Eşti aici

Invata sa reduci riscul de cancer de piele!

Discuta cu medicul dermatolog despre depistarea precoce a cancerului de piele! 

Screeningul cancerului de piele se recomanda tuturor barbatilor si femeilor incepand cu varsta de 18 ani.

Prof. Univ. Dr. Olga Simionescu – Coordoneaza Programul de Screening National pentru Cancerul de Piele (in colaborare cu TOP - DERM)

Clinician experimentat, in aproape 25 de ani de practica, Prof. Univ. Dr. Simionescu, prin TOP DERM (al carui proprietar este),  a examinat, studiat, operat peste 20000 pacienti, dintre care o parte au fost cazuri dificile, de a doua opinie. Dermato-venerolog, Prof. Univ. Dr. Simionescu abordeaza in practica de zi cu zi patologia oncologica dermatologica, bolile de tesut conjunctiv, infectiile cu transmitere sexuala, dermatozele inflamatorii, onicodistrofiile, acneea si patologia pediatrica. Ariile sale de expertiza sunt: melanomul cutanat si alte leziuni pigmentare, dermatoscopia si psoriazisul.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Cancerul de piele consta in cresterea anormala a celulelor dermei. De obicei, apare pe zonele de piele expuse la lumina soarelui (fata, gat, maini si brate), dar poate aparea oriunde pe corp, inclusiv in acele zone care nu sunt expuse razelor ultraviolete.

Incidenta cancerului de piele a crescut constant in ultimii ani. In prezent, la nivel mondial, sunt depistate in fiecare an intre 2-3 milioane de cazuri de cancer de piele non-melanom si 132.000 de cazuri de melanom, anunta Organizatia Mondiala a Sanatatii. Melanomul nu are o incidenta foarte mare, insa este unul dintre cele mai agresive tipuri de cancer de piele.

De cele mai multe ori, cancerul de piele incepe in stratul exterior al pielii (epiderma), care este alcatuit din trei tipuri de celule:

 • Celule scuamoase - sunt celulele subtiri, plate care formeaza stratul superior al epidermei
 • Celule bazale - celule rotunde, aflate sub celulele scuamoase
 • Melanocite – produc melanina (pigmentul responsabil de culoare pielii, parului si ochilor) si se gasesc in stratul de jos al epidermei. Atunci cand pielea este expusa la soare, melanocitele produc mai mult pigment, fapt care face ca pielea sa devina mai inchisa la culoare.

Tipuri de cancer de piele

Exista mai multe tipuri diferite de cancer de piele, insa trei dintre acestea sunt mult mai des intalnire: carcinomul cu celule scuamoase (cancer spinocelular), carcinomul cu celule bazale (cancer bazocelular) si melanomul. 

Cancerul de piele non-melanom

Carcinomul cu celule scuamoase si carcinomul cu celule bazale (cancer bazocelular) sunt cunoscute si drept cancer de piele non-melanom, acel tip de cancer care raspunde bine la tratament si care rareori se raspandeste in alte parti ale corpului. Majoritatea cancerelor bazolcelulare si spinocelulare pot fi vindecate.

Melanomul

Melanomul este mai agresiv si mai greu de tratat decat celelalte tipuri de cancer de piele, putand invada tesuturile din apropiere si alte parti ale corpului. Desi reprezinta numai 2% din toate cazurile de cancer de piele, melanomul provoaca cele mai multe decese dintre toate cancerele de piele. Depistat precoce, cand tumora nu s-a extins la stratul intermediar al pielii (derm), melanomul poate fi vindecat. Afla mai multe

Alte tipuri rare de cancer de piele

Sunt forme de cancer de piele mult mai rare: carcinomul cu celule Merkel, limfomul cutanat si sarcomul Kaposi.

Culoarea deschisa a pielii si expunerea la razele ultraviolete cresc riscul de cancer de piele 

Principalii factori de risc pentru cancerul de piele sunt expunerea la razele ultraviolete (UV), atat naturale (lumina soarelui, cat si artificiale (emise de aparatele din saloanele de bronzat), precum si culoarea deschisa a pielii. 

Factori de risc pentru tipurile de cancer non-melanom:

 • Expunerea la lumina naturala a soarelui sau la razele UV artificiale pe perioade lungi de timp
 • Tenul deschis la culoare, cu pistrui
 • Culoarea deschisa a ochilor 
 • Parul blond sau roscat 
 • Keratoza actinica – o afectiune precanceroasa, aparuta ca urmare a expunerii pielii la soare
 • Tratamentul cu radiatii administrat in tinerete
 • Sistemul imunitar slabit
 • Expunerea la arsenic

Factori de risc pentru melanom:

 • Expunerea la lumina naturala a soarelui sau la razele UV artificiale pe perioade lungi de timp
 • Tenul deschis la culoare, cu pistrui
 • Culoarea deschisa a ochilor 
 • Parul blond sau roscat 
 • Istoric medical de arsuri solare sub forma de vezicule, mai ales in copilarie sau adolescenta
 • Prezenta mai multor alunite pe corp, atat de dimensiuni mari, cat si mici 
 • Istoric familial de alunite atipice (ex. sindromul nevilor atipici)
 • Istoric familial de melanom

Fiecare tip de cancer de piele se manifesta diferit si prezinta anumite caracteristici specifice.

   

   

  Carcinomul cu celule bazale apare de obicei pe gat sau fata, avand urmatorul aspect: 

  • Umflatura in forma de margaritar, cu o suprafata lucioasa
  • Cicatrice plata, maronie 

   

   

  Carcinomul cu celule scuamoase apare frecvent pe fata, urechi si maini, avand urmatorul aspect:

  • Un nodul ferm, de culoare rosiatica
  • Leziune plata cu o suprafata solzoasa, acoperita cu o pojghita

  Melanomul se poate dezvolta oriunde pe corp, in piele sau intr-o alunita existenta, care devine canceroasa. Apare cel mai frecvent pe fata sau corp, inclusiv in zonele neexpuse la soare si poate arata sub forma de:

  • Pata mare, maronie, cu puncte de culoare mai inchisa
  • Alunita care isi schimba culoarea si dimensiunea sau care sangereaza 
  • O leziune cu margini neregulate si pete care par sa fie colorate in rosu, alb, albastru sau albastru-negru
  • Leziuni intunecate pe palme, talpi, degete de la maini sau de la picioare, fata sau zonele intime 

  De obicei, melanomul creste o lunga perioada de timp sub stratul superior al pielii fara sa se extinda in stratul profund. Acest lucru permite identificarea cancerului intr-un stadiu incipient, cand este mai usor de tratat.

  Mergi la medicul dermatolog de indata ce observi o noua alunita pe piele care are un aspect atipic, o noua pata sau o leziune mai inchisa la culoare. Acesta va verifica atent fiecare portiune de pe corp pentru eventuale nereguli.

  In cazul in care ai avut in trecut o forma de cancer de piele sau ai cazuri in familie de melanom, fa-ti regulat o dermatoscopie, adica o examinare a alunitelor si petelor de pe corp cu ajutorul unui dermatoscop. Dermatoscopia este considerata cea mai eficienta metoda de depistare precoce a cancerului de piele. Daca o zona de pe piele arata anormal, medicul dermatolog ti-ar putea recomanda o biopsie. 

  Consult dermatologie
  Dermatoscopie
  Biopsie cutanata

  Medicul dermatolog iti va recomanda diferite tratamente, in functie de tipul de cancer de piele descoperit si de gradul de raspandire a tumorii in organism. 

  Chirurgia cancerului de piele

  • Chirurgie micrografica Mohs consta in extirparea tumorii, in straturi subtiri. In timpul interventiei, marginile tumorii si fiecare strat de tumora eliminat sunt examinate la microscop pentru a verifica prezenta celulelor canceroase. Straturile continua sa fie eliminate pana cand se elimina toate celulele canceroase. In acest fel, se indeparteaza tumora in totalitate, dar cu minimul necesar de tesut sanatos, tehnica fiind adesea utilizata pentru a elimina cancerul de piele de pe fata
  • Excizie simpla - tumora este eliminata, impreuna cu u portiuni de tesut sanatos din jur
  • Excizie prin razuire - zona anormala este rasa de pe suprafata pielii cu o lama mica
  • Electrodesicare si chiuretaj - tumora este eliminata cu o chiureta - un instrument ascutit, in forma de lingura. Apoi se foloseste un electrod in forma de ac pentru a trata zona, oprind sangerarea si distrugand celulele canceroase care raman pe marginea ranii. Procesul poate fi repetat de mai multe ori pentru a elimina toate celulele canceroase
  • Criochirurgie sau crioterapie - un tratament care foloseste un instrument pentru a ingheta si distruge tesutul anormal
  • Chirurgie laser - o procedura chirurgicala care foloseste un fascicul ingust de lumina intensa (laser) pentru a taia si elimina o leziune sau o tumora
  • Dermabraziune – presupune indepartarea stratului superior al pielii cu o perie rotativa cu particule mici pentru a indeparta celulele pielii.

   

  Radioterapia

  In general, este utilizata radioterapia externa pentru tratarea cancerului de piele.

  Chimioterapia

  Chimioterapia este folosita pentru tratarea tipurilor de cancer de piele non-melanom si a keratozei actinice. De obicei se aplica pe piele sub forma de crema sau lotiune. 

  Terapia fotodinamica

  Acest tip de tratament consta in utilizarea unui medicament si un anumit tip de lumina laser pentru a distruge celulele canceroase. Medicamentul este injectat in vena si se activeaza numai atunci cand este expus la lumina. 

  Terapia biologica

  Consta in utilizarea sistemului imunitar al pacientului pentru a lupta impotriva cancerului. Un exemplu de agent biologic este interferonul. Acesta este administrat prin injectare. 

  Terapia tintita

  Terapia tintita cu un inhibitor al semnalului de transductie este utilizata pentru a trata carcinomul bazocelular. Inhibitorii semnalului de transductie blocheaza informatia transmisa de la o molecula la alta in interiorul unei celule, distrugand astfel celulele canceroase.