EDU.STOMATOLOGIE

Când să iei antibiotice pentru gingii inflamate?

gingii1
Procesele inflamatorii de la nivelul gingiei sunt des întâlnite la pacienții de toate vârstele. Acestea pot avea cauze diverse și pot provoca o stare de disconfort atunci când mâncăm sau când îngrijim dantura. O dantură afectată aduce de la sine dezechilibre la nivelul întregului organism, iar asta ne poate îngreuna activitățile de zi cu zi. Iată care sunt factorii de risc în inflamarea gingiilor, de ce este important să le tratezi și când sunt indicate antibioticele.

Factori de risc în inflamarea gingiilor

Există numeroși factori care contribuie la inflamarea gingiilor. Este foarte important să vorbești cu stomatologul despre aceștia pentru ca medicul să stabilească tratamentul potrivit, adaptat nevoilor tale. Iată care sunt elementele care cresc riscul de inflamare a gingiilor.

O igienă orală deficitară

O igienă orală incorectă este factorul principal pentru inflamațiile gingiilor.

Spălarea pe dinți de două ori pe zi și folosirea aței dentare, o dată pe zi, ajută la eliminarea plăcii bacteriene de pe dinți și protejează gingiile.

👉 Vrei să afli mai multe informații despre igiena corectă a dinților? Citește și articolul Cum sa te speli corect pe dinti pentru a afla cum poți să îți păstrezi dinții sănătoși cât mai mult timp.

Fumatul

Tutunul este asociat cu un risc mai mare de cancer, boli de plămâni, afecțiuni cardiace și altele. De asemenea, fumatul crește riscul de afecțiuni gingivale, precum și de complicații, dacă persoana are deja o afecțiune a gingiilor.

Stresul

Expunerea la stres crește riscul de hipertensiune arterială, boli de inimă, cancer și alte afecțiuni. Stresul este un factor de risc inclusiv pentru bolile gingiilor. Acest lucru se întâmplă deoarece prezența stresului îngreunează capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile, inclusiv cele de la nivelul gingiilor.

Vârsta

Persoanele vârstnice au un risc mai mare de afecțiuni gingivale. Datele de la

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA arată că 70,1% dintre persoanele de peste 65 de ani au afecțiuni gingivale.

Unele medicamente

Există medicamente, în special contraceptivele, antidepresivele și unele pastile pentru inimă, care pot afecta sănătatea orală, inclusiv gingiile. Dacă te afli în această situație este important să vorbești cu medicul specialist și cu stomatologul, pentru a-ți prezenta opțiunile pe care le ai la dispoziție.

Factorii genetici

Unele persoane pot fi mai susceptibile la afecțiunile gingivale. În ciuda unor obiceiuri de igienă orală corecte, aceste persoane pot dezvolta boli ale gingiilor.

Bruxismul

Bruxismul sau frecarea dinților poate pune presiune excesivă pe țesuturile care susțin dentiția, iar acest lucru poate crește riscul de afecțiuni gingivale.

Alte boli

Alte afecțiuni ale unor organe sau sisteme pot afecta sistemul inflamator al organismului și cresc riscul de boli ale gingiilor sau de complicații. Bolile de inimă, diabetul sau artrita reumatoidă cresc riscul de boli gingivale.

👉 Descoperă mai multe informații despre bolile de inimă din articolul Bolile cardiovasculare: categorii, diagnostic, tratament, preventie.

O nutriție deficitară

O alimentație din care lipsesc substanțele nutritive de bază poate compromite sistemul imunitar și îngreuna capacitatea organismului de a se apăra în fața unei infecții. Deoarece afecțiunile gingivale debutează ca infecții, alimentația deficitară poate crește riscul de boală și de complicații.

Datele existente arată că o alimentație cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi și un conținut scăzut de fibre este asociată unui risc mai mare de boli gingivale.

Lucrări stomatologice realizate incorect

Un alt factor de risc pentru bolile gingivale se referă la lucrările protetice care nu sunt corect adaptate, obturații, adică plombe, care, de asemenea, nu sunt bine efectuate sau sunt de foarte mult timp și atunci adaptarea lor nu mai este una bună.

Alți factori

Aici intră:

  • Schimbările hormonale din timpul sarcinii;
  • Schimbările hormonale din timpul menopauzei;
  • Alte boli - afecțiuni hepatice, hematologice, imunologice.
gingii2

Importanța tratării gingiilor inflamate

Tratarea gingiilor inflamate este importantă din mai multe motive:

  • Previi progresul bolii gingivale - gingiile inflamate sunt, adesea, un semn al gingivitei, o formă relativ ușoară de boală gingivală. Cu tratament adecvat, gingivita este reversibilă. Însă, lăsată netratată, poate evolua în parodontoză, o afecțiune gravă care afectează structurile ce susțin dinții, inclusiv țesuturile și oasele. În timp, se ajunge la pierderea dinților și alte complicații;
  • Îți menții sănătatea orală - gingiile sănătoase sunt roz și ferme, nu sângerează ușor. Prin urmare, tratarea gingiilor inflamate te ajută să ai o sănătate gingivală bună;
  • Reduci durerea și disconfortul - multe gingii inflamate sunt dureroase. Prin urmare, îți poate fi dificil să mănânci, să te speli pe dinți și să folosești ața dentară. Tratarea lor te ajută să scapi de aceste neplăceri și să ai o calitate a vieții mai bună;
  • Ai respirația proaspătă - bolile gingivale pot cauza respirație neplăcută. Prin tratarea gingiilor inflamate contribui la recăpătarea unei respirații proaspete;
  • Îți susții sănătatea - există numeroase date care asociază bolile gingivale cu un risc mai mare de afecțiuni cardiace, atac vascular cerebral și diabet zaharat. Tratarea gingiilor bolnave va contribui la reducerea riscului pentru astfel de boli.

În acest context, este important să nu amâni vizita la medicul stomatolog încă de la primele semne de inflamare, deoarece starea gingiilor se poate degrada pe zi ce trece, iar acest lucru va afecta starea de bine a întregului organism.

👉 Poți avea grijă de sănătatea orală accesând abonamentul Dental Care de la Regina Maria. Astfel, vei beneficia de consultații de rutină la fiecare 6 luni, reduceri pentru detartraj și periaj profesional dar și radiografie panoramică digitală gratuită.

Gingii inflamate la copii

Gingiile inflamate la copii pot avea mai multe cauze:

  • Apariția dinților - este cauza principală a gingiilor inflamate la copiii cu vârstă cuprinsă între 6 luni și 3 ani. Pe măsură ce dinții ies din gingii, apar sensibilitatea și umflarea țesutului;
  • Gingivita - este prima fază a bolilor gingivale. Apare ca urmare a acumulării de placă dentară și tartru pe dinți. Dacă placa bacteriană nu se îndepărtează periodic, se va întări și apoi va necesita intervenția stomatologului. Se manifestă prin gingii umflate, roșii și care sângerează ușor;
  • Aftele bucale - sunt mici ulcerații care se formează pe gingii. Nu sunt contagioase și trec de la sine după 1-2 săptămâni;
  • Accidentarea - dacă puștiul s-a lovit la gură sau gingii, pot apărea durerea și inflamația. Situația este temporară și se vindecă de la sine.

În general, nu se recomandă antibiotice pentru gingiile inflamate la copii.

Medicamentele de acest fel sunt eficiente pentru infecțiile bacteriene, însă, cel mai adesea, gingiile inflamate la copii nu au cauză bacteriană.

Doar în cazuri rare de abces dentar, care apare drept urmare a unei infecții bacteriene, se recomandă antibiotice și doar după diagnosticare din partea medicului stomatolog și la indicațiile sale.

gingii3

Când să mergi la stomatolog

Dacă gingiile dor și sângerează timp de mai mult de o săptămână, este recomandat să mergi la stomatolog pentru un consult de specialitate. Atunci când problemele nu sunt tratate, există riscul de abces dentar dureros și pierderea dinților.

Tratament pentru gingiile inflamate

Medicina din prezent a adus numeroase avantaje atât pacienților, cât și medicilor stomatologi, în realizarea cât mai rapidă și fără durere a tuturor tratamentelor dentare. Așadar, pentru a scăpa de infecțiile de la nivelul gingiilor, există două tipuri de tratament:

Tratament nechirurgical

Etapele acestui tip de tratament implică un detartraj dentar și un periaj profesional, pentru a diminua nivelul de bacterii din cavitatea bucală și pentru eliminarea tartrului. În final, zona tratată este curățată cu soluții antiseptice, iar la nivelul gingiei se aplică, dacă este nevoie, substanțe medicamentoase.

Tratament chirurgical

Atunci când un pacient se află într-un stadiu avansat al bolii parodontale, soluția oferită de medicii stomatologi este tratamentul chirurgical. În timpul terapiei parodontale, medicul va realiza un chiuretaj subgingival, pentru a curăța în profunzime zona afectată de bacterii, acestea reprezentând factorul principal de apariție al infecțiilor gingivale. Ulterior, se vor decontamina zonele dintre dinte și gingie cu ajutorul laserului dentar și astfel sunt eliminate toate bacteriile. Sterilizarea cu laser are rolul de a stimula gingia pentru o vindecare mai rapidă. Tratamentul parodontal se face exclusiv sub anestezie locală, astfel încât pacientul să nu simtă durere.

De asemenea, atunci când urmăm un tratament pentru afecțiunile gingivale este important să îngrijim în mod corect dantura, deoarece infecțiile își pot face din nou apariția. Tocmai de aceea se recomandă realizarea unui periaj dentar de cel puțin două ori pe zi și utilizarea aței dentare și a apei de gură, pentru a se asigura că sunt îndepărtate toate resturile alimentare și bacteriile din zonele greu accesibile periuței dentare.

Când este recomandat tratamentul cu antibiotice?

Tratamentul cu antibiotic vine în completarea intervenției chirurgicale și are rolul de a preveni apariția complicațiilor infecțioase, prin ameliorarea sau eliminarea durerii, scăderea febrei sau a inflamării.

Tratamentul cu antibiotice în cazul bolii parodontale este, de obicei, administrat la recomandarea medicului, în funcție de diagnosticul pe care acesta îl pune pacientului.

De exemplu, de multe ori, antibioticele sunt administrate în momentul în care vorbim despre secreții purulente la nivelul gingiei, despre mobilități dentare foarte mari și, de asemenea, despre pacienți care sunt diagnosticați cu boală parodontală și care, totodată, au și alte afecțiuni, cum ar fi diabet, osteoporoză, sau pacienții care urmează un tratament cu imunosupresoare sau cu imunitate slabă.

Există riscuri la administrarea de antibiotice pentru gingii inflamate?

Orice medicament vine cu o serie de riscuri, iar antibioticele nu sunt excepția. În primul rând, un număr mic de persoane se poate confrunta cu reacții alergice. Mai mult, folosirea regulată a antibioticelor crește riscul de rezistență la această clasă de medicamente.

Când nu sunt indicate antibioticele pentru gingii inflamate?

Bacteriile cauzează infecții, apoi abces, mici pungi cu puroi pe gingie, deseori la baza dinților sau măselelor. Cariile care apar pe fondul unei igiene neadecvate, al unor lucrări realizate incorect sau al unor accidentări sunt principalele moduri prin care bacteriile ajung să infecteze gingia. În momentul în care bacteria ajunge la rădăcina dinților, se folosește de nerv și de vasele de sânge pe post de hrană. Mai apoi, se înmulțesc și astfel te alegi cu o infecție gingivală.

Ca urmare a anatomiei dentare, bacteriile se fixează la rădăcina dinților/măselelor. În lipsa tratării cariei dentare, eventual prin tratament de canal, infecția rămâne acolo și se poate răspândi la maxilare și chiar la creier. Prin urmare, este esențial drenajul zonei cu probleme, uneori chiar extracția dentară, pentru a putea îndepărta infecția.

Există mai multe motive pentru care în anumite situații, cum este cea de mai sus, nu sunt indicate antibioticele. Vasele de sânge care alimentau interiorul dintelui sunt distruse. Astfel, antibioticele nu pot ajunge acolo pentru a vindeca infecția.

În plus, există, din fericire pentru sănătate, o mare varietate de antibiotice.

Fiecare antibiotic atacă un anumit tip de bacterie. Dacă bacteria care a cauzat infecția nu este acoperită de spectrul antibioticului, atunci infecția va rămâne în continuare. La fel de important este și faptul că antibioticele nu funcționează pentru infecții cu virusuri sau fungi.

Cu toate acestea, dacă stomatologul ți le recomandă, este indicat să le iei deoarece pot preveni progresul infecției. Astfel, mulți dentiști recomandă antibioticele în cazuri severe de infecție pentru a preveni răspândirea sa la maxilare sau dacă pacientul are imunitate slăbită.

Cum poți preveni inflamarea gingiilor?

Poți lua o serie de măsuri pentru a reduce riscul de inflamație a gingiilor:

  • Adoptă o igienă orală corectă - spală-te pe dinți cu o periuță cu peri moi, de două ori pe zi, timp de 2 minute. Folosește ață dentară o dată pe zi. Schimbă periuța de dinți la trei luni. Inclusiv spălatul agresiv poate afecta gingiile, deci, ai grijă să te speli cu blândețe;Optează pentru o alimentație sănătoasă și echilibrată - include în dieta zilnică fructe, legume, cereale integrale, carne slabă, lactate slabe, pește, nuci și semințe. Limitează consumul de produse dulci, ultraprocesate;
  • Renunță la fumat - tutunul este un factor de risc major pentru bolile gingivale. Renunțarea la fumat este una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua pentru sănătatea ta, inclusiv pentru gingii;
  • Redu stresul - expunerea prelungită la stres crește riscul de inflamație în organism, inclusiv la nivelul gingiilor. Încearcă yoga, exerciții de respirație profundă și tehnici de relaxare;
  • Mergi periodic la dentist - programează un consult stomatologic pentru curățări profesionale la fiecare 6 luni. Astfel, vei detecta din timp eventualele probleme gingivale și vei primi tratament. Cu atât mai mult, este indicat să mergi la stomatolog dacă prezinți vreunul dintre factorii de risc.

Afecțiunile gingivale pot duce la complicații extrem de dificile, de aceea, medicii stomatologi ne recomandă să luăm toate măsurile de precauție. Este foarte important să nu neglijăm igiena orală și să realizăm periajul dentar de cel puțin două ori pe zi. De asemenea, mijloacele adjuvante de igienizare sunt foarte importante pentru a ne asigura că dantura noastră este una sănătoasă și frumoasă. Vizitele regulate, o dată la 6 luni, în cabinetul de medicină dentară ne pot ajuta să depistăm din timp anumite afecțiuni stomatologice, fără să ajungem la complicații și să ne bucurăm cât mai mult de o dantură sănătoasă și un aspect frumos al zâmbetului.

Bibliografie:

  • Tobacco Use and Periodontal Disease—The Role of Microvascular Dysfunction, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8156280/
  • Impact of Stress on Periodontal Health: Literature Revision, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10218473/
  • Periodontal Disease, https://www.cdc.gov/oralhealth/conditions/periodontal-disease.html
  • Drugs, medications and periodontal disease, https://www.nature.com/articles/sj.bdj.2014.905
  • The role of inflammation and genetics in periodontal disease, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7319430/
  • Bruxism-Related Signs and Periodontal Disease: A Preliminary Study, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5997850/
  • The link between periodontal disease and cardiovascular disease: How far we have come in last two decades ?, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3100856/
  • Diabetes and Gum Disease, https://diabetes.org/about-diabetes/complications/oral-gum-disease
  • Periodontal disease and rheumatoid arthritis: the evidence accumulates for complex pathobiologic interactions, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4495574/
  • Association between different dietary patterns and eating disorders and periodontal diseases, https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/froh.2023.1152031/full