Dictionar de analize

Acidul acetoacetic

Descriere

Acidul acetoacetic, este un acid slab, produs din acetil-CoA la nivelul hepatocitelor din ficat. Deoarece acidul acetoacetic este solubil în apă, acesta poate circula de la ficat la alte ţesuturi, unde este reconvertit la acetil-CoA pentru a produce energie prin ciclul Krebs sau al acidului citric.

În condiţii fiziologice, doar miocardul utilizează acizii graşi în mod preferenţial pentru aprovizionarea cu energie, iar celelate ţesuturi folosesc preferenţial glucoza.

În condiţii în care disponibilitatea de carbohidraţi este redusă sau în diete bogate în grăsimi, stări de acidoză asociate cu afecţiuni care fie stimuleaza cetogeneza hepatică (inaniţie, anorexie, regim alimentar bogat în lipide, proteine şi sărac în glucide), inima şi creierul pot folosi cu succes corpi cetonici ca sursă de energie.

Indicatii

Dozarea acidului acetoacetic este indicată în diagnosticul cetoacidozei, a cetoacidozei diabetice suspecte şi a cetoacideozei alcoolice. Triada de hiperglicemie, acidoză metabolică şi cetonemie caracterizează cetoacidoza diabetică.

Nivelul de acid acetoacetic poate fi folosit ca o reflectare indirectă a severităţii acidozei din sânge. Nivelul de acid acetoacetic joaca un rol important în diferenţierea hipoglicemiei induse de insulină şi hipoglicemia secundară dată de aportul limitat de carbohidraţi. Doar in hipoglicemia dată de aportul insuficient de carbohidraţi, nivelul de acid acetoacetic este crescut.

Interpretari

Niveluri ridicate de acid acetoacetic în sânge ar putea rezulta din următoarele:

  • Disponibilitate scăzută de carbohidraţi: diete alimentare, înfometare, alcoolism, anorexie
  • Utilizarea anormală a depozitării de hidraţi de carbon: diabet zaharat necontrolat, boli de stocare a glicogenului.