In Spitalul Euroclinic, operatiile ginecologice sunt efectuate video-asistat laparoscopic 3D

Operatii laparoscopice
Inca de la introducerea in practica, chirurgia laparoscopia conventionala a fost limitata de lipsa de perceptie in profunzime si orientare in spatiu din cauza ca imaginea obtinuta, desi de calitate superioara in care structurile sunt marite de 10 ori, este una plana, in doua dimensiuni. Medicul poate doar estima distanta dintre organe, folosind o serie de referinte
indirecte, cum ar fi miscarea repetata a laparoscopului, schimbarile de umbra si structura si dimensiunile organelor. Aceasta necesita o experienta importanta din partea chirurgului care proceseaza mental imaginea 2D in imagine 3D atunci cand, de exemplu, trebuie sa execute cu succes o sutura sau sa faca cu precizie o disectie.
Laparoscopia 3D rezolva limitarea majora a laparoscopiei conventionale - lipsa vederii in profunzime
“Acum avem tehnologia care poate sa schimbe asta. Prin adaugarea celei de-a treia dimensiuni, laparoscopia 3D ii permite chirurgului sa experimenteze o imagine a campului operator de aproape, reala. Stii exact unde te afli, asa cum se intampla in chirurgia deschisa. Avand aceasta senzatie de profunzime, poti manevra instrumentele chirurgicale mai precis si poti fi mai sigur in gesturile pe care le faci, fiind in mod special utila in operatii complexe, ca de exemplu histerectomiile radicale, chirurgia oncoginecologica si chirurgia reconstructiva pelvica.” – a precizat Prof. Univ. Dr. Bratila.
Prof Bratila
Premiera in Romania - cancer de col uterin operat conservator in totalitate laparoscopic
Conf. Univ. Dr. Elvira Bratila, medic primar obstetrica-ginecologie, a efectuat in Spitalul Euroclinic in premiera in Romania la o tanara de 29 ani prima operatie total laparoscopica 3D de tratament conservator al cancerului de col uterin. Spitalul Euroclinic este singurul spital din Romania unde chirurgii specializati in oncoginecologie opereaza laparoscopic 3D cancerul cervical in stadii incipiente. In plus, tehnica reprezinta o premiera fiind prima interventie de acest fel practicata prin laparoscopie 3D.
Dr Elvira Bratila

“Laparoscopia 3D este o tehnologie avansata care are potentialul de a extinde domeniul de aplicare a chirurgiei minim-invazive in oncoginecologie. Avem deja o experienta importanta in trachelectomia radicala pe cale combinata laparoscopica si vaginala. Noua linie de laparoscopie 3D ne permite sa efectuam acum operatia integral laparoscopic. Desi lucrezi cu laparoscopul din afara corpului pacientei, perceptia este ca esti in interior si operezi. Pentru chirurg, asta inseamna precizie si incredere in gesturile operatorii. Vizualizand foarte clar, poti face operatii complexe laparoscopice la paciente care au cancer, operatii care presupun disectii ganglionare in profunzimea pelvisului, rezectii si suturi de organ si interventii in apropierea unor structuri vitale si delicate, cum sunt vezica urinara, vasele si nervii.” – a subliniat Dr. Elvira Bratila.

Afla mai multe

Rezolvam cazuri complexe, folosind tehnologie inovatoare
Pentru Alina, o tanara frumoasa de 22 ani, Prof. Univ. Dr. Petre Bratila a fost singurul medic ginecolog care a reusit sa-i rezolve suferinta. Alina s-a nascut fara uter si vagin, o conditie medicala care poarta numele de sindrom Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser si care apare la o femeie din 5000. In multe cazuri, optiunea de tratament pentru femeile cu atrezie vaginala este vaginoplastia sau crearea unui neovagin. Scopul principal al interventiei este obtinerea unei vieti sexuale normale.
10 cazuri in lume! Reconstructia neovaginala - inovatie cu grefa biologica
Operatia de reconstructie vaginala cu biogrefa efecuata de Prof. Dr. Petre Bratila in Spitalul Eurolinic a fost o reusita. Pentru formarea unui vagin nou, Prof. Dr. Bratila a folosit o tehnologie revolutionara de reconstructie tisulara - grefa biologica acelulara de generatia a doua tip Surgisis, fiind prima interventie de acest tip efectuata in Romania si doar 10 astfel de cazuri in lume. Procedura a fost efectuata minim-invaziv, pe cale combinata laparoscopica si vaginala.

„Pregatirile pentru operatie au durat cateva luni, in care am achizitionat grefele, am proiectat si construit mulajul pentru grefa si, nu in ultimul rand, am pregatit psihologic pacienta. Ideea operatiei a fost a mea, insa citind si documentandu-ma, am constatat ca si alti medici din lume au gandit la fel. Interventia consta in realizarea unei disectii intre vezica si rect, in care am introdus un mulaj pe care am atasat grefa biologica, fixand-o cu adeziv biologic. Biotehnologia este stiinta materialelor biologice din tesuturi proprii sau de la alte specii. Folosesc biotehnologia de 2 ani incoace in operatii de reconstructie a tractului genital feminin. In tot acest timp, am colaborat foarte bine cu pacienta, care a inteles ca nu este un experiment, ci aplicarea unei tehnici deja utilizate in lume.”, a declarat Prof. Dr. Bratila.

Afla mai multe