Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Alergia la peste, crustacee si moluste

Articol de Dr. Claudia Nechifor
Alergia la peste, crustacee si moluste

Acest tip de alergie este caracteristica adultilor, frecventa in grupa de varsta 40-60 de ani si are potential mare de severitate, socul anafilactic putand fi o complicatie redutabila. 

In SUA, aproximativ 7 milioane de americani sunt fost diagnosticati annual cu aceasta alergie, dintre care 30.000 ajung de urgenta la camera de garda, iar 200 decedeaza.

Exista 3 clase de alimente de origine marina:

  • Pesti - cei mai frecventi implicati sunt tonul, codul, somonul, halibutul, pisica de mare (alergia la unul dintre ei nu inseamna automat alergie pentru toti)
  • Crustacee: creveti, crabi si homari
  • Moluste: scoici, stridii, alte moluste comestibile, midii

Simptomele pot fi complexe:

  • Prurit
  • Urticarie
  • Angioedem
  • Criza de astm
  • Anafilaxie.

Nu exista un tipar care sa fie urmat de fiecare data, deoarece alergia, mai ales cea alimentara, este destul de imprevizibila. La aceasta categorie de alimente, cea mai mica contaminare - simpla preparare pe acelasi gratar sau manipularea cu aceleasi tacamuri a pestelui si a altor alimente – poate provoca o alergie. Si vaporii sau particulele care rezulta din prepararea termica a pestelui si a fructelor de mare ce ajung in contact cu mucoasele respiratorii ale unei persoane alergice pot declansa o criza de astm.

In U.E., pestele este considerat un alergen periculos si se impune semnalizarea prezentei sale, chiar in urme fine, pe eticheta, dar nu se aplica acelasi lucru pentru fructele de mare.

Diagnosticul se pune de catre alergolog prin testarea cutanata si cel mai adesea prin cea serologica, adica prin determinarea din sange a anticorpilor din clasa Ig E - aceasta ultima varianta este de preferat daca pacientul a relatat cel mai mic semn sau simptom de reactie alergica cu potential de severitate, pentru a nu declansa la testare anafilaxia. Daca au fost consumate mai multe tipuri de peste, fructe de mare sau pacientul doreste sa stie daca mai poate consuma si altceva in caz de alergie, se vor determina Ig E specifice pentru fiecare aliment in parte.

Din pacate, alergia la peste si fructe de mare este tipul de alergie care persista toata viata si nu exista alta solutie decat evitarea stricta a consumului respectivului aliment. In caz de anafilaxie, pacientul este instruit sa avertizeze cu fermitate ca are aceasta alergie si sa poarte in permanenta, in concediu la mare, adrenalina autoinjectabila.

Text: Dr. Claudia Nechifor, Medic Primar Alergologie si Imunologie