Eşti aici

ATI

 

Sectia ATI este inima spitalului. Practic, fara sectia ATI nu se poate desfasura nici o activitate medicala de mare anvergura, in special in cazurile de o complexitate ridicata. Pentru pacientul care se adreseaza sectiilor medicale si de chirurgie, ATI este un
sector ascuns privirilor si accesibil doar personalului. Totusi, este bine stiut de catre public ca acest „comandament general” este o sectie foarte puternica, perfect organizata, care raspunde prompt, corect si eficient la solicitari.
 

 

“Avem echipamente care permit efectuarea unor manevre anestezice de inalta performanta si monitorizare foarte avansata a pacientilor, astfel incat putem sa facem interventii chirurgicale foarte grele, foarte lungi ca durata sau cu sangerari mari, inclusiv interventii oncologice.” – a precizat Dr. Andreea Gheorghiu, Sef Sectie ATI

echipa medicala

Sef sectie, Medic Primar ATI
Medic Specialist ATI
Medic Primar AT
DE CE SA ALEGI SA FII OPERAT IN SPITALUL EUROCLINIC?

Inainte ca pacientul sa fie operat, medicii anestezisti se asigura ca starea de sanatate a pacientului si bolile asociate sunt sub control.

In Spitalul Euroclinic, unde activitatea principala este chirurgia, este cu atat mai evidenta importanta medicilor ATI, cei care asigura cadrul activitatilor chirurgicale de orice natura. Concret, etapele parcurse sunt urmatoarele: pacientii sunt propusi pentru interventii chirurgicale de catre medicii specialisti, dupa care se ia legatura cu unul din medicii anestezisti. Acesta face un consult preanestezic, evaluand minutios pacientul – cu istoricul afectiunii si analize. De la caz la caz, anestezistul va indica investigatii de specialitate, pentru a determina cu precizie starea de sanatate a pacientului la momentul pre-operator si tot el propune caile de optimizare a sanatatii acestuia inainte de interventia chirurgicala. Toate aceste faze si precautii au ca scop reducerea la minimum a riscului aparitiei de complicatii legate de afectiunea respectiva. Doar dupa aceasta perioada de echilibrare si de administrare a unui tratament specific, poate urma anestezia in vederea efectuarii operatiei chirurgicale.

Metodele avansate de anestezie si experienta medicilor anestezisti sustin efectuarea unor operatii complexe

Desi atunci cand urmeaza sa sufere o interventie chirurgicala, adesea pacientii nu iau in considerare tipul de anestezie pe care o primesc, alegerea metodei anestezice adecvate poate ameliora confortul pacientului imediat dupa operatie si poate imbunati recuperarea postoperatorie.

Medicii nostri ATI folosesc metode moderne si sigure de anestezie, inclusiv pentru interventiile de neurochirurgie cu grad mare de complexitate:

  • Anestezia regionala ecoghidata
  • Anestezie totala intravenoasa continua controlata
Tehnologie “Cell Saver” cu posibilitatea de a recicla sangele pacientilor, utila in interventiile care presupun sangerari mari

In interventiile ce implica sangerarile mari, cum sunt cazurile de scolioza, sangele nu se pierde ci se colecteaza intr-un dispozitiv, se spala si se centrifugheaza printr-o tehnologie numita „self saver”.

Astfel, recuperam aproximativ 70% din sangele pacientului, dupa care il reinfuzam aceluiasi pacient, pentru a scadea riscurile transfuzionale, posibile in situatia administrarii sangelui alogen (de la alti donatori). In plus, atunci cand este nevoie de sange suplimentar, Spitalul Euroclinic beneficia de o unitate de transfuzie sanguina proprie.” – a explicat Dr. Camelia Giuroiu.

Sistem de preventie a trombozei venoase profunde (TVP) si a emboliei pulmonare (EP)

In scopul prevenirii complicatiilor perioperatorii, sectia ATI dispune de sisteme de preventie a trombozei venoase profunde si a emboliei pulmonare. O embolie pulmonara poate fi letala si este foarte greu de tratat mai ales la un pacient operat, caruia nu i se pot administra substante anti-coagulante si nici nu i se poate face tromboliza in urgenta. Pentru a preveni aceste complicatii, pacientul va purta ciorapi antitrombotici sau se folosesc anumite mansete speciale care asigura o compresie intermitenta la nivelul membrelor inferioare.

Metode complexe de evaluare si tratament

In anumite situatii, tensiunea arteriala poate fi masurata invaziv, folosindu-se catetere arteriale, iar medicamentele de maxim risc se administreaza prin catetere centrale. Dializa, hemodializa si hemodiafiltrarea sunt printre sistemele de terapie si interventie de care dispune sectia ATI a Spitalului Euroclinic.

Echipamente state-of-the-art din sala de operatie permit efectuarea unor manevre anestezice de inalta performanta

“Spitalul Euroclinic dispune de echipamente performante, cu care nu multe spitale private din Romania se pot mandri si care permit aplicarea oricarui tip de anestezie specifica. Echipamentele ne permit efectuarea unor manevre anestezice de inalta performanta si monitorizare foarte avansata a pacientilor, asa incat putem executa interventii chirurgicale extrem de complexe si dificile, cu durata foarte mare, care pot implica sangerari masive sau interventii oncologice. Aparatura moderna si competenta profesionala ne permit sa abordam orice fel de pacient, indiferent de comorbiditatile asociate si indiferent de tipul interventiei.” – Dr. Andreea Gheorghiu, Medic primar ATI si Sef Sectie ATI.

Dupa operatie, pacientul este ingrijit intr-o sectie de terapie intensiva ultraperformanta

Dupa operatie, pacientul este transferat in sectia de terapie intensiva (sau “Postoperator”) unde continua ingrijrile post operatorii pentru o perioada variabila – in functie de starea de sanatate a pacientului si de complexitatea interventiei – pana cand pacientul este perfect apt sa isi reia functiile normale ale organelor, urmand sa fie ingrijit in continuare pe sectie de catre medicul chirurg.

 

Sectia de Terapie Intensiva are 11 paturi si este dotata cu aparatura de ultima generatie:

  • Monitorizare personalizata standard si invaziva a fiecarui pacient si centralizarea datelor medicale pe monitor central
  • Rezerve dedicate cazurilor septice sau pentru pacientii cu imunitate scazuta care necesita izolare
  • Sisteme de preventie a trombozei venoase profunde si a emboliei pulmonare, o conditie amenintatoare de viata
  • Aparate pentru analize de sange in urgenta, inclusiv echilibru acidobazic
AFLA POVESTILE UNOR PACIENTI INGRIJITI IN SPITALUL EUROCLINIC

Am ales un spital privat deoarece ma asteptam ca sectia de ATI sa fie una foarte buna. Insa nu m-am asteptat ca intregul personal medical care m-a ingrijit sa lucreze ca o mare echipa. De la medicii din sala care au operat impreuna cu domnul profesor Bratila, la asistentele care m-au supravegheat dupa operatie, ora de ora, in salon. Si nu in ultimul rand, m-a impresionat profesionalismul Dnei Dr. Andreea Gheorghiu, medicul anestezist care a avut grija ca problemele mele de sanatate sa fie sub control si care a stat alaturi de mine tot timpul, pana am ajuns in salon”. – ne-a marturisit pacienta in varsta de 58 de ani, cu obezitate morbida si prediabet, diagnosticata cu o afectiune premaligna la nivelul uterului, care a fost operata cu succes printr-o histerectomie minim-invaziva vaginala. 

 

Totdeauna in chirurgie echipa multidisciplinara este foarte importanta. Nimeni nu poate opera singur. Pe de o parte, ai nevoie de medicul anestezist, care trebuie sa sustina bolnavul, si de ajutoare capabile sa raspunda cu succes nevoilor chirurgului. In cazul de fata am beneficiat de o terapie intensiva sustinuta si de un medic anestezist foarte bun  - Dr. Camelia Giuroiu, care a permis desfasurarea in conditii de siguranta a acestei interventii foarte mari si complexe, a mentionat Dr. Vlad Predescumedic primar ortopedie-traumatologie care a efectuat o operatie de revizie de proteza la o pacienta in varsta de 91 de ani.