Videocapsula endoscopica

Videocapsula endoscopica reprezinta o metoda performanta si relativ noua de explorare endoscopica a tubului digestiv, introducerea sa intre metodele de diagnostic in patologia digestiva fiind un mare progres al medicinei inceputului secolului XXI.

Explorarea endocopica cu videocapsula este efectuata de catre o echipa de medici gastroenterologi cu experienta bogata in endoscopia digestiva.

In ce consta investigatia cu videocapsula endoscopica?

Metoda nu este dureroasa, nu necesita anestezie sau sedare si nu necesita spitalizare. Investigatia consta in inregistrarea de imagini din tubul digestiv - esofag, intestin subtire, colon - cu ajutorul unei capsule de dimensiunile unei casete (26/11 mm), prevazuta cu una sau doua camere foto, cu o sursa de lumina si cu o baterie cu durata 8-10 ore. Medicul va plasa o serie de electrozi la nivelul abdomenului. Acestia sunt atasati la un dispozitiv - cititor de date - care va fi purtat in jurul taliei. Vei inghiti capsula endoscopica care este de marimea unei pilule.

Timp de 8-10 ore, capsula va transmite circa 4 imagini/secunda, care sunt captate de catre un mic dispozitiv atasat cu o centura de corpul pacientului.

Dupa tranzitarea tubului digestiv, videocapsula este eliminata pe cale naturala si pacientul se prezinta la medicul gastroenterolog pentru a-i fi indepartat dispozitivul de inregistrare.

Medicul va conecta acest dispozitiv la un soft computerizat si va vizualiza si interpreta imaginile inregistrate de videocapsula.

Videocapsula pentru intestinul subtire

Reprezinta indicatia de electie a acestei metode. Principalul avantaj este acela ca permite explorarea in totalitate a intestinului subtire, care nu poate fi investigat complet prin alte metode endoscopice.
 

Principalele afectiuni explorate: 

  • Sangerari oculte digestive - sangerari a caror cauza nu a putut fi evidentiata prin endoscopie digestiva superioara si colonoscopie
  • Boli inflamatorii intestinale
  • Tumori intestinale benigne si maligne
  • Patologie vasculara 

Videocapsula pentru colon

Este prevazuta cu doua camere foto si conceputa special sa preiea imagini din colon. Este indicata  pacientilor care au contraindicatie sau refuza colonoscopia standard si celor la care nu s-a putut efectua colonoscopia completa.
 

Principalele afectiuni explorate: 

  • Sangerari oculte digestive - sangerari a caror cauza nu a putut fi evidentiata prin endoscopie digestiva superioara si colonoscopie
  • Boli inflamatorii intestinale
  • Tumori intestinale benigne si maligne
  • Patologie vasculara
  • Diverticuli
  • Polipi colonici
Pregatirea prealabila pentru investigarea cu videocapsula endoscopica

Pentru investigarea colonului si intestinului subtire este necesara o pregatire prealabila cu solutii speciale care asigura golirea de continut a acestor segmente de intestin, astfel incat imaginile obtinute sa aiba o cat mai mare acuratete. Medicul gastroenterolog iti va explica in detaliu in ce consta pregatirea.