Chiar daca trebuie sa urmezi o dieta fara gluten, asta nu inseamna ca nu poti fi creativa in bucatarie! Exista multe feluri de mancare care sunt sigure pentru a fi consumate si inca si mai multe care pot fi preparate fara gluten, fara a fi complicate.
Iata ce retete iti propune “bucatarul” nostru:
Friptura de vitel cu mazare
Dificultate: mica
Pregatire: 15 min
Gatit: 50 min
Ingrediente pentru 4 persoane
- 1 pulpa de vitel de 800 g
- 40 g de unt
- 1 borcan rosii uscate in ulei
- 800 g de mazare fina congelata
- 2 cepe
- 1 legatura de busuioc
- Sare, piper
Pregatirea:
Toaca ceapa solzisori (Julien). Scurge rosiile. Intr-o tigaie, topeste untul si prajeste carnea pe toate partile. Cand este facuta, adauga ½ pahar cu apa si las-o sa fiarba acoperita, la foc mic, timp de 40 de minute. Fierbe mazarea fina congelata in apa clocotita si sarata timp de 10 minute, apoi scurge-o. Cu 10 minute inainte de a fi gata carnea, adauga rosiile si mazarea in oala. Adauga sare si piper dupa gust. Taie carnea in bucati potrivite, asez-o pe farfurie si adauga mazarea. Decoreaza cu busuioc.
Escalop umplut cu legume, paste fara gluten si curry
Difficultate: mica
Pregatire: 20 min
Gatit: 20 min
Ingrediente pentru 4 persoane:
- 3 bucati escalop de pui
- 1 morcov
- 1 ceapa
- 3 ciuperci
- 1/2 ardei gras
- 250 ml lapte de cocos
- Curry
- Paste fara gluten
- Sare, piper
Pregatirea:
Intr-o tigaie, toarna putin ulei de masline. Pune ciupercile, ardeiul, morcovul si ceapa, tocate. Adauga sare si piper. Odata ce legumele s-au inmuiat la suprafata, pune amestecul intr-un robot de bucatarie si marunteste-l fin (insa ai grija sa nu devina piure). Pune deoparte acest amestec si taie marunt o bucata de escalop de pui. Amesteca-le cu legumele si lasa-le deoparte. Ia celalalte doua bucati de carne ramase si pune-le pe o folie transparenta si bate-le cu un sucitor. Pe fiecare bucata de carne subtire pune putina umplutura de legume. Ruleaza bucatile de carne si aseza-le intr-o tigaie incinsa cu putin ulei (ca sa nu se desfaca, prinde-le cu scobitori). Intre timp, fierbe pastele fara gluten in multa apa cu sare. Cand carnea este gata, toarna laptele de cocos. Adauga 2 lingurite de curry.
Crema de zahar ars cu cardamom
Dificultate: mica
Pregatirea: 30 min.
Coacere: 1h
Ingrediente pentru 6 persoane:
- 200 ml lapte
- 200 ml frisca
- 1 1/1 ligurita cardamom
- 4 galbenusuri de ou
- 50 g de zahar din trestie de zahar
- Zahar brun
Pregatirea:
Fierbe laptele impreuna cu frisca. Da la o parte de pe foc, adauga semintele de cardamom, acopera si lasa la infuzat pentru 10 minute. Strecoara lichidul. Freca spuma galbenusurile cu zaharul. Amesteca-le treptat cu lichidul aromat, avand grija sa nu se formeze spuma. Incalzeste cuptorul la 100°C. Toarna compozitia in 6 forme intinse si nu prea adanci si lasa-le la cuptor timp de o ora. Cand sunt gata, lasa crema sa ajunga la temperatura camerei, apoi serveste-o rece. In momentul servirii, presara zahar brun si caramelizeaza-l cu ajutorul unui aprinzator.
Te-ar putea interesa si:
- De ce este important sa stii despre boala celiaca
- Invata sa citesti eticheta alimentelor
- Boala celiaca: ingrijire multidisciplinara
Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager
Consultant: Dr. Simona Grigoruţă Medic Primar Gastroenterologie, Medic Specialist Medicină Internă, Doctor în Medicină
Coordonator Echipa multidisciplinara de ingrijire a pacientilor cu boala celiaca, Reteaua privata de sanatate REGINA MARIA