Wargha Enayati

Wargha Enayati este fondatorul Rețelei private de sănătate REGINA MARIA, medic specialist în cardiologie. De origine germană, a început Facultatea de Medicină în Regensburg, Germania și a absolvit Facultatea de Medicină de la Cluj.  Specializarea de cardiologie și-a făcut-o la spitalul Fundeni din București.

S-a născut în 1964 în Germania, provine dintr-o familie de origine iraniană, și are triplă cetățenie: Germană, Iraniană, Română. A venit în România în 1983, în plin regim comunist, atras de viața și activitatea Reginei Maria a Romaniei și legătura ei cu Credința Bahá’í. Timp de un an a studiat limba română la Suceava și apoi alți cățiva ani a făcut medicina la Cluj.

În 1990 a venit Revoluția iar Dr. Enayati a fost unul dintre puținii germani care au terminat facultatea și a rămas aici. A venit la București unde a făcut specializarea în cardiologie la Spitalul Fundeni.

Dr. Enayati a fondat în 1995 Centrul Medical Unirea (CMU), deținând de-a lungul acestor ani funcția de Președinte.  Din 1996 și 1997 Dr. Enayati este Medicul Ambasadei Germaniei la București și a birourilor Lufthansa la București. În 2007 a adus în acționariatul Centrului Medical Unirea fondul de investitii 3i, unul dintre giganții mondiali din domeniu.

A fost finalizat în prima parte a anului 2010 procesul de vânzare a unei participații majoritare către fondul de investiții Advent International. Este vorba de cea mai amplă tranzacție de pe piața serviciilor medicale private din România la această dată. Odată cu fuziunea cu Euroclinic la începutul anului 2011, și cu acordul Familiei Regale, Centrul Medical Unirea a devenit Rețeaua privată de sănătate REGINA MARIA, cea mai mare rețea privată de sănătate din România.

Tot în 2010 experiența profesională acumulată și un vis de lungă durată au dat naștere Fundației Regina Maria. Proiectele Fundației se adresează persoanelor aflate în dificultate prin intermediul a două mari direcții: sănătate și educație.  http://www.fundatiareginamaria.ro

Dr. Enayati este căsătorit cu Mitra Tai și au trei copii: Anis Rareș, Sheida Taina, Hoda Maria

„Credinţa a fost motivul pentru care am venit în România, iar viaţa şi activitatea Maiestății Sale Regina Maria a României au fost un model personal. Excelenţa cu care Majestatea Sa şi-a dedicat viaţa poporului român a fost pentru mine o sursă de inspiraţie şi o motivaţie în tot ceea ce am realizat”, afirmă Dr. Wargha Enayati

REGINA MARIA

Maria Alexandra Victoria, Prințesa de Edinburgh, nepoata a Reginei Victoria a Angliei și a Țarului Alexandru al II-lea al Rusiei, a devenit la 17 ani consoarta Prințului moștenitor Ferdinand al României și apoi în 1914 Regina Maria a României.

Regina Maria a părut să înţeleagă responsabilitatea monarhilor şi conducătorilor lumii şi şi-a asumat-o din toată inima, încă de când a sosit în ţara ei adoptivă.  Ea a ajuns să cunoască poporul României, cultura sa, obiceiurile sale, regiunile sale rurale şi, mai presus de toate, aspiraţiile sale, care au devenit şi ale ei.  În timpul Primului Război Mondial ea a dedicat cu generozitate timp şi energie din plin, bolnavilor şi muribunzilor.  După război ea s-a alăturat oamenilor de stat români de pe o poziţie neoficială, la convorbirile de pace de la Paris pentru a pleda cazul ţării cu privire la câştigurile teritoriale.  Puţini oameni par a fi conştienţi că actuala dimensiune a României se datoriază în mare măsură eforturilor de lobby depuse de Regina Maria la Paris.  Ea a scris de asemenea numeroase cărţi şi articole despre România, în speranţa înlăturării sentimentelor negative faţă de ţara pentru care ajunsese să nutrească o iubire atât de profundă.

Spiritualitatea şi o neclintită credinţă în Dumnezeu au călăuzit-o pe Regină de-a lungul întregii sale vieţi.  La începutul anului 1926, Regina Maria urma să înceapă o nouă călătorie spirituală, cu ajutorul unei femei extraordinare, Martha L. Root, care vizita frumosul oraş Bucureşti.  Întâlnirea lor și lectura reginei despre Credința Bahá’í au avut ca rezultat o scrisoare publicată într-un ziar din Canada, Toronto Daily Star:

„O femeie mi-a adus deunăzi o Carte. Scriu cu literă mare pentru că este o glorioasă Carte despre dragoste şi bunătate, putere şi frumuseţe.

Ea mi-a oferit-o pentru că aflase că eram cuprinsă de mâhnire şi tristeţe şi a vrut să ajute... Mi-a pus-o în mâini spunându-mi: ‚Pari a trăi potrivit învăţăturilor Lui.’ Şi când am deschis Cartea am văzut că era cuvântul lui ‘Abdu’l Bahá, profet al iubirii şi bunătăţii şi al tatălui său, marele dascăl al concordiei şi înţelegerii universale—al unei religii care leagă toate crezurile.

Este minunat Mesajul pe care Bahá’u’lláh şi fiul său ‘Abdu’l Bahá ni l-au oferit! Ei nu ni l-au impus într-un mod agresiv, ştiind că sămânţa adevărului etern, care sălăşluieşte în miezul său, nu poate decât să prindă rădăcini şi să se răspândească.

Este mesajul lui Christos, reînnoit, aproape în aceleaşi cuvinte, dar adaptat diferenţei de o mie de ani şi mai bine dintre anul unu şi ziua de azi... Nu este om care să nu reuşească să devină mai bun, datorită acestei Cărţi.

V-o recomand tuturor. Dacă vreodată numele lui Bahá’u’lláh sau ‘Abdu’l Bahá vă vor cădea sub ochi, nu daţi la o parte scrierile lor. Cercetaţi cărţile lor şi lăsaţi cuvintele şi lecţiile lor glorioase, aducătoare de pace, creatoare de iubire să vă pătrundă inimile, aşa cum au pătruns-o pe a mea...

Zilele noastre preapline par să nu ne îngăduie timp şi pentru religie. Sau cineva poate fi mulţumit cu religia sa. Dar învăţăturile acestor oameni blânzi, înţelepţi şi buni sunt compatibile cu orice religie şi cu niciuna.

Cercetaţi-le şi fiţi mai fericiţi”.

                                                    

                                                                     de Maria, Regina României