Somnul si dezvoltarea copilului

Somnul sau lipsa lui este probabil cel mai discutat aspect al ingrijirii copilului. Ca proaspeti parinti, veti descoperi repede cat de important este somnul bebelusului, intrucat calitatea si cantitatea lui afecteaza bunastarea intregii familii.

Cum dorm sugarii?

Numarul de ore de somn de care un copil are nevoie se modifica in primul an de viata:

 • 0-3 luni: In primele luni, cand modelele de somn nu sunt bine stabilite, somnul bebelusului tinde sa fie impartit in 50% somn activ si 50% somn linistit. Bebelusii se trezesc adesea dupa fazele somnului activ.
 • 3 luni: La aproximativ trei luni, modelele de somn devin mai reglementate si pot fi impartite in cicluri de somn usor si somn profund. Aceste cicluri dureaza 20-50 de minute, comparativ cu ciclurile de somn de 90 de minute la adulti.
 • 6 luni: Incepand cu varsta de sase luni, modelele de somn pentru bebelusi sunt mai apropiate de cele ale somnului adultilor - ceea ce inseamna ca micutul tau poate dormi 6-8 ore pe noapte fara intrerupere. Totusi, este posibil sa se mai trezeasca inca o data sau de doua ori pe noapte pentru a manca.
 • 8 luni: La varsta de opt luni, 60-70% dintre copii pot adormi la loc in timpul noptii fara sa mai fie linistiti de parinti. Exista si cazuri in care copilul continua sa se trezeasca de mai multe ori pe noapte daca are nevoie de ajutor pentru a se linisti sau daca ii este foame.
7 pasi pentru a-ti ajuta copilul sa adoarma usor seara:
 1. Ai grija ca ultima repriza de somn din timpul zilei sa nu fie la o ora prea tarzie si nu lasa copilul sa doarma prea mult dupa-amiaza
 2. Programeaza diverse activitati in timpul zilei, astfel incat copilul sa-si consume energia
 3. Stabileste ora de culcare atunci cand observi ca micutul devine somnoros
 4. Respecta rutina de somn
 5. Nu te juca cu micutul pana cand adoarme
 6. Creeaza un ambient relaxant in dormitor, care sa incurajeze copilul sa adoarma usor: ii poti pune muzica relaxanta si lasa-i o lampa de veche, pentru a se simti in siguranta
 7. Leagana-l daca plange si daca este agitat
Trezirile nocturne si cum le poti gestiona

La aproximativ sase luni, copilul dezvolta o multime de abilitati noi care pot afecta somnul. De exemplu, la aceasta varsta, se dezvolta capacitatea micutului de a se mentine treaz. In acelasi timp, invata multe lucruri noi care il atrag.

Acest entuziasm, combinat cu noua lui capacitate, il poate face sa se trezeasca mai des in timpul noptii si sa opuna rezistenta la a se intoarce la culcare.

Mersul de-a busilea

Problemele de somn pot aparea si in perioada in care micutul invata sa mearga de-a busilea. Asta pentru ca devine mai activ si poate incerca sa-si exerseze noile abilitati motrice in timpul noptii.

Permanenta obiectelor

La aproximativ sase luni, bebelusul incepe sa inteleaga conceptul de permanenta obiectelor. Aceasta evolutie importanta in gandire si invatare poate afecta somnul. Daca pana acum, copilul credea ca dispari de indata ce parasesti dormitorul, acum stie ca inca mai esti acolo si, prin urmare, cand se trezeste in timpul noptii incepe sa planga pentru a te chema.

Anxietatea de separare

Anxietatea de separare, adica suprarea copilului in momentele in care nu esti langa el, incepe sa apara incepand cu varsta de 6 luni si se poate manifesta inclusiv dupa prima aniversare. In unele cazuri, este posibil ca micutul tau sa refuze sa adoarma sau sa se trezeasca mai des in timpul noptii.

Daca observi ca micutul tau nu se odihneste suficient noaptea, pe o perioada mai lunga de timp, este recomandat sa discuti cu medicul pediatru sau cu un specialist in somnologie pediatrica!