Punctia aspirativa cu ac fin din leziuni chistice

Punctia aspirativa cu ac fin din leziunile chistice presupune punctionarea leziunilor cu continut lichidian. Procedura se efectueaza pentru:

  • Evacuarea formatiuniilor, avand uneori un efect terapeutic
  • Stabilirea diagnosticului anatomopatologic al lichidului extras

Este necesara completarea si semnarea de catre pacient a unui consimtamant informat. In acest sens, medicul i va explica pacientului necesitatea, tehnica, scopul, alternativele, eventualele complicatii si va raspunde la eventualele intrebari.

Metoda presupune introducerea sub control ecografic a acului pana la nivelul leziunii, de obicei dupa o anestezie locala cu Xilina. Materialele folosite sunt: o seringa de 5-10 ml si ace de diferite grosimi, de obicei 18-22 G.

Fiind o metoda ghidata ecografic, in care medicul vizualizeaza in permanenta acul, aceasta are urmatoarele avantaje:

  • Siguranta abordarii leziunii - nu sunt interesate structuri importante, in special vasculare
  • Siguranta extragerii de lichid din formatiunea de interes

Odata ce se intra cu acul in leziune, prin miscari de aspiratie ale seringii, se extrage pe ac lichidul din formatiunea chistica care se introduce in recipiente adecvate si se trimite catre laboratorul de anatomie patologica.

Riscurile si discomfortul pacientului sunt minime si dupa efectuarea procedurii pacientul poate desfasura activitatile zilnice normale, insa nu se recomanda eforturi fizice excesive.

Daca medicul ti-a recomandat punctia aspirativa cu ac fin, fa-ti o programare la unul din medicii ecografisti din cadrul Centrului de Excelenta in Ecografie din Policlinica Floreasca.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate