Dictionar de analize

Anticorpi anti-suprarenala

Descriere

Sinteza steroizilor este un proces foarte complex care are loc în glandele suprarenale și în gonadele. Calea implică multiple enzime și multiple reacții enzimatice. Sinteza sintezei începe de la colesterol (LDL-C] și conduce la producerea a trei clase de hormoni steroizi adrenocortico-specifici: glucocorticoizi, mineralocorticoizi și steroizi sexuali. Delețiile sau mutațiile genelor care codifică enzimele implicate în sinteza sau funcția defectuoasă a enzimelor implicate în calea hormonilor steroizi (de exemplu, autoanticorpi) duce la deficiența diferiților hormoni.

În boala suprarenală autoimună, sunt prezenți anticorpi serici împotriva mai multor enzime steroidogene - incluzând P450scc (CYP11A1, enzima de clivaj la lanț lateral), P450c17 (CYP17, 17-alfa-hidroxilază) și P450c21 (CYP21A2, 21hidroxilază). Aceste enzime joacă un rol important în scindarea lanțului lateral și hidroxilarea steroizilor. Dintre aceștia, cel mai frecvent, pacienții cu boală adrenală autoimună au autoanticorpi îndreptați împotriva 21-hidroxilazei microzomale. De aceea, evaluarea de laborator a acestor tipuri de anticorpi este clinic foarte utilă pentru diagnosticul bolii adrenale autoimune (de exemplu, boala Addison).

Prezența autoanticorpilor antiadrenali în ser este caracteristică bolii autoimune Addison (adică insuficiența adrenală primară cronică, care rezultă din distrugerea autoimună a cortexului suprarenale).

Indicatii

Anticorpii de 21-hidroxilaza sunt markeri ai bolii Addison autoimune, indiferent dacă această afecțiune este prezentă singură sau în asociere cu alte boli endocrine autoimune ca parte a sindromului poliglanular autoimun de tip I sau tip II (APS). Acești anticorpi pot fi prezenți chiar înainte ca orice reducere a funcției endocrine să fie evidentă.

Pacienții cu insuficiență adrenală autoimună au deobicei anticorpi împotriva altor glande endocrine, în timp ce pacienții sănătoși fac rareori. Mai mult de 50% dintre acești pacienți au niveluri ridicate ale anticorpilor anti-piridină peroxidază serică și aproape 50% au hipotiroidism evident. Mulți dintre acești pacienți prezintă hipotiroidism subclinic (evidențiat prin creșterea hormonului de stimulare a tiroidei [TSH] și a concentrațiilor normale de tiroxină) și sunt expuși riscului dezvoltării ulterioare a hipotiroidismului evident (sindromul Schmidt).

Boala suprarenală autoimună poate fi împărțită convenabil în faze. Inițial, suprarenalele pot fi mărite și se poate observa o infiltrație limfocitară extinsă. Cu toate acestea, în boala de lungă durată, glandele sunt mici și pot fi greu de găsit. Se observă o capsulă fibroasă îngroșată, cu distrugerea completă a cortexului (deși pot rămâne câteva grupuri mici de celule adrenocorticale înconjurate de limfocite) și o economie relativă a medulei. Numai după ce cel puțin 90% din cortex a fost distrus, insuficiența suprarenală se manifestă clinic.

La pacienții cu funcție suprarenală normală, care au alte boli endocrine autoimune, prevalența autoanticorpilor antiadrenali în ser este scăzută (2%), cu excepția celor cu hipoparatiroidism, în care cifra este substanțial mai mare (16%). Insuficiența suprarenală autoimună poate fi familială sau non-familială (dobândită); Atunci când se întâmplă singură, mai degrabă decât ca parte a APS de tip I sau II, este puțin probabil să fie familială. Aproximativ jumătate din pacienții care au insuficiență suprarenală în cadrul APS de tip I sau II au istoric familial pozitiv, comparativ cu doar o treime dintre pacienții care au insuficiență suprarenală autoimună.

Deoarece enzima 21-hidroxilază este implicată atât în metabolismul mineralocorticoizilor (aldosteron) cât și al glucocorticoizilor (cortizol), afectarea funcției 21-hidroxilazei datorată anticorpilor legați poate duce la deficiență în ambele tipuri de hormoni. Pe de altă parte, pacienții au o concentrație serică crescută de 17-a hidroxiprogesteron, progesteron, 17-hidroxipregenolononă și pregnenolonă.

Femeile ar putea prezenta hirsutism (ușoară), sindromul ovarului polichistic (PCOS) și amenoreea primară și secundară. Glandele suprarenale ar putea deveni hiperplazice și pacientul ar putea avea niveluri scăzute de sodiu și clorură serică și hiperkaliemie (forme de pierdere de sare).

Interpretari

Rezultatele pozitive din această analiză (adică ≥1 U / ml) indică prezența autoanticorpiilor corticosuprarenaliene în ser, o concluzie care este în concordanță cu boala Addison.