Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Ce este terapia PRP și ce indicații are în tratarea afecțiunilor ginecologice

Articol de Ana-Maria Niță Senior Medical Editor
Această metodă a devenit din ce în ce mai utilizată și în România, pentru tratamentul afecțiunilor din sfera ginecologiei.

                                       

Terapia PRP (Platelet Rich Plasma – n. e. plasma bogată în trombocite) face parte din tehnicile medicinei regenerative, cu aplicații în mai multe arii ale medicinei: în ortopedie (în tratamentul leziunilor musculoscheletale), în dermatologie (în tratamente de rejuvenare a pielii, în tratamentul cicatricilor și  alopeciei) și, nu în ultimul rând, în ginecologie și în obstetrică, dar și în specialități de proximitate, precum uroginecologia sau medicina reproductivă.      

Cum se obține plasma terapeutică

Metoda PRP utilizează în scop terapeutic plasma proprie fiecărei paciente. Plasma este extrem de bogată în factori de creștere și în trombocite, care stimulează regenerarea și repararea țesuturilor, precum și producerea locală de colagen. „Plasma necesară în cadrul terapiei PRP se obține prin recoltare de sânge periferic în recipiente speciale, numite Plasmogel. Ulterior, urmând un anumit protocol, se produce concentrarea trombocitelor și activarea factorilor de creștere pe care noi îi extragem, îi separăm prin centrifugare și îi injectăm în zona pe care dorim să o tratăm.

Procedura se realizează cu cremă anestezică și, în 90% din cazuri, pacienta nu simte niciun disconfort. Înainte de efectuarea terapiei PRP sunt necesare analize de sânge/ culturi col/ consult ginecologic complet, asociat unei ecografii transvaginale, astfel încât să se realizeze o evaluare completă și un tratament în limite de siguranță”, spune dr. Corina Georgescu-Bortea, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Policlinicii Regina Maria Lujerului, București.

Afecțiuni ginecologice în care se recomandă terapia PRP

Injectarea de plasmă bogată în trombocite și factori de creștere se poate realiza în scop terapeutic și/sau în scop de rejuvenare locală, în cazul unor probleme ginecologice precum:

  • vulvovaginitele recidivante;
  • uscăciunea vulvovaginală;
  • atrofia vaginală;
  • cicatricile postoperatorii după cezariană/ post-naștere spontană;
  • infertilitatea;
  • dispareunia;
  • vaginismul;
  • laxitatea vaginală;
  • lipsa orgasmului.

Numărul de ședințe de terapie PRP recomandat diferă în funcție de patologie și, uneori, de la un caz la altul. „Pentru rejuvenare locală, tratamentul standard presupune trei sedințe, câte o sedință la un interval de patru-șase săptămâni. Tratamentul de revenire, pentru împrospătarea efectului obținut anterior, se poate face după 6 luni, maximum un an. Însă dat fiind că procedura terapeutică se folosește pentru numeroase patologii, indicațiile sunt adaptate de medic în funcție de nevoile fiecărei persoane care a apelat la PRP”, spune medicul ginecolog. 
 

Procedură sigură, lipsită de efecte secundare 

Terapia PRP este un tratament natural, perfect adaptat organismului. „Pentru că terapia PRP folosește doar sângele persoanei care va fi tratată, fără a adăuga vreo altă substanță, poate fi considerată o procedură sigură și fără riscuri asociate, dacă se respectă toate celelalte măsuri de precauție”, mai spune medicul ginecolog.


Contraindicații ale terapiei 

Nu este permisă terapia femeilor care se regăsesc cel puțin în una dintre următoarele situații:

  • au o sângerare vaginală de cauză necunoscută;
  • au fost diagnosticate cu neoplazii vulvovaginale și/sau utero-ovariene;
  • sunt însărcinate;
  • au leziuni dermice vulvovaginale;
  • au infecții cu transmitere pe cale sexuală 
  • au infecții ale tractului urinar;
  • suferă de o afecțiune hematologică;
  • se confruntă cu boli autoimune;
  • urmează tratamente cu anticoagulante (cu aspirină sau cu derivate ale acesteia).

„Persoanele care doresc să beneficieze de efectele terapiei PRP trebuie să se pregătească pentru procedură și să aibă în vedere o pauză ulterioară acesteia – o săptămână înainte de tratament și o săptămână după tratament – întrerupând administrarea oricărui medicament din clasele de corticosteroizi sau de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofen. De asemenea, trebuie întrerupt orice tratament cu antiagregante (aspirină), cu antibiotice sau cu suplimente alimentare (multivitamine, ulei de pește etc.) și se va opri administrarea oricărei medicații pe cale vaginală. Oricare dintre acestea ar putea influența negativ procesul pe care noi dorim să îl activăm prin intermediul terapiei PRP”, precizează dr. Corina Georgescu-Bortea. 

Unde se poate efectua

Terapia PRP este disponibilă pe bază de programare în Policlinica The Light, București. Pentru programare poți apela Contact Center la 021 9268 sau poți completa formularul de mai jos și vei fi contactată ulterior pentru stabilirea programării.

Consultant științific: dr. Corina Georgescu-Bortea, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Policlinicii Regina Maria The Light, București

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.