Punctia aspirativa cu ac fin din leziuni tiroidiene
Punctia aspirativa cu ac fin din leziuni solide are ca scop extragerea de celule sau de grupuri celulare din diferite leziuni si nu de fragmente tisulare, ca in cazul punctiei cu pistol Bard. Este tehnica cea mai folosita pentru stabilirea diagnosticului anatomopatologic pentru leziunile tiroidiene.
Este necesara completarea si semnarea de catre pacient a unui consimtamant informat.
Metoda presupune introducerea sub control ecografic a acului pana la nivelul leziunii, de obicei dupa o anestezie locala cu Xilina. Materialele folosite sunt: o seringa de 5-10 ml si ace de diferite grosimi, de obicei 18-22 G.
Fiind o metoda ghidata ecografic, in care medicul examinator vizualizeaza in permanenta acul, aceasta are urmatoarele avantaje:
- Siguranta abordarii leziunii - nu sunt interesate structuri importante, in special vasculare
- Siguranta extragerii de tesut din formatiunea de interes
Dupa ce se intra cu acul in leziune, prin miscari de aspiratie ale seringii, se extrag pe ac celule sau grupuri celulare care se intind pe lame - frecvent se folosesc doua lame - si se trimit la laboratorul de anatomie patologica.
Punctia aspirativa cu ac fin din formatiuni solide presupune un discomfort minim si dupa efectuarea procedurii pacientul poate desfasura activitatile zilnice normale, insa nu se recomanda eforturi fizice excesive.