Operația de cataractă îți redă puterea de a vedea 

Vezi video

Dr. Ștefan Oprea este un specialist recunoscut în chirurgia cataractei, cu o experiență vastă în acest domeniu, oferind tratamente avansate pentru cataractă, inclusiv intervenții chirurgicale precise și personalizate.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.

Operația de cataractă, o schimbare radicală

operația în sine este simplă și complet nedureroasă
 

procedura este rapidă, iar disconfortul minim    

intervenția se realizează doar cu anestezie locală, pacientul fiind conștient și cooperant în timpul operației

incizia este una foarte mică, de doar 2-3 mm, iar recuperarea foarte rapidă

poți opta pentru un cristalin artificial care să te scutească de ochelari și care să corespundă stilului tău de viață

riscurile sunt foarte mici, iar complicațiile rare și pot fi rezolvate cu succes

după intervenție vei vedea clar și vei focaliza corect obiectele, la fel cum se întâmpla și atunci când aveai cristalinul natural

vei avea o vedere nocturnă îmbunătățită și vei distinge clar culorile așa cum sunt în realitate 

Asist. univ. dr. Ștefan Oprea, doctor în științe medicale, este un specialist care a realizat peste 500 de intervenții chirurgicale pentru tratamentul cataractei. Medic empatic și dedicat pacienților săi, chirurgul a participat la numeroase cursuri și congrese de specialitate pentru a fi la curent cu cele mai noi tehnici și tehnologii de tratament.

Ce este cataracta și care sunt simptomele

Afecțiune a lentilei naturale a ochiului, numită cristalin, cataracta apare atunci când aceasta își pierde transparența și devine opacă. Această opacitate împiedică lumina să treacă, în mod corespunzător, prin cristalin, fapt care afectează major claritatea imaginilor. În mod normal, cristalinul este transparent și permite focalizarea imaginii pe retină, dar prin formarea și progresia cataractei, vederea devine încețoșată, culorile își pierd din intensitate, iar vederea devine profund neclară. Cauza principală a cataractei este procesul natural de îmbătrânire. Totuși, cataracta poate apărea la orice vârstă. Un element specific este că apariția și progresia bolii nu este similară la ambi ochi, iar afecțiunea nu se transmite de la un ochi la altul. Există o serie de factori care pot favoriza apariția cataractei sau pot accelera progresia ei.

Tratamentul cataractei

In fazele incipiente se poate face tratament medicamentos de încetinire a evoluției cataractei, însă singurul tratament curativ este cel chirurgical:

De ce să ne alegi pe noi

Întrebări frecvente

Studiile actuale arată că nu există nicio metodă cu adevărat eficientă de a preveni apariția cataractei. Protecția ochilor împotriva radiațiilor UV cu lentilele corecte și un stil de viață sănătos pot amâna apariția cataractei. Controalele periodice pot depista semnele timpurii ale cataractei, astfel că tratamentul pentru încetinirea evoluției va fi mai eficient. 
 

Da. Intervenția chirurgicală pentru extragerea cristalinului opac și înlocuirea cu unul artificial este singura soluție curativă pentru cataractă. 
 

Din păcate, dacă patologia este lăsată netratată, poate provoca daune serioase și pierderi de vedere. Dacă evoluția cataractei este lentă, este posibil să poți amâna operația pentru un timp, dar majoritatea medicilor oftalmologi nu recomandă această abordare. Fără intervenție chirurgicală, cataracta poate afecta sever vederea și poate agrava alte patologii oculare.
 

Deși multe persoane pot dezvolta cataractă încă de la 40 de ani, vârsta medie pentru operație este în jur de 65 de ani.
 

Această afecțiune a ochiului nu produce durere, nu provoacă înroșirea ochiului sau alte senzații locale. Oricare alte manifestări (mai ales durerea și tulburările de vedere care apar brusc) sunt cauze ale altor patologii oculare și impun prezentarea de urgență la oftalmolog. Singurul simptom în cataractă este pierderea clarității vizuale. 
 

Când cristalinul este înlocuit cu o lentilă artificială, formarea cataractei pe noua lentilă este eliminată – în acest sens, rezultatele sunt permanente. Mai mult, lentila artificială este concepută să dureze toată viața. Acesta este motivul pentru care operația de cataractă este atât de eficientă.
 

Umflarea zonei ochiului în jurul pleoapelor este o reacție frecventă după operație. Aceasta apare ca răspuns al organismului la intervenția chirurgicală și se rezolvă în câteva zile.
O altă problemă comună sunt infecțiile, motiv pentru care vei primi preventiv tratament cu antibiotic. 
 

La câteva ore după operație, majoritatea pacienților se pot uita la un ecran pentru o perioadă scurtă de timp. Este important însă să nu suprasoliciți ochii în primele 24 de ore după operație. Te poți întoarce la majoritatea activităților normale în prima săptămână. Medicul oftalmolog este cel care îți va face controalele și toate recomandările necesare.
 

Operația poate fi efectuată în orice stadiu de evoluție al cataractei. Nu este necesar să aștepți până când cataracta este „coaptă”. Majoritatea oamenilor aleg să facă această operație simplă, îndată ce scăderea limpezimii vederii începe să le producă dificultăți în viața de zi cu zi.
 

În general, vederea se stabilizează complet și ochiul revine la normal, cu o vedere substanțial îmbunătățită în 3-6 săptămâni după procedură, dar calitatea vederii este semnificativ îmbunătățită a doua zi după intervenție. În această perioadă, ochiul trebuie să fie menținut curat și lubrifiat pentru a ajuta procesul de vindecare, iar activitățile care solicită vederea ar trebui limitate pentru a permite ochiului să se odihnească și să se vindece corespunzător.