Tipuri de cancer

Cancerul de piele consta in cresterea anormala a celulelor dermei. De obicei, apare pe zonele de piele expuse la lumina soarelui (fata, gat, maini si brate), dar poate aparea oriunde pe corp, inclusiv in acele zone care nu sunt expuse razelor ultraviolete.

Incidenta cancerului de piele a crescut constant in ultimii ani. In prezent, la nivel mondial, sunt depistate in fiecare an intre 2-3 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanom si 132.000 de cazuri de melanom, anunta Organizatia Mondiala a Sanatatii. Melanomul nu are o incidenta foarte mare, insa este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer de piele.

De cele mai multe ori, cancerul de piele incepe in stratul exterior al pielii (epiderma), care este alcatuit din trei tipuri de celule:

  • Celule scuamoase - sunt celulele subtiri, plate care formeaza stratul superior al epidermei
  • Celule bazale - celule rotunde, aflate sub celulele scuamoase
  • Melanocite – produc melanina (pigmentul responsabil de culoare pielii, parului si ochilor) si se gasesc in stratul de jos al epidermei. Atunci cand pielea este expusa la soare, melanocitele produc mai mult pigment, fapt care face ca pielea sa devina mai inchisa la culoare.

Tipuri de cancer de piele

Exista mai multe tipuri diferite de cancer de piele, insa trei dintre acestea sunt mult mai des intalnire: carcinomul cu celule scuamoase (cancer spinocelular), carcinomul cu celule bazale (cancer bazocelular) si melanomul. 

Cancerul de piele non-melanom

Carcinomul cu celule scuamoase si carcinomul cu celule bazale (cancer bazocelular) sunt cunoscute si drept cancer de piele non-melanom, acel tip de cancer care raspunde bine la tratament si care rareori se raspandeste in alte parti ale corpului. Majoritatea cancerelor bazolcelulare si spinocelulare pot fi vindecate.

Melanomul

Melanomul este mai agresiv si mai greu de tratat decat celelalte tipuri de cancer de piele, putand invada tesuturile din apropiere si alte parti ale corpului. Desi reprezinta numai 2% din toate cazurile de cancer de piele, melanomul provoaca cele mai multe decese dintre toate cancerele de piele. Depistat precoce, cand tumora nu s-a extins la stratul intermediar al pielii (derm), melanomul poate fi vindecat. Afla mai multe

Alte tipuri rare de cancer de piele

Sunt forme de cancer de piele mult mai rare: carcinomul cu celule Merkel, limfomul cutanat si sarcomul Kaposi.