Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Hepatita A - cum se transmite

Hepatita A - cum se transmite

Hepatita A este o boala contagioasa a ficatului care apare ca urmare a infectiei cu virusul hepatitei A. Severitatea hepatitei variaza, de la o forma usoara care dureaza cateva saptamani, pana la o boala severa care se intinde pe o perioada de cateva luni. Marea majoritate a oamenilor se vindeca complet si nu vor avea vreo afectare pe termen lung a ficatului. Frecvent, hepatita A se transmite atunci cand o persoana ingera materie fecala – chiar si in cantitate microscopica – care se gaseste in mancare, apa sau pe obiectele contaminate de catre o persoana infectata.

Cum se transmite hepatita A?

De obicei hepatita A se transmite atunci cand virusul este introdus in organism la nivelul gurii ca urmare a contactului cu obiecte, mancare sau bauturi contaminate. O persoana se poate infecta prin:

Contact cu alta persoana infectata:

  • Cand persoana infectata nu se spala cum trebuie pe maini dupa ce a folosit toaleta si apoi atinge alimente sau obiecte
  • Cand un parinte nu se spala adecvat pe maini dupa ce a schimbat scutecul  sau l-a spalat pe copilul infectat dupa ce acesta a avut scaun
  • Cand cineva face sex sau are un contact sexual cu o persoana infectata (fara a se limita doar la contactul anal-oral)

Ingerarea unor alimente sau bauturi contaminate:

  • Hepatita A poate fi transmisa prin ingestia de alimente sau bauturi contaminate (inclusiv alimente congelate sau gatite insuficient). Alimentele cu riscul cel mai mare sunt fructele, legumele, midiile, inghetata si apa din surse nesigure. Apa clorinata omoara virusul hepatiei A cand acesta contamineaza sursa de apa.

Cat timp supravietuieste virusul hepatiei A in afara corpului?

Virusul hepatiei A este un virus extrem de viguros. Poate supravietui in mediul acidic al stomacului si cateva luni in afara corpului. Pe de alta parte, virusul hepatitei A este omorat la temperaturi ridicate, obtinute in urma fierberii si gatirii alimentelor si lichidelor pentru cel putin 1 minut la 850C. Totusi, congelarea nu are acelasi efect.

Ce trebuie sa faci daca crezi ca ai fost expus la hepatita A?

Daca ai intrebari legate de riscul de expunere la hepatita A, ia legatura cu medicul tau sau cu Directia de Sanatate Publica locala.

Daca ai fost expus recent la virusul hepatiei A si nu ai fost vaccinat impotriva hepatitei A, ai putea beneficia de administrarea de imunoglobuline sau de vaccinare. Pentru ca acestea sa fie eficiente, ar trebuie sa fie administrate in primele doua saptamani dupa expunere. Medicul infectionist va decide ce metoda de tratament este cea mai indicata in cazul tau, tinand cont de varsta ta si de starea generala de sanatate.

Daca am avut hepatita A in trecut, ma pot imbolnavi din nou?

 NU. Odata ce te-ai vindecat, sistemul tau imun a dezvoltat anticorpi care te vor proteja de virus pe toata durata vietii. Anticorpii sunt substante care se gasesc in sange si care sunt produse ca raspuns la un virus. Anticorpii protejeaza organismul impotriva bolii, atasandu-se de virus si distrugandu-l.

Sursawww.cdc.gov, site accesat 07.2014

Ai putea fi interesat si despre: