Luna mai este luna bolii celiace.
Desi studiile recente arata ca intre 1:300 pana la aproximativ 1:100 din populatie are aceasta boala, frecvent boala celiaca ramane nediagnosticata. Astfel, in 85% dintre cazuri, oamenii traiesc cu boala celiaca fara ca macar sa stie de existenta acesteia.
Boala celiaca este o afectiune autoimuna cu predispozitie genetica care netratata sau incorect tratata poate avea consecinte de sanatate importante cum ar fi osteoporoza, infertilitatea, avorturile repetate, anemia prin deficit de fier si anumite forme de cancer. Totusi, spre deosebire de persoanele care au alte boli autoimune, cum ar fi diabetul zaharat de tip 1, artrita reumatoida sau scleroza multipla, pacientii cu boala celiaca sunt suficient de norocosi sa stie ceea ce a provocat organismul lor sa reactioneze impotriva lui insusi: glutenul.
Ce este glutenul?
Glutenul este o proteina care se gaseste in grau, secara si orz. Majoritatea oamenilor nu au nici o problema atunci cand mananca alimente care contin gluten. Totusi, in cazul persoanelor cu predispozitie genetica, glutenul stimuleaza sistemul lor imun intr-un mod anormal ceea ce conduce la distrugerea mucoasei intestinale. Aceasta duce la malabsorbtia substantelor nutritive din alimente si in special a fierului, calciului si acidului folic.
Boala celiaca vs. hipersensibilitatea la gluten vs. alergia la gluten
Gandeste-te la ingestia de gluten ca la un spectru de conditii. La un capat sunt acele persoane care pot consuma toate tipurile de paste, paine sau bere fara ca sanatatea lor sa fie afectata. La celalalt capat, sunt acei pacienti care au boala celiaca care nu pot tolera nici macar cantitati mici de gluten, cum ar fi o felie de paine. In zona de mijloc sunt acele cazuri de intoleranta la gluten manifestate prin simptome sarace sau atipice. Alte persoane nu vor tolera glutenul si vor experimenta aceleasi simptome ca persoanele cu boala celiaca, insa fara raspunsul imun specific si fara afectarea intestinala caracteristica acesteia. Aceasta conditie se numeste sensibilitate la gluten non-celiaca. Si in cazul acestor persoane, simptomele vor disparea daca vor consuma o dieta fara gluten.
Boala celiaca nu trebuie confundata cu alergia la grau sau gluten care este o boala mult mai rara si care presupune mecanisme imunitare diferite.
Ai putea avea boala celiaca?
Simptomele bolii celiace sunt destul de nespecifice si pot varia de la o persoana la alta. Exista peste 300 de simptome si orice parte a corpului poate fi afectata. Boala celiaca poate apare la orice varsta: la nou-nascut (odata cu introducerea fainoaselor), in adolescenta sau la adult. La pubertate sau in timpul adolescentei, nu este neobisnuit ca simptomele sa se atenueze sau sa dispara, insa asta nu inseamna ca boala s-a vindecat. De aceea, este necesar sa continui dieta fara gluten, toata viata.
La nou-nascut sau la copilul mic boala se manifesta mult mai tipic. Copilul prezinta adesea diaree cronica, este obosit, apatic si trist. Abdomenul lui este balonat, iar membrele par fragile. Frecvent, exista o intaziere de crestere in greutate si in inaltime. Pe masura ce copilul inainteaza in varsta, boala poate fi mai putin simptomatica, limitata doar la o inaltime mai mica, o intarziere de aparitie a pubertatii, o anemie feripriva cronica, aparitia de carii sau dureri articulare.
La adult, semnele bolii celiace pot fi diareea si o scadere in greutate ingrijoratoare. Mult mai adesea decat la copil, afectiunea poate fi doar mono-simptomatica (anemie feripriva sau osteoporoza) sau atipica (se poate manifesta cu crampe musculare, stomatita aftoasa, infertilitate, menstruatie neregulata sau avorturi repetate, tulburari afective, depresie, caderea inexplicabila a parului). Numarul si intensitatea simptomelor variaza de la o persoana la alta.
Dermatita herpetiforma, forma cutanata de manifestare a bolii celiace, este o afectiune cronica caracterizata prin aparitia de vezicule pline de lichid pe suprafata pielii insotita de mancarimi.
De asemenea, poti sa ai boala celiaca fara sa ai deloc simptome. In plus, daca cineva din familia ta (mama, tata, o sora sau un frate) a fost diagnosticat cu aceasta afectiune, ar trebui sa te testezi chiar daca simptomele nu au aparut inca.
Evalueaza posibilitatea de a avea boala celiaca completand acest chestionar de simptome.
Testeaza-te! Nu elimina din alimentatie glutenul inainte de a face testele de diagnostic.
Desi simptomele bolii celiace pot fi variate, daca suferi de unul din aceste simptome – in special, daca este prezent o perioada mai lunga de timp si nu exista o alta afectiune care sa explice asta – discuta cu medicul gastroenterolog pentru a-ti face testele de diagnostic pentru boala celiaca. Nu elimina din alimentatie glutenul inainte ca medicul sa confirme diagnosticul.
Stadiile de diagnostic:
- Daca ai simptome de boala celiaca, discuta mai intai cu medicul tau. Nu elimina glutenul din dieta in acest stadiu.
- Medicul iti va recomanda un test de sange pentru a verifica prezenta unor anticorpi specifici (de ex. Anticorpi anti-transglutaminaza). Un test pozitiv indica boala celiaca cu o sensibilitate de 90-95%. Totusi, testul poate fi negativ si totusi sa ai boala celiaca. Nu elimina inca glutenul din alimentatie.
- Etapa urmatoare este aceea in care medicul iti va recomanda o biopsie intestinala. Nu elimina glutenul din dieta pana cand procedura de diagnostic nu este finalizata.
- Adaptarea dietei si urmarirea simptomelor si a titrului de anticorpi pentru confirmarea diagnosticului si a compliantei la dieta. In acest stadiu dieta va fi una fara gluten
De ce este important sa mananci gluten in timpul procesului de diagnostic?
Testele de diagnostic pentru boala celiaca evidentieaza cum raspunde corpul tau la gluten. Totusi, unele persoane ar putea sa reduca sau sa elimine glutenul din alimentatie din cauza ca se simt rau. Din pacate asta poate avea un impact in ceea ce priveste acuratetea rezultatelor, atat in cazul testelor de sange, cat si al biopsiei intestinale.
Daca deja ai redus sau scos glutenul din alimentatie, va trebui sa-l reintroduci. Ca regula generala, recomandarea este sa mananci gluten la mai mult de o masa pe zi, in fiecare zi, timp de cel putin 6 saptamani inainte de testare.
Odata diagnosticata boala celiaca, singurul tratament este dieta fara gluten
Nu exista nici un tratament medicamentos pentru boala celiaca in prezent. Singura terapie este aceea de a urma toata viata un regim alimentar strict fara gluten. Eliminand toate alimentele care contin gluten (grau, secara, orz si ovaz), intestinul tau se va vindeca, iar simptomele se vor imbunatati sau disparea.
Atentie: glutenul nu este distrus la temperaturi ridicate, astfel incat nu este eliminat prin gatirea alimentelor! Consumul de gluten, chiar si in cantitati mici, are consecinte pentru persoanele cu intoleranta la acesta proteina. De asemenea, desi ovazul este tolerat de majoritatea pacientilor celiaci, preparatele din ovaz nu sunt recomandate datorita riscului de contaminare cu cereale care contin gluten in cadrul proceselor de cultivare, transport sau morarit.
Cerealele interzise pot fi inlocuite cu orez, porumb, cartof, quinoa, precum si cu ingrediente mai putin cunoscute, cum ar fi arorutul, fonio, maniocul, meiul, sorgul, tefful, etc. Hrisca, desi este numita “grau negru”, nu contine in mod natural gluten. Trebuie avut grija insa, pentru ca aceasta este adesea contaminata in timpul recoltarii sale.
Felurile de mancare naturale fara gluten
Multe alimente nu contin in mod natural gluten: salata verde, fructele si legumele crude, felurile de mancare pe baza de legume, cartofi, orez, peste, carne, oua. Nu este necesara nici o schimbare in meniu sau in pregatirea preparatelor in acest caz. Trebuie doar avut grija ca acestea sa nu fie contaminate cu ingrediente care contin gluten sau prin contactul accidental cu astfel de ingrediente.
Felurile de mancare cu gluten
Preparatele al caror ingredient principal este graul (pastele, grisul de grau, pizza, painea) sunt usor de identificat si sunt strict interzise. Acestea trebuie inlocuite cu preparate care contin ingrediente alternative. De exemplu, spaghetele din grau se inlocuiesc cu spaghetele din orez sau din porumb, iar cuscusul din grau se inlocuieste cu cuscusul din mei sau quinoa.
Pentru alte retete, ingredientul principal nu este pe baza de gluten, insa acesta se poate regasi in preparat. In acest caz, se inlocuieste cu un echivalent fara gluten care are acelasi rol. De exemplu, pentru prajit peste se poate folosi faina de orez, iar pentru a ingrosa un sos sau pentru a pregati un fel de mancare sau o prajitura se poate utiliza faina de cartofi sau din amidon de porumb.
Te vei simti mai bine
Timpul necesar unei persoane pentru a se simti mai bine ca urmare a dietei fara gluten variaza. Majoritatea incep sa se simta mai bine dupa cateva zile si frecvent simptomele cum ar fi greata, diareea si balonarea dispar in cateva saptamani. Totusi, anumite manifestari dispar mai greu si vei constata ca un anumit simptom s-a ameliorat inaintea altora. Perioada de timp necesara intestinului pentru a se vindeca complet difera de la o persoana la alta si poate avea o durata intre sase luni si doi ani.
Ce se intampla atunci cand din greseala mananci din nou un aliment care contine gluten
Mentinerea unei diete fara gluten este un proces care se invata, atat in cazul tau, cat si al familiei sau prietenilor tai. Mai ales daca ai fost diagnosticat recent, pot sa apara greseli in alimentatie.
Daca ai boala celiaca si accidental mananci gluten, ai putea sa incepi sa ai simptome la cateva ore dupa ce ai mancat, iar simptomele pot dura de la cateva ore la cateva zile. Totusi, manifestarile variaza de la o persoana la alta si depind de cat de mult gluten ai mancat, cat de intolerant esti si cat timp ai tinut o dieta fara gluten.Glutenul va afecta intestinul tau. Totusi, daca manaci accidental gluten, este putin probabil ca afectarea intestinului sa fie una de durata.
De asemenea, este important sa retii ca ingestia chiar a unor cantitati microscopice de gluten, insa timp indelungat poate sa intretina procesul inflamator intestinal si distructia mucoasei intestinale cu toate consecintele legate de malabsortia nutrientilor.
Ce poti face daca ai simptome:
- Daca ai diaree sau varsaturi, este esential sa te hidratezi si sa mergi la o consultatie la medicul tau gastroenterolog
- Cel mai important lucru de facut este sa fii compliant la dieta fara gluten pentru a preveni simptomele viitoare
- Daca simptomele sunt foarte severe sau nu se amelioreaza, mergi la o consultatie la medicul tau gastroenterolog
Te-ar putea interesa si:
- La cumparaturi: cum sa citesti eticheta alimentelor
- Cum pregatesti o masa fara gluten
- Boala celiaca: ingrijire multidisciplinara
- Ai putea avea boala celiaca? Afla care sunt simptomele
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Consultant: Dr. Simona Grigoruţă Medic Primar Gastroenterologie, Medic Specialist Medicină Internă, Doctor în Medicină
Coordonator Echipa multidisciplinara de ingrijire a pacientilor cu boala celiaca, Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA