Tehnici chirurgicale folosite in tratamentul cancerului de san

Interventia chirurgicala ramane o modalitate terapeutica esentiala in cancerul mamar indiferent de stadiul bolii.

Este important ca femeia sa aiba optiuni terapeutice
Sanul este un organ simbol al feminitatii si aspectul lui este foarte important din toate punctele de vedere - psihologic, sexual, afectiv. De aceea, este important ca femeia sa aiba optiuni terapeutice si medicul sa poata alege interventia chirurgicala care este cea mai indicata pentru pacienta.
Imaginea artiocolului

CHIRURGIA ONCOPLASTICA

Combinarea tehnicilor chirurgiei oncologice cu cele ale chirurgiei plastice, asa-numita chirurgie oncoplastica, permite realizarea unei interventii chirurgicale pentru cancer care sa asigure un risc cat mai mic de reaparitie a bolii (recidiva), concomitent cu o interventie de chirurgie plastica care face ca rezultatul estetic sa fie unul foarte bun pentru pacienta. Astfel, se obtine un tratament sigur al cancerului mamar concomitent cu un rezultat estetic bun. Sunt cazuri in care, prin asocierea acestor tehnici de chirurgie oncologica cu tehnicile de chirurgie plastica, sanii pacientei arata chiar mai bine dupa operatie.

 

CHIRURGIA CONSERVATOARE MAMARA

Chirurgia conservatoare mamara isi propune sa pastreze cat mai mult din ceea ce este sanatos din san. Daca in trecut mastectomia era regula, acum tehnicile chirurgicale au progresat pentru a oferi pacientei, pe langa rezultatul terapeutic si unul estetic si implicit o mai buna calitate a vietii. In timpul operatiei, chirurgul verifica, folosind examenul extemporaneu, marginile de siguranta oncologica pentru a se asigura ca nu ramane tesut tumoral restant. Intraoperator se marcheaza cu mici agrafe de titan zona unde a fost tumora, aspect util pentru imagist, radioterapeut si oncolog, sa concentreze tratamentul si sa monitorizeze “zona fierbinte”. 

Sanul este un organ simbol al feminitatii si aspectul lui este foarte important din toate punctele de vedere- psihologic, sexual, afectiv. De fiecare data incercam sa intelegem care sunt lucrurile care conteaza pentru fiecare femeie in parte. Ii este frica mai mult de o deformare a corpului sau de un risc mai crescut de reaparitie a bolii? Stim sa facem diverse tipuri de interventii si stim sa ne adaptam la situatia data si la pacienta din fata noastra, si acesta este un lucru bun. Este bine ca avem optiuni terapeutice si ca putem alege interventia chirurgicala care este cea mai indicata pentru pacienta.” – Prof. Univ. Dr. Alexandru Blidaru.

“Chirurgia oncologica aduce progresele ultimilor ani – chirurgia conservatoare mamara, examenul extemporaneu, tehnica nodulului santinela, chirurgia oncoplastica, reconstructia mamara – explica Dr. Simona Filip, membra a Tumor Board, “consiliul specialistilor” in care se discuta cazurile: “Incepem de la investigatii de inalta acuratete, ajungem la un diagnostic exact, la un tratament corect si bine condus si la o urmarire adecvata. Pentru toate acestea avem nevoie de echipa multidisciplinara”.

Reconstructia de san este operatia prin care se refac forma si dimensiunile sanului pierdute in urma operatiei de mastectomie.

Este o interventie chirurgicala complexa, ce necesita o echipa multidisciplinara formata din chirurg oncolog, chirurg plastician, chimioterapeut, radioterapeut, oncolog si psihoterapeut.

Reconstructia imediata a sanului reprezinta o provocare pentru chirurgul plastician deoarece tesuturile implicate in procesul de vindecare au un comportament diferit.” – Dr. Rodica Crutescu, medic primar chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva.

Alaturi de tine pas cu pas

Completeaza chestionarul de mai jos sau apeleaza 0733.111.726 (tarif normal, apelabil L-V 13.30-18.00) si vei beneficia de indrumarea si sprijinul unui consultant medical care te va ghida pas cu pas.

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Sunt aplicate in mod curent in centrele de san din spitalele noastre. Necesita echipament tehnologic avansat si sunt efectuate in echipa mixta chirurg oncolog – chirurg plastician – medic imagist cu atestat in senologie.
Tehnici avansate in chirurgia sanului
Ganglionul limfatic santinela
Se testeaza intraoperator. Cand cancerul s-a imprastiat la acest ganglion se vor rezeca ganglionii axilari.
Marcajul tumoral mamar ghidat ecografic
Tehnica preoperatorie precisa de marcare a nodulilor mamari nepalpabili cu indicatie de interventie chirurgicala.
Examenul histopatologic extemporaneu
Are rol de diagnostic rapid si, pe baza diagnosticului histopatologic obtinut, stabileste ce tip de tehnica chirurgicala trebuie aplicata.
Reconstructia de san imediata sau la distanta
Crearea unui nou san poate inbunatati dramatic imaginea si increderea in sine, precum si calitatea vietii.
Operatia de simetrizare a sanilor
Este posibil sa existe diferente intre cei doi sani, ceea ce va face necesara o operatie ulterioara de simetrizare a sanilor.
Tratamentul chirurgical al cancerului de san cuprinde mai multe interventii chirurgicale
 1. Tehnici chirurgicale adresate tumorii de san
 2. Tehnici chirurgicale adresate ganglionilor limfatici
 3. Tehnici chirurgicale adresate metastazelor sau recidivelor cancerului de san
 4. Tehnici chirurgicale de reconstructie (precoce sau tardiva) a sanului
 5. Tehnici asociate chirurgiei cancerului de san

Interventii chirurgicale pentru tratamentul tumorilor de san

Excizia leziunii de san cu rol diagnostic sau curativ

Excizia unui sector de glanda mamara

Se rezeca glanda mamara, impreuna cu arola mamara

Se rezeca glanda mamara, impreuna cu tesuturile moi adiacente si cu ganglionii axilari de aceeasi parte

Se rezeca glanda mamara, dar se pastreaza mare parte din pielea sanului, pentru a obtine o reconstructie cat mai estetica

Se rezeca glanda mamara, dar se pastreaza areola mamara si mamelonul pentru o reconstructie cat mai estetica

Interventii chirurgicale adresate ganglionilor limfatici

Limfodisectie axilara unilaterala

Interventia chirurgicala in care se indeparteaza ganglionii axilari de aceeasi parte cu sanul afectat tumoral.Tehnica este aplicata in tratamentul cancerului de san avansat, este asociata mastectomiei si are rolul de a indeparta ganglionii axilari ce pot fi invadati de celule tumorale.
 

Excizie bioptica de  ganglion santinela axilar

Tehnica chirurgicala moderna care permite identificarea si excizia ganglionului axilar cu cea mai mare probabilitate de a fi primul afectat de evolutia bolii tumorale. Este aplicabila in cancerul mamar precoce si evita limfodisectia axilara deseori inutila in fazele de inceput ale bolii.
Interventii chirurgicale adresate metastazelor locoregionale sau recidivelor
 • Excizie leziune tegumentara (recidiva tumorala) 
 • Excizie leziune de parti moi la nivelul carora apare recidiva tumorala (tesut adipos, muschi)

 

 • Interventii chirurgicale la nivelul organelor in care se dezvolta metastazele (ficat, pulmon, sistem nervos)
Tehnici de reconstructie (precoce sau tardiva) a sanului
 • Reconstructia mamara in acelasi timp cu operatia de mastectomia
 • Reconstructie mamara tardiva: la distanta dupa mastectomie, dupa administrarea tratamentului oncologic recomandat pentru cancerul de san (chimioterapie sau/si radioterapie)

 

 • Tehnicile oncoplastice: tehnici chirurgicale in care se realizeaza indepartatrea tumorii (respectand cerintele chirurgiei oncologice) cu modelarea tesutului restant pentru obtinerea unui efect cosmetic maxim
Tehnici asociate chirurgiei cancerului de san
 • Montare camera de chimioterapie pentru tratament citostatic
 • Reperaj intra/preoperator ecografic cu harpon al tumorii de san nepalpabile
 • Examen extemporaneu intraoperator tumora de san
 • Ecografie intraoperatorie cu reperaj tumoral
 • Biopsie percutana de tumora san
 • Mamografia piesei operatorii

Alaturi de tine pas cu pas

Completeaza chestionarul de mai jos sau apeleaza 0733.111.726 (tarif normal, apelabil L-V 13.30-18.00) si vei beneficia de indrumarea si sprijinul unui consultant medical care te va ghida pas cu pas.

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate