Punctia mamara sub ghidaj ecografic cu pistol Bard
Punctia mamara sub ghidaj ecografic cu pistol Bard este cea mai folosita metoda in cazul leziunilor mamare solide. Aceasta tehnica permite extragerea unor fragmente tisulare din leziuni situate superficial sau profund, in scopul stabilirii unui diagnostic de certitudine, anatomopatologic.
Metoda presupune introducerea sub control ecografic a acului pana la nivelul leziunii, de obicei dupa o anestezie locala cu Xilina.
Fiind o metoda ghidata ecografic, in care medicul examinator vizualizeaza in permanenta acul, investigatia are urmatoarele avantaje:
- Siguranta abordarii leziunii - nu sunt interesate structuri importante, in special vasculare
- Siguranta extragerii de tesut din formatiunea de interes
De asemenea, punctia biopsie este o manevra sigura, neexistand nici un studiu care sa arate ca in urma efectuarii ei creste riscul de diseminare a celulelor pe traiectul acului.
Cum se efectueaza punctia biopsie cu pistol Bard
Sistemele de punctie cu pistol Bard sunt formate din pistolul de punctie si acul de punctie. Pistolul de punctie este un sistem automat care descarca acul in interiorul leziunii. Acul de punctie are dimensiuni variate, pentru leziunile superficiale folsindu-se ace subtiri, de 16-18 G.
Intrucat pacienta trebuie sa semneze inainte de efectuarea biopsiei un consimtamant informat, medicul i va explica necesitatea procedurii, tehnica, scopul, alternativele, eventualele complicatii si va raspunde la intrebari.
Punctia nu este o manevra dureroasa, discomforul fiind minim!
De obicei se extrag doua fragmente care au forma unui semicilindru cu lungimea de 15-22 mm, de diferite grosimi in functie de diametrul acului, care se introduc intr-un lichid de fixare (de obicei formol) si se trimit la laboratorul de anatomie patologica.
Dupa efectuarea manevrei, in cazul leziunilor situate la nivelul partilor moi, pacienta poate desfasura activitatile normale, cu evitarea eforturilor fizice excesive. In cazul punctiilor din organele profunde, de obicei situate intraabdominal, se indica o internare de zi, cu efectuarea de ecografii seriate pentru urmarirea si depistarea eventualelor complicatii.