Sindromul vertiginos. Bilantul vestibular

Video HIT este investigatia ce testeaza functia celor sase canale semicirculare (individual!), cea mai frecvent afectata componenta a sistemului vestibular periferic. Un test vHIT negativ este puternic sugestiv pentru un sindrom vestibular de tip central.

Inainte existand doar sub forma unui test clinic, subiectiv si limitat ca posibilitati de detectare a unei anomalii, acest test se poate efectua in prezent cu ajutorul unor ochelari de videonistagmografie foarte usori, dotati cu o camera video ultraperformanta, de mare viteza, capabila sa surprinda cele mai mici detalii legate de miscarile ochilor in timpul testarii.

Electrocohleografia cu electrod extratimpanal

Electrocohleografia este metoda de inregistrare si masurare a potentialelor electrofiziologice evocate prin stimulare sonora la nivelul capatului periferic al analizatorului auditiv (cochlee si segmentul initial al nervului auditiv), fiind utila in diagnosticul hidropsului enolimfatic (boala Meniere).

Tehnica: se plaseaza in conductul auditiv extern, in contact cu membrana timpanica un electrod si o sonda care genereaza stimulul sonor. Numai dupa stabilirea precisa a sediului afectarii vestibulare se poate indica tratamentul medicamentos sau chirurgical sau reeducarea vestibulara adecvata (exercitii specifice efectuate pe platforma de posturografie la Clinica Urechii).

In unele situatii, precizarea diagnosticului necesita explorari vestibulare de inalta performanta (posturografie computerizata, videonistagmografie, proba calorica, electrocohleografie). Toate aceste explorari specifice pot fi efectuate de un personal cu inalta pregatire de specialitate in cadrul Clinicii Urechii.

Electroneuronografia (ENoG)

Evaluarea viabilitatii nervului facial cu ajutorul electroneuronografiei este de o importanta critica in managementul afectiunilor nervului facial. In functie de rezultatul ENoG medicul decide ce atitudine terapeutica este potrivita (tratament medical sau  interventie chirurgicala de urgenta – decomprimarea nervului), precum  si prognosticul probabil.

Perioada de testare pentru ENoG este incepand cu ziua 3 (de la instalarea paraliziei faciale) si pana in ziua 21 (in afara acestor limite rezultatele pot fi indoielnice sau chiar imposibil de interpretat). De obicei, testul trebuie repetat la un interval de 3-5 zile pana cand se observa un trend evolutiv.

Tehnica: testul  consta in stimularea electrica a nervului facial imediat sub ureche (pacientul va simti un mic puls electric) si inregistrarea raspunsului motor (contractie musculara) in santul nazolabial (dintre  nas si coltul gurii) prin intermediul a 2 electrozi lipiti pe piele.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.