Sedarea pentru colonoscopie

 

Colonoscopia este o procedura de examinare interna a colonului in cursul careia pacientul poate acuza senzatie de presiune, balonare si crampe.

Sedarea intravenoasa indeparteaza aceste neajunsuri, oferind pacientului confort si relaxare pentru a tolera examinarea, influentand astfel favorabil succesul procedurii.

Cum si cu ce se face sedarea?

Sedarea presupune injectarea intravenoasa a unor medicamente care produc somn foarte apropiat de cel natural, efect instalat in aproximativ 45-60 secunde de la administrare.

Cat timp se mentine sedarea?

Anestezistul controleaza administrarea medicatiei sedativ-hipnotice astfel incat somnul sa se mentina pe toata durata procedurii, urmand ca la scurt timp dupa incheierea acesteia (dupa 4-5 min.) pacientul sa se trezeasca.

Care este regimul alimentar dupa colonoscopia cu sedare?

Reactiile secundare digestive (greata, varsaturile) sunt cu totul exceptionale. Totusi, este recomandabila consumarea lichidelor clare (apa plata, ceai, zeama de supa) cu inghitituri mici si dese dupa aproximativ o ora de la investigatie. Dupa 2-3 ore pacientul poate ingera alimente semisolide si solide conform regimului prescris de gastroenterolog.
 

Cand isi poate relua activitatea pacientul dupa sedare?

Dupa trezire, pacientul se va odihni aproximativ 20-30 min. sub supraveghere medicala, interval suficient pentru recuperarea completa. Chiar daca medicatia utilizata nu produce somnolenta reziduala, actiunea asupra sistemului nervos central ar putea afecta reflexele si concentrarea pentru restul zilei. La plecare, chiar daca te simti in forma este preferabil sa ai un insotitor, sa eviti sofatul, luarea unor decizii importante, semnarea actelor notariale, etc.

Cine poate beneficia de sedare?

Sedarea se poate folosi pentru toti pacientii, inclusiv pentru cei care prezinta patologie cardiovasculara, hepatica, renala, diabet zaharat, etc.

Care sunt contraindicatiile sedarii?

Singura contraindicatie absoluta este alergia documentata la medicamentul sedativ-hipnotic folosit (propofol) si/sau la ou.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate