Alege sectiunea

EDU.REGINAMARIA.RO

Gastric banding: inelul gastric ajustabil

Inelul gastric ajustabil (gastric banding in terminologia anglo-saxonă) este un procedeu specific de chirurgie bariatrică, care are urmatoarele caracteristici:

  • Este o procedura chirurgicală laparoscopică care transformă stomacul dintr-un rezervor cu o singura cameră, intr-un rezervor cu două camere
  • Este o medodă prin care se restrictionează cantitatea de alimente ingerate la fiecare masă
  • Inelul se poate calibra periodic, adică se poate strânge câte puţin, astfel încât restricţia să se menţină şi după ce pacientul a pierdut semnificativ din excesul ponderal
  • Este complet reversibil

Un avantaj evident al acestei metode este că nu se secţionează elemente ale tubului digestiv şi, prin urmare, este însoţit de o rată exceptional de mică de complicaţii majore postoperatorii. Presupune însă implantarea unui corp străin în organism, lucru care nu este tolerat de toţi oamenii, de aici putând rezulta o serie de complicaţii, în general mai degrabă neplacute decât periculoase.

Candidatul ideal pentru gastric banding

Dacă un pacient nu are indicaţie pentru gastric banding, atunci metoda nu va da rezultate. Problema este identificarea acestor pacienţi în perioada preoperatorie, lucru doar în aparenţă simplu. Evident că trebuie să prezinte criteriile de greutate (criteriile BMI) pentru a fi eligibil pentru operaţie, dar acest lucru nu este de ajuns. Consultul preoperator va trebui să excludă acei pacienţi care nu vor reuşi să urmeze dieta prescrisă în perioada postoperatorie, precum şi pe aceia care nu vor veni, din diverse motive, la controale regulate postoperatorii (când uneori se constată că inelul trebuie calibrat). In cadrul acestui consult medicul va afla care sunt obiceiurile alimentare şi de viaţă ale fiecarui pacient, tipul de personalitate, disponibilitatea prezentă şi viitoare pentru efort fizic, disponibilitatea de a veni la controalele postoperatorii, istoricul său personal în lupta cu excesul de kilograme şi afecţiunile asociate, gradul său de informare despre procedură, care sunt aşteptările cu privire la rezultatele acestei metode, etc. 

In general, rezultatele cele mai bune sunt obţinute de către pacienţii cu vârsta sub 40 de ani şi cu BMI mai mic de 40, care ajung normoponderali sau aproape de greutatea normală într-un interval de aproximativ 2 ani de la operaţie. Disponibilitatea pentru un anumit regim alimentar (din care trebuie să lipsească dulciurile şi lichidele dulci) şi pentru exerciţiu fizic regulat contribuie major la obţinerea rezultatelor favorabile.

Inelul gastric este o metodă foarte bună dacă este aplicată persoanelor potrivite. Aplicarea ei fără o buna cunoaştere a pacientului, iar acest aspect, în opinia mea, este  dificultatea majoră a chirurgiei bariatrice,  nu se va însoţi de rezultatul scontat şi va discredita, nejustificat, procedura.