Reconstructia cartilajului articular cu matrice biologica artificiala

Reconstructia cartilajului articular cu matrice biologica artificiala

Curs live “Noi metode in tratamentul defectelor de cartilaj”, Spitalul Euroclinic

Reputati specialisti in medicina regenerativa a cartilajului articular din Germania si Romania, Prof. Univ. Dr. Ulrich Schneider si Asist Univ. Dr. Ion Bogdan Codorean au sustinut vineri 06.02.2015 in Spitalul Euroclinic un curs live intitulat “Noi metode in tratamentul defectelor de cartilaj”.

Au fost facute prezentari si demonstratii practice privind utilizarea celor mai noi implanturi biologice de colagen pentru tratamentul defectelor condrale de la nivelul genunchiului, soldului si gleznei.

Dr. Bogdan Codorean este singurul medic din Romania care efectueaza tehnici artroscopice de reconstructie a cartilajului articular cu matrice biologica artificiala.

Cursul a avut o participare importanta, in sala fiind prezenti 20 de medici specialisti in ortopedie si traumatologie sportiva care au avut o oportunitate excelenta de a observa desfasurarea pas cu pas a doua operatii transmise live din sala de operatie a Spitalului Euroclinic. Formatul cursului a fost unul interactiv, ceea ce a permis medicilor participanti sa puna in timp real intrebari cu privire la un anumit moment sau manevra operatorie si sa-si clarifice anumite aspecte legate de tehnica artroscopica.

Ce este cartilajul articular?

Cartilajul articular reprezinta tesutul care acopera componentele osoase ale articulatiei si are doua roluri esentiale: de a absorbi socul, disipand fortele care actioneaza la nivel articular si de a asigura o frecare minima in interiorul articulatiei. Cartilajul articular sanatos – cartilajul hialin – are in compozitie apa si proteine, cum ar fi colagenul. In comparatie cu alt tesut cartilaginous, cartilajul articular este sarac in celule si nu este irigat cu sange. In mod natural, cartilajul nu se poate regenera singur.

Ce sunt defectele de cartilaj articular?

Defectele de cartilaj reprezinta zone bine definite in care cartilajul articular este lezat. Pot sa apara la orice varsta, spontan sau de-a lungul a mai multor ani si au cateva cauze majore:

  • Traumatismul articular: care se produce in special la persoanele tinere, active
  • Condromalacia: care reprezinta subtierea sau fisurarea cartilajului articular de obicei in urma unor leziuni/traumatisme cumulate sau ca urmare a bolii degenerative articulare
  • Osteocondrita disecanta: reprezinta separarea unei portiuni de cartilaj impreuna cu osul subiacent; se poate datora unui traumatism puternic, dar poate avea si cauze ischemice.

Leziunile de cartilaj extensive, cum sunt leziunile din bolile degenerative articulare (artrite, artroze), nu se incadreaza in definitia de defect de cartilaj.

Daca defectul de cartilaj nu se vindeca de la sine, ar trebui tratat cat mai devreme posibil, pentru a preveni aparitia precoce a artrozei. Astazi medicina regenerativa a cartilajului este o solutie inovatoare la aceasta problema. Ea are potentialul de a vindeca leziunea condrala intr-un stadiu incipient, ceea va stopa evolutia catre distrugerea articulatiei si in consecinta, nevoia de protezare articulara.

Reconstructia cartilajului articular cu matrice biologica artificiala

ChondroFiller Gel, respectiv ChondroFiller Liquid reprezinta cea mai noua generatie de implanturi biologice fiind aprobate pentru a fi folosite in practica curenta in 2012, respectiv 2013. Aceste implanturi au fost dezvoltate de catre o companie germana de biotehnologie pe baza rezultatelor a mai multor ani de cercetare.

Matricea biologica contine colagen pur si este introdusa in articulatie minim-invaziv sau artroscopic. Odata implantul inserat, celulele stem si colagenul din jurul defectului vor migra catre aceasta matrice, ceea ce va stimula auto-vindecarea cartilajului articular, cu obtinerea unui cartilaj de inalta calitate, cu proprietati foarte apropiate de cele ale cartilajului original. Studiile imagistice RMN au aratat ca defectele de cartilaj se pot vindeca in aproximativ 6 luni.

Aceasta metoda inovatoare este folosita cu succes in tratamentul leziunilor condrale mai mari de 1 cm2 de la nivelul genunchiului, soldului si gleznei.

Avantajele metodei sunt urmatoarele:

  • Este o procedura minim-invaziva, pur artroscopica
  • Permite integrarea perfecta in cartilajul din jur
  • produce o vindecare definitiva a cartilajului
  • Asigura migrarea celulelor cartilaginoase
  • Nu afecteaza osul subcondral
  • Foloseste un material biologic

Asist. Univ. Dr. Ion Bogdan Codorean, Medic Primar Ortopedie-Traumatologie, Spitalul Euroclinic

  • Suprasepecializat in centre de ortopedie renumite din SUA, Italia, Germania, Belgia, Franta si Anglia
  • Experienta deosebita in traumatologia sportiva.  Rezultate exelente la sportivii de performanta cu leziuni ale genunchiului, gleznei, umarului si soldului, ceea ce a facilitat intoarcerea rapida a acestora la acelasi nivel de activitate cu cel anterior accidentarii.
  • Singurul medic din Romania specializat si acreditat pentru folosirea implantului de menisc artificial ACTIFIT si
  • Singurul medic din Romania care a efectuat tehnici artroscopice de reconstructie a cartilajului articular cu matrice biologica artificiala (Condrofiller)
  • Este membru in Societatea Europeana de Traumatologie Sportiva si Artroscopie

Text: Dr. Ileana Andreescu, Senior Medical Marketing Manager

Surse informatii:

  • www.ortovit.eu
  • www.traumatologie-sportiva.ro