Chirurgie endocrina

Chirurgia endocrina este o subspecialitatea chirurgicala care se ocupa cu tratamentul chirurgical al bolilor endocrine. Medicii specialisti endocrinologi si chirurgi endocrini lucreaza intr-o echipa comuna pentru a oferi pacientilor cu afectiuni endocrine cele mai bune solutii terapeutice.

Ponderas Academic Hospital - expertiza in chirurgia endocrina

Glandele endocrine sunt un grup de glande din organism care secreta hormoni pe care ii elibereaza in sange. Hormonii sunt substante ce determina un raspuns specific in alte celule ale corpului situate la distanta de glandele endocrine ajungand la acele celule prin intermediul fluxului sangvin.

In Ponderas Academic Hospital medicii chirurgi efectueaza interventii chirurgicale pentru afectiuni la nivelul glandei tiroide, glandelor paratiroide si suprarenale si timusului, fiecare dintre chirurgi avand o experienta de peste 100 de interventii chirurgicale in chirurgia endocrina. In marea majoritate a cazurilor, medicii opereaza prin metode minim-invazive, laparoscopice si toracoscopice.

Chirurgia timusului

Timusul

  • Este localizat in spatele sternului si intre cei doi plamani
  • Este activ numai pana la pubertate, cand incepe sa se micsoreze treptat si este inlocuit cu grasime
  • Timozina este hormonul produs de timus si stimuleaza dezvoltarea celulelor T (limfocitelor) care se “lupta” cu bolile
  • Chiar daca nu functioneaza intreaga viata, timusul are un rol important in protectia organismului prin controlul sistemului limfatic si al sistemului endocrin. Functia devine si mai importanta atunci cand organismul interpreteaza gresit anumiti stimuli si reactioneaza excesiv, actionand impotriva propriului organism, determinand autoimunitate si producand boala care se numeste mistenia gravis.

Miastenia gravis

  • Este o boala autoimuna, in care organismul produce anticorpi "anormali" care ataca structuri normale ale corpului care nu mai sunt recunoscute ca fiind proprii.  Acesti anticorpi sunt produsi impotriva unor proteine de la nivelul jonctiunii dintre nerv si muschi - numite receptori, care astfel sunt blocati. In consecinta, impulsul nervos nu se mai transmite la muschi si acestia nu se mai contracta.
  • Este o boala cronica neuromusculara care se manifesta prin oboseala severa la repetarea unei anumite miscari si slabiciunea muschilor voluntari ai corpului. Insusi termenul de “miastenia gravis" se traduce prin "slabiciune musculara severa".

Timectomia

sau extirparea chirurgicala a timusului este indicata la anumiti pacienti cu mistenia gravis. Rolul timectomiei este de a ameliora boala, ducand chiar la remisie completa. De fapt, timectomia schimba evolutia acestei afectiuni. Pacientii tineri (<35 ani) operati relativ precoce (<de un an de la debutul afectiunii) au 80% sanse de remisie completa stabila la 10 ani de la operatie (momentul in care se evalueaza orice tratament in mistenia gravis).

In Ponderas Academic Hospital, timecotomia se realizeaza pe cale toracoscopica, minim-invaziv

  • Abordul minim-invaziv nu inseamna o expunere minima, ci din contra, vizualizarea intregului mediastin si a zonei cervicale este superioara sub magnificatia si iluminarea oferita de tehnica videoendoscopica. In plus, timectomia poate fi completa prin aceasta tehnica. Se realizeaza o timectomie asemanatoare celei clasice trans-sternale, insa prin abord minim-invaziv cu o morbiditate
  • Colaborarea cu specialistii neurologi in cadrul unei echipe multidisciplinare din cadrul spitalului permite obtinerea unor rezultatele deosebite, pregatirea pacientilor miastenici pentru interventia chirurgicala si tratamentul postoperator adecvat fiind esentiale pentru o evolutie necomplicata intra si postoperatorie. Momentul interventiei chirurgicale este ales impreuna cu medicul neurolog curant, timectomia fiind doar o veriga in tratamentul multimodal al miasteniei gravis, tratament coordonat de medicul neurolog. scazuta.

Glandele adrenale

  • Sunt 2 glande adrenale localizate deasupra fiecarui rinichi (glande suprarenale)
  • Partea interna secreta adrenalina, iar partea externa secreta aldosteron si cortizol
  • Rolul acestor hormoni este de a mentine un nivel constant de sare in sange, de a mentine o tensiune arteriala in limite normale, de a ajuta la controlul functionarii rinichilor si de a controla concentratia lichidelor in organism

Inainte de efectuare oricarei interventii chirurgicale asupra glandelor adrenale pacientii trebuie investigati in amanuntime si la o parte din pacienti se va administra o medicatie specifica inainte, in timpul si dupa interventia chirurgicala.

Exista doua modalitati de abord chirurgical: deschis si minim- invaziv, laparoscopic. Tipul de abord este ales in functie de dimensiunile tumorii adrenale, caracteristicele pacientului (afectiuni asociate), experienta si expertiza chirurgului.

Interventia chirurgicala deschisa se efectueaza printr-o incizie larga subcostala. Interventia minim-invaziva laparoscopicapresupune mai multe incizii de mici dimensiuni prin care sunt introduse instrumente lungi, interventia fiind efectuata sub controlul unei camere video.

Chirurgia minim-invaziva reprezinta standardul pentru chirurgia glandei adrenale. Cu toate acestea, in cazul leziunilor de mari dimensiuni sau la care este foarte probabila existenta unui cancer se poate alege interventia deschisa. De asemenea, 3% din interventiile debutate laparoscopic pot fi convertite in operatie deschisa. In cele mai multe cazuri, cauzele conversiei sunt: dimensiunile mari ale tumorii ce nu pot fi rezolvate in siguranta minim-invaziv, semne ce ridica suspiciunea de malignitate si invazia tumorii in organele vecine.

Chirurgia glandei tiroide

Lobectomia tiroidiana

Interventia chirurgicala consta in rezectia unui lob tiroidian sau a unei jumatati din glanda tiroida. Frecvent, este denumita lobectomie diagnostica si este efectuata cu scopul de a obtine un diagnostic ferm privind prezenta sau absenta unui cancer tiroidian.

Toti pacientii care suporta o astfel de interventie trebuie evaluati din punct de vedere al functiei tiroidiene si o parte din ei vor avea nevoie de suport hormonal.

Rezectia tesutului tiroidian restant se numeste tiroidectomie de completare.

Operatia este indicata in urmatoarele situatii:

  • Punctie biopsica tiroidiana neconcludenta
  • Suspiciune de malignitate
  • Posibil neoplasm folicular sau cu celule Hurthle

Tiroidectomia totala

Tiroidectomia totala presupune exereza (indepartarea) intregului tesut tiroidian (sau aproape a intregului tesut tiroidian). Cateodata, este lasata o mica cantitate de tesut tiroidian benign in jurul structurilor importante cum sunt nervii care controleaza vocea, inghititul si respiratia sau in jurul glandelor paratiroide.

Toti pacientii care suporta o astfel de interventie chirurgicala vor avea nevoie de suport hormonal tiroidian de-a lungul intregii vieti postoperator.

Operatia este indicata in urmatoarele situatii:

  • Leziuni benigne care afecteaza ambii lobi tiroidieni cum sunt gusile de mari dimensiuni sau boala Graves
  • Cancer tiroidian

Comparativ cu operatiile clasice deschise, interventiile minim-invazive laparoscopice au avantaje importante pentru pacient:

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

Chirurgia glandelor paratiroide

  • Sunt 4 glande paratiroide localizate de obicei in spatele glandei tiroide
  • Sectreta parathormonul (PTH) cu rol in reglarea nivelului de calciu in organism

Tehnica traditionala folosita in chirurgia glandei paratiroide presupune explorarea bilaterala a gatului in care chirurgul identifica toate cele patru glande paratiroide determinand care este glanda afectata in functie de dimensiunile si aspectul acestora. Aceasta tehnica s-a dovedit sigura si eficienta atunci cand este efectuata de un chirurg cu experienta.

Totusi, deoarece in 80-85% din cazuri doar una din glande este afectata si este posibila identificarea acesteia preoperator la examenele imagistice, se poate folosi un abord mai putin invaziv cum este paratiroidectomia tintita.

Avantajele paratiroidectomiei tintite

Echipa medicala

Sef De Lucrari Dr. Victor Tomulescu

Medic primar Chirurgie Generala
Sef De Lucrari Dr. Victor Tomulescu

Dr. Simona Filip

Medic specialist Chirurgie Generala
Dr. Simona Filip