Sanatatea femeii- Campus Medical Brasov

                       Screening cancer san si cancer de col uterin. Diagnosticul de cuplu al infertilitatii.                                Si deoarece noi, medicii din REGINA MARIA, credem cu tarie ca preventia este importanta

Ai grija de tine!
Pachet screening cancer de san

 

Recomandat femeilor peste 40 de ani

 

CONSULT GINECOLOGIE 

+ MAMOGRAFIE BILATERALA

 

 

 

Pachet screening cancer col uterin

 

Recomandat femeilor intre 21–65 ani

 

CONSULT GINECOLOGIE 

+ ECOGRAFIE TRANSVAGINALA

+ TEST BABES PAPANICOLAU IN MEDIU LICHID

Investigatii si analize pentru diagnosticul infertilitatii

 

La recomandarea medicului ginecolog din program

 

 

 

 

 

Nu pierde sansa sa-ti salvezi viata! Fa-ti mamografia de screening. Recomandata incepand cu 40 de ani, mamografia digitala este metoda esentiala de depistare precoce a cancerului de san, cand nu ai simptome deoarece tumora este prea mica pentru a fi palpata. Depistarea in stadii timpurii poate permite vindecarea completa sau imbunatatirea categorica a prognosticului.
1 din 8 femei va fi diagnosticata cu cancer de san de-a lungul vietii

Stim ce inseamna sa primesti vestea ca ceva nu e in regula. Dar cu noi, nu vei fi singura!

Ce semnifica ceea ce a scris medicul imagist in rezultatul mamografiei? Ce fac mai departe? Incotro o iau? La ce medic trebuie sa ma programez? Ce teste suplimentare trebuie sa fac? Si daca e cancer, ce sansa am sa traiesc? Cum il tratez? Cat de bun este medicul chirurg? Ce se intampla cu mine dupa aceea?

Da, stim cat de coplesitor poate fi. Stim ca timpul devine extrem de important pentru tine. Si ca a avea pe cineva langa tine, care sa te indrume pas cu pas, este esential. Pentru a ajunge mai rapid la diagnostic si la planul de tratament, Dr. Alexandra Pirvulescu, consultantul tau medical dedicat, te va ajuta sa poti trece cu bine peste momentele dificile.
Te va informa si iti raspunde la orice intrebari ai despre tipurile de investigatii sau interventii chirurgicale, pregatirea preoperatorie, costurile spitalizarii si echipa medicala. Te va ajuta sa faci programarile si va tine legatura cu medicii implicati in ingrijirea ta. Este simplu! O gasesti la 0733 111 726 (tarif normal, apelabil L-V 13.30 - 18.00).
ODATA AJUNSA LA SPITAL, PASII PE CARE II URMEZI SUNT:
 1. Daca la mamografie se depisteaza o leziune mamara suspecta, medicul imagist calculeaza un scor imagistic care orienteaza conduita ulterioara: fie supraveghere periodica imagistica mamografica sau ecografica, fie este necesara o punctie biopsie. Punctia biopsie poate fi efectuata odata cu investigatia ecografica, ceea ce inseamna, din nou, timp castigat.
 2. Vei merge la medicul specialist ginecolog sau chirurg senolog cu rezultatele imagistice si cu rezultatul histopatologic atunci cand a fost efectuata punctia biopsie.
 3. Daca leziunea este canceroasa, cazul tau va fi discutat in Tumor Board, o sedinta medicala periodica unde medici din diverse specialitati - ginecolog, chirurg oncolog senolog, anatomopatolog, oncolog, radioterapeut - vor propune un plan terapeutic, in concordanta cu ghidurile internationale, dar particularizat situatiei tale medicale.
 4. Practic, intre momentul prezentarii la medic si formularea diagnosticului si a planului de tratament, este nevoie de 2 saptamani si 2-3 vizite. Cu ajutorul consultantului medical dedicat, fluxurile vor fi rapide si vei castiga mult timp. Se programeaza testele imagistice, ale caror rezultate vor fi obtinute in aceeasi zi la mamografia de diagnostic sau ecografia mamara, respectiv in 48 de ore de la efectuarea RMN-ului de san. Examenul anatomo-patologic al piesei de biopsie dureaza cateva zile si este efectuat de catre medici anatomopatologi cu mare experienta in cancerul de san. Acesta stabileste diagnosticul de certitudine - natura benigna sau maligna (cancer) a leziunii biopsiate. Apoi, se discuta cazul in Tumor Board si se stabileste conduita ulterioara, privind etapele de tratament si urmarirea adecvata. Medicul curant te va informa despre tratament si vei avea sansa de a pune orice intrebari ai.
Gandeste-te la mama, sora sau prietena ta. Indeamna-le sa vina la medic!
Cancerul de san nu discrimineaza. Afecteaza mame, fiice, femei de cariera, celebritati. A grija de tine. Ai grija si de cele dragi tie! Achizitioneaza in receptie la pretul accesibil de doar 90 de lei cartolina cadou “Screening preventie cancer de san” si daruieste-o acelei femei importante din viata ta, pentru a va bucura sanatoase, cat mai mult timp impreuna. 
In Campusul Medical Brasov, orice pacienta care prezinta o leziune de san va avea acces rapid la cele mai moderne mijloace de diagnostic. In acest fel, pacienta va putea beneficia in cel mai scurt timp de tratamentul cu sansa cea mai mare de reusita in cazul ei, recomandat de comunitatea medicala internationala si pus in practica de specialistii spitalului. Tratamentul este supervizat de o intreaga comisie
medicala denumita Tumor Board din care fac parte medici cu experienta in domeniile medicale implicate in tratamentul complex al cancerului de san – ginecologi, chirurgi oncologi, imagisti, anatomopatologi. Ori de cate ori este necesar, medicul curant va facilita tratamentul oncologic sau radioterapia in clinici partenere de specialitate. Nutritionistul si psihologul sunt parte a echipei de ingrijire.

PROTOCOLUL STANDARD DE DIAGNOSTIC ARE CA FINALITATE STABILIREA PLANULUI DE TRATAMENT PERSONALIZAT

Mamografia digitala de diagnostic
Recomandata daca ai fost depistata cu un nodul sau daca ai alte simptome la nivelul sanului.
Ecografie mamara bilaterala
Completeaza si diferentiaza aspectul leziunilor depistate la mamografie.
Sonoelastografia
Ofera in plus informatii despre elasticitatea tesutului mamar.
RMN de san
Se efectueaza atunci cand metodele de screening indica leziuni suspecte sau cand exista rezultate discordante.
Punctie biopsie ghidata ecografic
Permite recoltarea de tesut mamar care poate fi studiat la microscop, obtinandu-se diferentierea cu certitudine a leziunilor benigne de cele maligne (canceroase).
Examen histopatologic si teste de imonohistochimie
Stabilirea cu exactitate a tipului de cancer si caracterizarea factorilor de prognostic sunt esentiale in elaborarea tratamentului. Testele sunt lucrate intr-un laborator de referinta.
Consulturi de specialitate
Consult chirurgie oncologica, consult oncologie, consulturi interdisciplinare - ATI, cardiologie, ginecologie, fertilizare, etc.
Analize si investigatii imagistice suplimentare
Set de analize (sange, urina), investigatii imagistice avansate (CT torace-abdomen-pelvis, ecografie cord, etc.)
Prezentarea cazului in Tumor Board
Rezolutia echipei multidisciplinare va sintetiza secventialitatea tratamentului si modalitatile terapeutice recomandate (chirurgie, chimioterapie, hormonoterapie, radioterapie).
Gandeste-te la mama, sora sau prietena ta. Indeamna-le sa vina la medic!
Cancerul de san nu discrimineaza. Afecteaza mame, fiice, femei de cariera, celebritati. A grija de tine. Ai grija si de cele dragi tie! Achizitioneaza in receptie la pretul accesibil de doar 90 de lei cartolina cadou “Screening preventie cancer de san” si daruieste-o acelei femei importante din viata ta, pentru a va bucura sanatoase, cat mai mult timp impreuna. 
Sanul este un organ simbol al feminitatii si aspectul lui este foarte important din toate punctele de vedere - psihologic, sexual, afectiv. De aceea, este important ca femeia sa aiba optiuni terapeutice si medicul sa poata alege interventia chirurgicala care este cea mai indicata pentru pacienta.
Tehnici avansate in chirurgia sanului

Interventia chirurgicala ramane o modalitate terapeutica esentiala in cancerul mamar indiferent de stadiul bolii. Exista multi medici care efectueaza operatii la nivelul sanului, insa cei mai multi nu sunt specializati in cancerul mamar, avand un numar redus de cazuri pe an.

Atunci cand alegi medicul chirurg care urmeaza sa te opereze, iti recomandam sa optezi pentru un chirurg:

 • Cu experienta in cancerul de san - aceasta demonstreaza o preocupare si o expertiza in tratarea acestei afectiuni, chirurgii oncologi fiind mult mai informati privind cele mai noi tehnici chirurgicale in acest domeniu, comparativ cu chirurgii generalisti
 • Recunoscut ca un chirurg oncolog cu experienta in cancerul mamar
 • Care efectueaza multe interventii pe an pentru cancerul de san, ceea ce garanteaza rezultate mai bune, inclusiv in cazurile individuale complexe
Chirurgia conservatoare mamara
Isi propune sa pastreze cat mai mult din ceea ce este sanatos din san, dar cu un rezultat oncologic foarte bun.
Ganglionul limfatic santinela
Se testeaza intraoperator. Cand cancerul s-a imprastiat la acest ganglion se vor rezeca ganglionii axilari.
Examenul histopatologic extemporaneu
Are rol de diagnostic rapid si, pe baza diagnosticului histopatologic obtinut, se stabileste ce tip de tehnica chirurgicala trebuie aplicata.
Gandeste-te la mama, sora sau prietena ta. Indeamna-le sa vina la medic!
Cancerul de san nu discrimineaza. Afecteaza mame, fiice, femei de cariera, celebritati. A grija de tine. Ai grija si de cele dragi tie! Achizitioneaza in receptie la pretul accesibil de doar 90 de lei cartolina cadou “Screening preventie cancer de san” si daruieste-o acelei femei importante din viata ta, pentru a va bucura sanatoase, cat mai mult timp impreuna. 
Nu am timp! Mi-e rusine! Mi-e teama!
75%* din romance asa gandesc! De aceea, in Romania, principala cauza de deces prin cancer este cancerul de col uterin. Nu merita sa tot amani, vino si fa-ti testul Papanicolau!   

Cancerul de col uterin poate fi prevenit

Cancerul de col uterin este singurul cancer ginecologic care poate fi prevenit. Cel mai important lucru pentru tine este sa faci testele screening si sa mergi la controalele ginecologice. Cand este efectuat regulat, testul Papanicolau identifica precoce celulele anormale de la nivelul colului uterin, inainte ca acestea sa se transforme in cancer. Insa in Romania doar 1 din 4* paciente tinere se testeaza. Daca ai peste 21 de ani fa-ti o programare la medicul ginecolog si testeaza-te!
 
 
 

HPV este principala cauza a cancerului de col uterin

Atunci cand esti infectata cu HPV nu stii, nu simti. Insa testul Papanicolau poate identifica leziunile precanceroase induse de persistenta infectiei cu HPV. De aceea, screening-ul este atat de important! HPV este o infectie comuna, care apare la un moment dat in viata la 80-90% din persoane. Majoritatea acestor infectii dispar spontan in cativa ani, ca urmare a actiunii sistemului imunitar. Insa in 10% din cazuri, infectia persista si aceste femei au un risc crescut de a face cancer cervical.
 

Testul Papanicolau este primul pas in depistarea cancerului de col uterin

Daca rezultatul la testul de screening pentru cancerul de col uterin este anormal, este posibil sa fie nevoie de teste suplimentare. Vom completa cu un test genetic pentru identificarea tipurilor cu risc ridicat de HPV – in special a tulpinilor HPV 16 si 18 care determina 70% din cazurile de cancer cervical si vom efectua teste suplimentare de diagnostic, precum colposcopia, conizatia si biopsia.
 
 
 
 
 

Daca rezultatul este anormal, te vom supraveghea cu multa atentie

Daca nu sunt tratate, leziunile precanceroase pot progresa in ani de zile spre cancer. Nu exista un tratament pentru eliminarea virusului HPV, insa avem o serie de optiuni sa tratam leziunile precanceroase cauzate de acesta. De multe ori, celulele modificate dispar spontan, ca urmare a actiunii sistemului imunitar. Conform ghidurilor internationale, urmarim atent si tratam toate leziunile precanceroase de col uterin, deoarece in acest fel se pot preveni aproape toate cazurile de cancer de col uterin.

 

Gandeste-te la mama, sora sau prietena ta. Indeamna-le sa vina la medic!
In fiecare zi in Romania, 12 femei* sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. 5 femei* isi pierd viata ca urmare a acestei boli. Ai grija de tine. Ai grija si de cele dragi tie! Achizitioneaza in receptie la pretul accesibil de doar 90 de lei cartolina cadou “Screening preventie cancer col uterin” si daruieste-o acelei femei importante din viata ta, pentru a va bucura sanatoase, cat mai mult timp impreuna. 

*Romania Human Papillomavirus and Related Cancers, Fact Sheet 2017, ICO Information Centre on HPV and Cancer

Infertilitatea este diagnosticata atunci cand sarcina nu apare dupa 1 an, timp in care au avut loc raporturi sexuale regulate si fara a se folosi metode contraceptive. Totusi, daca femeia are peste 32 ani ar trebui sa inceapa investigatiile dupa doar 6 luni de raporturi neprotejate, respectiv dupa 3 luni in cazul femeilor peste 40 de ani, astfel incat sa nu se intarzie tratamentul la aceste categorii de varsta. De asemenea, daca femeia are cicluri foarte neregulate (sugerand absenta ovulatiei) sau ea sau partenerul au o cauza cunoscuta de infertilitate (de exemplu sindrom de ovare polichistice, respectiv vasectomie), cuplul nu trebuie sa astepte pentru a incepe investigatiile.
Daca dupa 1 an de incercari nereusite nu s-a obtinut sarcina, este nevoie de o evaluare pentru infertilitate.
Procesul natural de conceptie depinde de prezenta unei functii ovulatorii si spermatogeneze normale si de integritatea tractului genital feminin care sa permita mentinerea viabilitatii si transportului ovulului si spermatozoidului. Infertilitatea este astfel o problema de cuplu ce necesita implicarea ambilor
parteneri in algoritmul diagnostic si terapeutic. Majoritatea cazurilor de infertilitate sunt determinate de probleme care afecteaza spermatozoizii, ovulatia sau trompele uterine. Un mic numar de cazuri sunt datorate unor anomalii ale mucusului de la nivelul colului uterin.
30% Infertilitate de cauza feminina
30% Infertilitate de cauza masculina
30% Infertilitate mixta
10% Infertilitate fara o cauza aparenta
ETAPELE DIAGNOSTICULUI
 1. Primul consult. Se recomanda ca ambii parteneri sa fie prezenti. Se obtin informatii despre incercarile anterioare, despre istoricul medical si se stabileste strategia de lucru actuala.
 2. Investigatii pentru partenera. O serie de teste de sange, ecografice si imagistice cu scopul de a stabili posibila cauza de infertilitate feminina.
 3. Investigatii pentru partener. Spermograma este o analiza de baza care trebuie facuta devreme in evaluarea cuplului. Analize de sange, teste hormonale si genetice.
 4. Investigatii interdisciplinare. Urologie/Andrologie. Endocrinologie. Genetica. Psihologie
 5. Interpretarea rezultatelor. O noua intalnire cu ambii parteneri. Se stabileste cauza infertilitatii in cuplu si se alege modalitatea terapeutica adecvata.

TRATAMENTUL CHIRURGICAL AL INFERTILITATII

Medicii nostri ginecologi au experienta importanta in tratamentul conservator la nivelul organelor genitale feminine si efectueaza o serie de operatii minim-invazive cu scopul de a trata o gama larga de afectiuni care sunt cauza infertilitatii, cum ar fi endometrioza, fibroamele uterine, adeziuni pelviene, obstrutia tubara, chistele ovariene si anomalii congenitale sau dobandite uterine.

Laparoscopia

Permite examinarea directa a uterului, trompelor uterine si ovarelor. Se foloseste un instrument tubular special denumit laparoscop care se introduce in cavitatea abdominala printr-o mica incizie practicata imediat sub ombilic. Prin laparoscop pot fi introduse instrumente prin care se realizeaza diverse proceduri chirugicale laparoscopice.

Histeroscopia

Histeroscopia este o procedura prin care se vizualizeaza interiorul uterului prin introducerea prin vagin si colul uterin a unui tub subtire de aproximativ 6 mm, cu o camera video in capat. Scopul este de a vizualiza aspectul mucoasei uterine – endometru – si de indepartare a unor eventuale tesuturi anormale sau obstacole din interiorul uterului.

Interventii microchirurgicale

Implica folosirea unui microcop operator. Medicii folosesc aceasta tehnica pentru a opera structuri delicate, cum sunt trompele uterine sau pentru a indeparta aderentele de la nivelul uterului, trompelor si ovarelor.

Imaginea artiocolului

Chirurgia endometriozei

Este tratamentul de electie. Trebuie efectuat de un ginecolog specializat in endometrioza. Excizia completa a tuturor implanturilor endometriale fara a compromite functia ovariana este regula. Medicii nostri trateaza laparoscopic inclusiv cazurile severe de endometrioza - endometrioza intestinala si a aparatului urinar.

Chirurgia fibroamelor uterine

Tine cont de numarul si localizarea fibroamelor, severitatea simptomelor, varsta pacientei si dorinta acesteia de a mai avea copii. Miomectomia – indepartarea doar a fibromului uterin  - conserva capacitatea femeii de a avea copii.

Chirurgia patologiei tubare

Este tratamentul cel mai folosit pentru rezolvarea acestei cauze a infertilitatii si frecvent se face prin abord minim-invaziv laparoscopic, in timp ce alte proceduri (cum ar fi chirurgia tubara) necesita interventie microchirurgicala. Sansele de reusita a operatiilor pentru obstructia tubara depind intr-un procent mare de localizarea si de intinderea acesteia.

Chirurgia aderentelor pelvine

Aderentele pelvine reprezinta o cauza importanta de infertilitate. Desi pot fi indepartate prin interventie chirurgicala, chirurgia in sine poate determina formarea tesutului fibros la nivelul organelor pelvine. De aceea, este foarte important sa se foloseasca o tehnica chirurgicala buna care sa previna formarea adrerentelor post-operatorii.

 

Chirurgia chisturilor ovariene

Chisturile ovariene apar frecvent la femeia aflata la varsta reproductiva. Multe se rezolva de la sine si nu necesita tratament chirurgical. Chisturile mari sau care persista mai multe luni de zile necesita operatie. Majoritatea nu sunt canceroase si se pot datora endometriozei – chisturi endometriotice sau altor afectiuni benigne. Cancerul ovarian este rar la femeile tinere care au chisturi simple, insa indepartarea chirurgicala si examenul histopatologic este singura modalitate definitiva de diagnostic. Frecvent, chisturile sunt eliminate pe cale laparoscopica si nu necesita indepartarea intregului ovar.

 

Chirurgia anomaliilor structurale congenitale

In timpul dezvoltarii fetale, pot sa apara anomalii la nivelul uterului, trompelor uterine si vaginului care pot contribui la infertilitate, durere pelvina severa sau pierderea recurenta a sarcinii. Pacientele cu uter septat, col uterin dublu si sept longitudinal vaginal pot fi tratate prin histeroscopie si laparoscopie. Procedurile laparoscopice si histeroscopice permit confirmarea anomaliilor anatomice impreuna cu rezectia histeroscopica a anomaliei. Rezectia histeroscopica este efectuata cu succes la majoritatea pacientelor cu anomalii structurale.

 

Chirurgia anomaliilor uterine dobandite

Anomaliile uterine dobandite pot contribui la reducerea fertilizarii, la avortul spontan sau complicatii ale sarcinii. Anomaliile uterine dobandite obisnuite care necesita tratament chirurgical sunt: polipii, cicatricile si fibroamele. Majoritatea anomaliilor uterine pot fi tratate folosind histeroscopia si/sau laparoscopia, insa unele pot necesita interventii chirurgicale mai ample. Fibroamele sunt frecvente la femeile de varsta reproductiva si nu este nevoie sa fie indepartate toate, pentru a obtine o sarcina reusita.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate