Eşti aici

Ortopedie si Traumatologie Sportiva

Este important sa putem oferi pacientilor nostri cele mai avansate tehnici operatorii, deoarece rezultatele acestora, in termeni de beneficii, sunt impresionante. Pacientii nu mai trebuie sa accepte reversibilitatea unor leziuni articulare ca pe un fapt al vietii. Astazi, de exemplu, medicina regenerativa a cartilajului este o solutie inovatoare in cazul leziunilor de cartilaj. Ea are potentialul de a vindeca leziunea condrala intr-un stadiu incipient, ceea ce va schimba cursul unei boli cronice si va stopa evolutia catre distrugerea articulatiei. Iar in cazul pacientilor care au ajuns in acest stadiu, putem folosi o tehnica operatorie noua - proteza personalizata de genunchi, care ne permite sa analizam preoperator anatomia genunchiului pacientului si sa pregatim extrem de amanuntit timpii operatori. Se reduc astfel complicatiile, durerea este minima, iar recuperarea rapida.” – Sef de Lucrari dr. Vlad Predescu, Coordonatorul Departamentului de Ortopedie si Traumatologie Sportiva din Ponderas Academic Hospital.

CHIRURGIE REVOLUŢIONARĂ CU TEHNICI INOVATOARE:

 • Intervenţii artroscopice minim-invazive
 • Intervenţii de reconstrucţie și protezare articulaţii
 • Ortopedia artrozelor
 • Ortopedia pentru sportivii de performanţă
 • Proteze de șold
 • Proteze de genunchi
 • Ligamentoplastii
 • Chirurgia artroscopică a umărului

De ce sa alegi sa fii operat in Ponderas Academic Hospital?

Artroscopia a fost numita chirurgia de „catifea” la nivelul articulatiei. Este cea mai moderna si putin agresiva interventie chirurgicala la nivelul unei articulatii. Consta in efectuarea a doua incizii de 5 mm prin care se introduc o camera de luat vederi si instrumentele auxiliare.  Imaginile sunt proiectate pe un monitor si cu ajutorul diferitelor instrumente chirurgul pune diagnosticul si trateaza leziunile depistate. Avantajele artroscopiei sunt importante. Recuperarea este imediata. Pacientul isi reia mobilitatea articulatiei si implicit mersul de a doua zi. Durerile postoperatorii sunt minime si, in anumite situatii, pacientul poate fi externat in aceeasi zi, realizându-se astfel o foarte rapida recuperare.

Artroscopia este frecvent folosita pentru:

 • Leziuni ale cartilajului, cum ar fi rupturile meniscale la nivelul genunchiului care apar frecvent la tinerii activi si la sportivi
 • Rupturi ligamentare, cum ar fi rupturile de ligament incrucisat anterior (LIA); acestea sunt principalele rupturi intâlnite la fotbalisti sau la cei care fac sporturi de pivotare (handbalisti, baschetbalisti sau schiori)
 • Corpi straini articulari
 • Sinovite cronice
 • Artroze ale genunchiului
 • Luxatii recidivante ale umarului

Afla mai multe 

Tratam o patologie sportiva vasta, cu o rata mare de succes in rezolvarea afectiunilor. In plus, medicii nostri reusesc ca in aceeasi sedinta sa repare meniscul, sa reconstruiasca ligamentul si sa faca si transplant cartilaginos.

Daca esti un specialist antrenat, devii capabil sa „rezolvi” mai multe patologii intr-o singura interventie – patologii pe care, de regula, spitalele de stat le rezolva in mai multe sedinte, intr-un interval de timp de câteva luni. Eu personal, in special la sportivi, operez intr-o singura sedinta leziunea de menisc si leziunea de ligament incrucisat anterior. Astfel, se câstiga mult in privinta recuperarii si reintegrarii in sport. Este cunoscut faptul ca, daca un sportiv sta pe banca timp indelungat, a pierdut tot sezonul.” – a declarat Dr.Vlad Predescu

Daca pacientul este tanar si este implicat in activitati sportive, fie de performanta, fie recreationale, atunci refacerea chirurgicala a ligamentelor rupte este solutia de preferat.  Tratamentul chirurgical al leziunilor ligamentare a evoluat foarte mult, in special datorita inovatiilor introduse in practica de chirurgia artroscopica. La ora actuala, tratamentul chirurgical corect efectuat are rezultate mai bune decat tratamentul conservator. 

In egala masura, acordam o atentie deosebita recuperarii medicale dupa un astfel de tratament.

De regula, pacientii se tem de interventia chirurgicala si uita de recuperare, care este mult mai indelungata. De regula, cand esti tanar, nu ai timp sa stai si vrei sa traiesti viata la maximum. Scapi de operatie, dar dai de recuperare care “te tine pe loc”. Recuperarea este extrem de importanta iar genunchiul, in cazul reconstructiilor ligamentare, are nevoie de cel putin cateva luni pentru a-si redobandi complet functia. Pentru un rezultat bun, este nevoie de o munca in echipa intre ortoped, recuperator si pacient. Atunci cand cei trei colaboreaza, se obtin cele mai bune rezultate.” – a subliniat Dr. Vlad Predescu importanta recuperenii medicale in reusita tratamentului leziunilor ligamentare ale genunchiului.

Dr. Adrian Pojoga efectueaza in Ponderas Academic Hospital reconstructia artroscopica a ligamentului incrucisat anterior (LIA) folosind cea mai moderna tehnica pentru ligamentoplastie – tehnica “All-Inside Graft Link”.

Este o metoda noua de ligamentoplastie, folosita la nivel mondial, care permite ortopedului sa realizeze o reconstructie anatomica a ligamentului incrucisat anterior. Tehnica se efectueaza artroscopic, minim-invaziv si realizeaza reproducerea cat mai exacta a lungimii, grosimii, locurilor de insertie si a orientarii fibrelor ligamentului nativ rupt prin utilizarea unei grefe ligamentare. In plus, se obtine reproducerea cat mai precisa a functionalitatii LIA prin noul ligament reconstruit. Principalul beneficiu pentru pacient este durerea redusa post-operator si recuperarea rapida, cu o probabilitate crescuta de intoarcere la nivelul de performanta avut anterior.” – a mentionat Dr. Pojoga.

Folosindu-se tehnica “All-Inside Graft Link, recuperare pacientului este rapida:

 • Nu este necesara imobilizarea
 • Este incurajat sa se miste din prima zi postoperator conform unui program de exercitii
 • Se poate intoarce la o munca de birou dupa 2 saptamani de la operatie
 • Mersul cu sprijin pe piciorul operat va fi reluat cat mai repede
 • Poate relua activitatile sportive, cum ar fi inotul sau alergarea, la 2-3 luni de la operatie
 • Poate relua activitatile tip sporturi de contact dupa aproximativ 5-6 luni de la operatie

Afla mai multe

Daca suprafata neteda a cartilajului se deterioreaza, leziunea tinde sa devina permanenta. In mod natural, cartilajul nu se poate regenera singur ceea ce va duce in timp la frecarea “os pe os” in momentul miscarii. Astazi, medicina regenerativa a cartilajului este o solutie inovatoare la aceasta problema. Tehnica AMIC (Autologous Matrix-Induced Chondrogenesis) artroscopica realizata la Ponderas Academic Hospital de Dr. Vlad Predescu este unica in tara. Este o metoda minim-invaziva, efectuata intr-o singura operatie, prin care se reconstruieste biologic cartilajul, utilizand resursele proprii ale organismului (celulele stem pluripotente). Astfel, se reda viata genunchiului si se intarzie evolutia in timp catre artroza, care invariabil va duce la necesitatea implantarii unei proteze de genunchi.

Afla mai multe

In Ponderas Academic Hospital, pacientii seniori cu afectiuni multiple reprezinta regula. In astfel de situatii, succesul interventiei este asigurat de conlucrarea dintre medicul chirurg, medicul anestezist, asistentele specializate de terapie intensiva, asistentii de kinetoterapie si in functie de afectiunile asociate, de aportul medicilor specialisti cardiologi, pneumologi, neurologi, etc., fiecare dintre membrii echipei avand un rol important in solutionarea cazului.

Citeste mai multe despre povestea unei  foste sportive de performanta si antrenor emerit de gimnastica, operata la varsta de 91 de ani

In mod particular, Dr. Vlad Predescu opereaza foarte multi bolnavi cu poliartrita reumatoida, o boala din sfera reumatologiei, care in stadiile finale duce la degradarea ireversibila a articulatiilor. Boala afecteaza si alte organe si sisteme si din acest motiv acesti pacienti sunt mult mai fragili si prezinta anume particularitati sub aspectul pregatiri preoperatorii si conduitei postoperatorie. In plus, oasele lor sunt foarte fragile, osteoporotice, iar pacientii au predispozitie la infectii si cicatrizare dificila. Din aceste motive, tratamentul endoprotetic al acestor pacienti necesita o experienta importanta. Insa, in cadrul retelei, avem rezultate foarte bune, gratie experientei solide si stransei colaborari cu serviciile de reumatologie.

Dr. PREDESCU VLADCoordonator Sectie Ortopedie & Traumatologie PONDERAS ACADEMIC HOSPITAL

800 de intervenții chirurgicale ortopedice pe an

Domeniile de interes medical: artroplastii primare şi de revizie de şold şi genunchi, reconstrucţii de ligament încrucişat anterior, Hallux valgus (monturi) şi osteosinteze în cazul fracturilor, intervenţii chirurgicale la pacienţii care suferă de poliartrita reumatoidăşi spondilită ankilopoetică

Dr. POJOGA ADRIAN, Medic Specialist Ortopedie şi Traumatologie

Domeniile de interes medical: Chirurgia artroscopică şi reconstructivă  a genunchiului şi a umărului (leziuni ligamentare, meniscale sau de cartilaj), Protezare totală sau parţială minim invazivă a genunchiului şi şoldului, Tratamentul modern al fracturilor prin tehnici minim invazive (tehnica MIPPO prin utilizarea plăcilor introduse percutanat fără deschiderea focarului de fractură), Chirurgia piciorului şi a gleznei (hallux valgus, picior reumatoid)

Dr. Ciurea BogdanMedic Primar Ortopedie şi Traumatologie

Dr. Ahmad Dia, Medic Primar Ortopedie - Traumatologie 

Dr. Ciprian Vâjeu, Medic Primar Ortopedie - Traumatologie 

Prof. Dr. Mihai Nicolescu, Medic Primar Ortopedie - Traumatologie 

Dr. Cătălin Prescură, Medic Specialist Ortopedie - Traumatologie 

Dr. Robert Badea, Medic Primar Ortopedie - Traumatologie 

Dr. Marius Stănescu, Medic Primar Ortopedie - Traumatologie 

 • Dr. Mircea Schmidt este medic specialist in ortopedie, traumatologie si chirurgia coloanei vertebrale, director al sectiei de Ortopedie, Traumatologie si Chirurgie a Coloanei Vertebrale din cadrul Clinicii Chirurgische - Munchen, Germania

 • peste 30 ani experienta in domeniul ortopediei si traumatologiei
 • primul medic din Munchen care a primit aprobarea pentru folosirea tehnicilor de transplant de celule discale crescute in vitro
 • expertiza Dl. Dr. Schimidt este recunoscuta de multi pacienti din intreaga lume care ii solicita serviciile, printre pacientii sai din Germania  fiind si o serie de sportivi de performanta
 • Experienta profesionala:

  2007-prezent - director al Sectiei de Ortopedie, Traumatologie si Chirurgie a Coloanei Vertebrale din cadrul Clinicii Chirurgische - Munchen, Germania

 • 2007 - Medic specialist in ortopedie si traumatologie acreditat de catre Asociatia Medicala din Munchen
 • 2006 - Medic la Clinica de Ortopedie si Chirurgie a Coloanei Vertebrale din cadrul Clinicii Chirurgische - Munchen, Germania
 • 2004-2006 - Medic specialist in traumatologie la Spitalul Bad Pyrmont, Germania
 • 2004 - Medic specialist in traumatologie recunoscut de Asociatia Medicala din Frankfurt
 • 2000-2004 - Medic specialist in cadrul sectiei de Traumatologie si Chirurgie Reconstructiva a Mainii in cadrul Clinicii Kassel, Hessen. Germania
 • 1998-2000 - Medic specialist la Clinica de Chirurgie Cardio-Vasculara si Toracica, Universitatea Gottingen, Germania
 • 1991-1998 - Chirurg practician si cercetator in departamentul de Traumatologie si Chirurgie Reconstructiva a Mainii din cadrul Universitatii Ulm, Germania
 • Domenii de specializare si interventii efectuate:

 • chirurgia coloanei
 • implant proteze coloana vertebrala (cervicala, lombara)
 • interventii minim invazive la nivelul coloanei (IDET, cateterism spinal)
 • kiphoplastie
 • implant proteze umar
 • implant proteze genunchi
 • implant proteze sold
 • interventii pentru tumori osoase
 • transplant celule stem
 • nucleoplastie endoscopica
 • artroscopie umar
 • artroscopie genunchi
 • reconstructii osteo-articulare
 • chirugia mainii si a plantei piciorului
 • microchirurgie

Pentru Dr. Vlad Predescu, medic primar ortopedie-traumatologie si kinetoterapeutul Ciprian Gospodin sportul a reprezentat o parte importanta din viata lor. Fost baschetbalist, respectiv fotbalist de performanta, cei doi specialisti s-au alaturat proiectului ”Sanatos si campion” al Centrului de Copii si Juniori din cadrul CSM Bucuresti, Sectia de Atletism, urmand sa lucreze pro-bono pentru recuperarea si preventia accidentarilor atletilor din cadrul CSM Bucuresti.

Am avut diversi sportivi in grija, fara sa am o colaborare oficiala cu clubul de unde proveneau. Prin tipul de patologie pe care o rezolvam in Ponderas Academic Hospital, suntem axati pe traumatologica sportiva. Desi speram sa nu fie nevoie sa intervenim prea des, ne bucuram sa ne alaturam proiectului de la CSM Bucuresti. Prin tratamentul si programul de recuperare oferit acestor sportivi suntem pregatiti sa facilitam intoarcerea rapida a acestora pe teren. Diagnosticul, tratamentul si recuperarea sportivilor de performanta vor fi prioritatea noastra si a echipei pe care o construim impreuna cu antrenorii si managerii clubului”, a declarat Dr. Vlad Predescu.

Cu peste zece ani de specializare in recuperarea medicala, Ciprian Gospodin isi desfasoara activitatea in Policlinica Sun Plaza. ”In cazul sportivilor de performanta, preventia este esentiala. Pentru a nu se ajunge la accidentari, sportivul trebuie sa stie care este gradul adecvat de incarcare musculara in cadrul antrenamentlui. Sunt multi sportivi care nu cunosc acest aspect, iar asta duce la suprasolicitare musculara si de aici, la accidentari.” - a punctat Ciprian Gospodin.

Afla mai multe