medie, o femeie are doar 15 - 20% sanse de conceptie (de a obtine o sarcina).
Sansa de a ramane gravida scade pe masura inaintarii in varsta, astfel:

  • Femeia cu varsta intre 20-24 ani are 86% sanse de a obtine o sarcina dupa 1 an de rapoarte sexuale neprotejate regulate 
  • Femeia cu varsta intre 25-29 ani are 78% sanse de a obtine o sarcina dupa 1 an de rapoarte sexuale neprotejate regulate 
  • Femeia cu varsta intre 30-34 ani are 63% sanse de a obtine o sarcina dupa 1 an de rapoarte sexuale neprotejate regulate 
  • Femeia cu varsta intre 35-39 ani are 52% sanse de a obtine o sarcina dupa 1 an de rapoarte sexuale neprotejate regulate 

Infertilitatea este diagnosticata atunci cand sarcina nu apare dupa un an, timp in care au avut loc raporturi sexuale neprotejate. In acest caz este nevoie de o evaluare a cuplului pentru infertilitate. Totusi, daca femeia are peste 35 ani ar trebui sa inceapa evaluarea pentru infertilitate dupa doar 6 luni de raporturi sexuale neprotejate, astfel incat sa nu se intarzie tratamentul la aceasta categorie de varsta. De asemenea, daca femeia are cicluri foarte neregulate (sugerand absenta ovulatiei) sau ea sau partenerul ei au o cauza cunoscuta de infertilitate (de exemplu ovare polichistice, respectiv vasectomie), nu trebuie sa astepte pentru a incepe investigatiile.
 

Evaluarea rezervei ovariene scazute

Grupul de Practica Clinica al Colegiului American de Obstetrica si Ginecologie si Societatea Americana de Medicina Reproductiva recomanda testarea rezervei ovariene la femei in urmatoarele situatii:

  • Femei cu varsta mai mare de 35 de ani care nu au ramas insarcinate dupa 6 luni de incercari
  • Femei supravietuitoare dupa un cancer ovarian 
  • Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda cu precautie trei teste ca fiind „cele mai potrivite” instrumente de screening pentru a evalua rezerva ovariana, subliniind ca un „rezultat slab” nu ar trebui sa restrictioneze accesul femeilor la tratamentul pentru infertilitate:
  • FSH (hormonul de stimulare foliculara) si estradiol 
  • Masoara concentratia serica bazala de FSH si estradiol in timpul ciclului menstrual. 
  • Nivelurile hormonale crescute sunt asociate cu scaderea rezervei ovariene si un raspuns scazut la stimularea ovariana. 
  • Cu toate acestea, testul nu este predictiv pentru incapacitatea de a obtine o sarcina.
  • AMH (hormon antimullerian) 
  • Acest hormon scade odata cu inaintarea in varsta, pe masura ce numarul de foliculi ovarieni se reduce si semnaleaza epuizarea ovulelor. Foliculii ovarieni sunt cavitati umplute cu lichid care contin ovulele imature, localizate chiar sub suprafata ovarului. AMH este produs in celulele foliculilor de crestere (foliculi antrali) sub actiunea hormonului FSH. 
  • Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie mentioneaza ca AMH  este un test de screening util la femeile cu risc crescut de scadere a rezervei ovariene si la femeile la care se va efectua FIV (fertilizare in vitro), insa are beneficii limitate la femeile la care nu s-a diagnosticat infertilitatea. 
  • Deoarece nu exista dovezi medicale solide in acest sens, nu se recomanda utilizarea de rutina a AMH pentru consilierea privind planificarea sarcinii la femeile care nu au incercat sa ramana gravide sau care au obtinut in trecut o sarcina fara terapie. Screening-ul aleatoriu al nivelurilor de AMH la femeile care nu au fost diagnosticate cu infertilitate si au mai putin de 35 de ani poate cauza o alarmare inutila. Prin urmare, medicii ginecologi au o responsabilitate fata de pacientele lor pentru a le explica limitarile testului AMH. Desi unele femei ar putea decide sa ia in calcul congelarea ovulelor (crioconservarea ovulelor), doar un nivel scazut de AMH nu reprezinta un motiv de ingrijorare pentru a avea o familie pe cai naturale sau pentru excluderea femeii de la tratamentul FIV.
  • Numarul de foliculi antrali (AFC) - consta in numararea ecografica post menstruala de catre medicul ginecolog a foliculilor cu dimensiunea de 3-10 mm din ovar. Un numar scazut semnifica o rezerva ovariana scazuta. 

Surse de informatie:

  • www.ajog.org
  • www.asrm.org 
  • www.healthline.com
     

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.