Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Prof. Dr. Mircea Pătruţ: o viaţă dedicată inimii

A fi chirurg cardiovascular înseamnă să îngrijeşti cel mai vibrant şi mai dinamic organ al corpului, inima, ceea ce face ca această specialitate să fie una dintre cele mai fascinante domenii ale medicinii.

Un chirurg cardiovascular are privilegiu de a atinge inimi. Şi indiferent dacă acea inimă este a unei persoane sărace sau bogate, indiferent ce mărime, vârstă sau culoare are, acea inimă este anormală ca urmare a unei boli sau a unei malformaţii congenitale.

Prof. Univ. Dr. Mircea Pătruţ este unul din chirurgii cardiovasculari care are determinarea, dovatamentul şi curajul de  a repara inimile bolnave, de a remodela vase şi de a face inimile să bată din nou.

“Am operat peste 30.000 de pacienţi în cei 30 de ani de activitate profesională.“ ne-a spus Dl. Prof. Dr. Pătruţ, a cărui experienţă clinică este una de excepţie, cuprizând întreaga gamă de intervenţii chirurgicale cardiovasculare la adult: de la intervenţiile de bypass coronarian, la reconstrucţii sau înlocuiri de valve cu diferite tipuri de proteze, până la chirurgia carotidiană şi a aortei abdominale şi proceduri de chirurgie vasculară periferică, precum şi interventii pentru tumori cardiace sau de transplant cardiac.

Dl. Prof. Dr.Mircea Pătruţ este Medic Primar Chirurgie Generală, Medic Primar Chirurgie Cardiovasculară şi Doctor în Știinţe Medicale. Prof. Dr. Pătruţ colaborează de doi ani cu Reţeaua privată de sănătate REGINA MARIA, acordând consultaţii de specialitate în Policlinica Băneasa şi efectuând intervenţii de chirurgie vasculară în spitalele reţelei.

Dl. Prof. Dr. Pătruţ s-a specializat şi a profesat în numeroase clinici de chirurgie cardiovasculară de renume din Paris, Copenhaga, Viena, Berlin, Fraiburg, Lahr, Insbrug, Milano şi Atena.

După 1990 am obţinut o bursă în Germania.” ne-a declarat Dl.  Dr. Pătruţ, adaugând  "Acolo mi-am format baza şi am învaţat cam tot ce se face în chirurgia cardiovasculară. M-am întors în ţară devenind Şef al Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Militar Bucureşti. Am lucrat 10 ani acolo, făcând cel puţin 1.000 de operaţii pe inimă pe an, în condiţiile în care, la început, acolo se opera o singură dată pe lună şi mortalitatea era de 90%.”

“A fost o perioadă în care am operat săptămânal la o clinica din Lahr, aflată la izvoarele Dunării, considerată cea mai bună clinică de chirurgie cardiovasculară din Germania deoarece avea cele mai bune rezultate din ţară. De asemenea, timp de cinci ani, între 1990 şi 1995, am lucrat la clinica Eurotransplant din Viena. Zburam cu avionul prin toată Europa şi “culegeam inimi”, primeam telefoane că a fost un accident de motocicletă şi că se dona acea inima…” povesteşte Dr. Pătruţ. "Într-o noapte am zburat de la Viena la Barcelona, de unde am luat o inimă. Pe urmă, m-au anunţat că trebuie să merg la Maastricht. Am luat şi acea inimă şi apoi am primit un nou telefon că mai e o inimă la Zagreb. Am aterizat cu trei inimi la Viena şi împreuna cu colegii din echipă am oprerat toată noaptea.”

 

Expertiza clinică este completată de o bogată activitate ştiinţifică:

  • peste 400 lucrări stiinţifice publicate în reviste de specialitate din ţară şi străinătate
  • participari la numeroase congrese internaţionale de chirurgie cardiovasculară din Viena, Frankfurt, Munich, Lisabona, Oslo, Paris, Los Angeles, Tokyo
  • autor a 10 tratate şi monografii de specialitate
    • Herniile abdominale,  Editura Militară, Bucureşti 1989
    • Tratat de patologie chirurgicală, sub redacţia E. Proca, vol. 5 , partea a 2-a, Editura Medicală Bucureşti 1994
    • Tumorile cardiace, Bucureşti, 1995
    • Managementul bolilor cardiovasculare, curs, vol I, Editura Militară Bucureşti, 1998
    • Circulaţia extracorporeală şi orientarea circulatorie, editura SYLVI, Bucureşti, 1998
    • Chirurgia cardiovasculară, curs litografiat pt studenţi IMF, Bucureşti 1994
    • Ischemia cerebrală, Editura Andromeda, Bucureşti, 2007
    • Chirurgia carotidei şi a vaselor mari de la baza gâtului, Editura Andromeda, Bucureşti, 2007
    • Tumorile cardiace, Editura Coresi, Bucureşti, 2008
    • Insuficienţa circulatorie cerebrală, Editura Medicală, Bucureşti, 2008

  Dl. Prof. Dr. Pătruţ este Membru al Societăţii Române de Chirurgie Cardiovasculară