Centru de excelenta in chirurgia obezitatii

Ponderas este singurul Centru de Excelenta in Chirurgie Metabolica si Bariatrica din Europa de Est, avand dubla certificare: europeana si americana

Ponderas Academic Hospital, este singurul Centru de Excelența în Chirurgia Obezitătii din Europa de est, cu dubla acreditare internațională. Cu tehnologie medicala de avangardă și o echipa multidisciplinară capabilă să trateze cele mai complexe cazuri bariatrice, am creat un centru de excelenta dedicat tratării fara compromis a pacientului metabolic, un cadru care îi ofera acces la tratamente moderne, aliniate la standardele internationale, medici bine pregătiți și dedicați îngrijirii pacientului, iar în total, pana în prezent avem peste 7000 de pacienți care au apelat la chirurgia bariatrică prin intermediul echipei noastre medicale.

Un alt aspect care legitimează succesul Centrului de Excelență în domeniul bariatriei, este faptul că oferă o abordare holistică a problemelor obezității, pacienții fiind evaluați de un grup multidisciplinar de specialiști, de la chirurgie, anestezie, diabet, nutriție, endocrinologie, gastroenterologie, cardiologie, ecografie, osteodensitometrie, radiologie, pînă la medicină psihosomatică. In cadrul centrului de excelenta in chirurgia bariatrica si metabolica, bariatria inseamna mai mult decat interventia chirurgicala. După operație, pacientul intră într-un protocol bariatric special, prin intermediul căruia acesta este atent monitorizat de o echipă medicală dedicată atât în perioada internării, cât și pe termen lung prin controale medicale regulate si consiliere pentru a asigura buna evoluție post-operatorie.

Spitalul este echipat nu numai cu cea mai modernă tehnologie, dar și cu tehnologie special concepută pentru persoanele supraponderale, de exemplu CT cu cel mai mare diametru, instrumente chirurgicale lungi, anestezie video asistată, paturi de spital și mese din blocul operator potrivite pentru persoane cu o greutate de peste 400 de kg, cu obiecte sanitare super rezistente, etc. 

Programul scoate in evidenta echipa medicala si institutia care demonstreaza un angajament si rezultate de neegalat, cum sunt rata foarte scăzută de complicații sau rata ridicată de retenție a pacienților (peste 70% dintre ei revin la verificarea periodică) care sunt mereu gata să vorbească cu respect și admirație despre personalul Ponderas și despre experiența pe care au trăit-o aici.
 

Acreditari

 

European Accreditation Council for Bariatric Surgery (EAC-BS)

Reglementarile IFSO au ca obiectiv optimizarea tratamentului pacientilor care sufera de obezitate severa si tratamentul pacientilor care sufera de boli metabolice.
Domeniul acreditat: Tratamente chirurgicale adresate obezitatii si altor boli metabolice
Data acreditarii: septembrie, 2011

Acreditarea personalului medical specializat in chirurgia bariatrica
Catalin Copaescu, Medic Primar Chirurgie Generala, Doctor in Stiinte Medicale
Operatii bariatrice efectuate: 7000

 

Surgical Review Corporation (SOEMBS)

Certificarea americana a venit in anul 2014 dupa un proces amplu de auditare atat a spitalului, cat si a echipei medicale efectuat de catre o echipa de specialisti din SUA, coordonata de Phd. Neil Hutcher, Chief Medical Officer in cadrul Surgical Review Corporation din North Carolina, USA.
Domeniul acreditat: Ponderas – Centru de Excelenta in Chirurgie Bariatrica si Metabolica
Data acreditarii: mai 2014

Acreditarea personalului medical specializat in chirurgia bariatrica
Dr. Catalin Copaescu – Chirurg de Excelenta in chirurgie metabolica si bariatrica

Centru de Excelenta in Chirurgia Metabolica si Bariatrica – superior patient care

De cele mai multe ori problema obezității era asociata doar cu beneficiul estetic, însă ea este o maladie progresivă, care asociază multiple afecțiuni grave, iar chirurgia metabolică și-a dovedit eficiența în ameliorarea și chiar tratarea comorbidităților asociate (diabet zaharat tip 2, hipertensiune arteriala, dislipidemie, steatoza hepatica s.a.). 

În ultimii 10 ani, cele mai modern metode chirurgicale din sfera chirurgiei metabolice au fost introduse în
practica medicală și, prin utilizarea lor curenta, le-a fost dovedita eficiența prin rezultate remarcabile asupra evoluției pacienților. În prezent, datorită evidențelor asupra eficienței tratamentului chirurgical în
remisia comorbidităților severe asociate, aceste intervenții sunt regrupate, pe bună dreptate, sub numele de chirurgie metabolică, pentru că indicația principală a acestora a devenit remisia sau ameliorarea comorbidităților care influențează negativ prognosticul vital al acestor bolnavi.

Cele 5 tipuri de intervenții chirurgicale care amelioreaza semnificativ afecțiunile metabolice și conduc la pierderea excesuluiponderal sunt: 

Procedeul de by-pass gastric presupune izolarea completă a unei mici porțiuni din stomacul tau, față de restul stomacului. Prin intermediul acestei intervenții, alimentele vor ajunge numai în porțiunea superioară a stomacului și niciodată în partea inferioară. Pentru a asigura tranzitul digestiv, la acest stomac format se conectează o parte din intestin, ce va prelua alimentele pe care le înghițiți. Pacientii care recurg la gastric by-pass mănâncă puțin, dar neselectiv, pentru că zaharurile și grăsimile nu trec prin suprafața de intestin care face posibilă absorbția lor. Senzația de sațietate apare foarte repede, deoarece alimentele vin în contact cu mucoasa intestinală și de acolo pleacă niște semnale către creier, care determină apariția senzației de saturatie.

Gastric sleeve , cunoscută și ca micșorarea stomacului sau gastrectomia longitudinală, constă în secționarea stomacului de-a lungul său pe cale laparoscopică, cu îndepărtarea porțiunii dorsale, ce constituie aproximativ 80% din volumul stomacului tău. În urma procesului, centrii foamei localizați în stomac sunt eliminați iar secreția hormonului ghrelina, responsabil pentru senzația de foame, este mult diminuată. În circuitul digestiv rămâne un tub gastric cu un volum redus (aprox. 100ml), ce te obligă să consumi alimente în cantități reduse. 

Operația numită plicatură gastrică este un procedeu restrictiv de chirurgie bariatrică (metabolică) unde se micșorează stomacul chirurgical, fără implanturi sau agrafe metalice.
Metoda constă în efectuarea unor pliuri în peretele gastric, urmate de sutura pliurilor cu fire chirurgicale neresorbabile. Datorită faptului că această procedură nu presupune rezecții gastrice, riscul complicațiilor este extrem de redus, aproape inexistent.

Acest tip de intervenție chirurgicală presupune montarea unui inel gastric reglabil pentru a împărți stomacul în două porțiuni inegale. Prima porțiune din stomac este mai mică și comunică cu restul stomacului printr-un canal permis de inel. Cu cât stomacul tau este mai strangulat, cu atât trecerea alimentelor va fi mai limitată. După prima ajustare a acestui inel in jurul stomacului, la două luni post-operator, vor exista alte ajustări, dictate de ritmul scăderii tale în greutate.

 

Procedura chirurgicală numită diversie bilio-pancreatică sau gastric diversion constă în rezecția gastrică aproape totală și conectarea la zona distală a intestinului subțire.
În acest fel, alimentele consumate în cantitate redusă ocolesc cea mai mare parte a intestinului subțire, ajungând numai în porțiunea finală a acestuia, neputând fi asimilate în întregime.
În urma acestei proceduri, chiar dacă nu veți avea niciun fel de restricții alimentare, trebuie să folosiți suplimente alimentare sub formă de vitamine și minerale, pentru a evita instalarea anemiei, osteoporozei sau alte afecțiuni cauzate de malabsorbție.

Trebuie cunoscut însă că aceste proceduri chirurgicale fac parte dintr-un protocol complet dedicat pacientului metabolic. Obiectivele programului sunt: evaluarea stării actuale de sănătate a pacientului, alegerea a celei mai bune soluții chirurgicale pentru pacientul respectiv, scădere ponderală și remisia sau ameliorarea comorbidităților, menținerea unei greutăți optime, cât și monitorizarea, pe o perioada nedetarminata, a fiecărui pacient metabolic.

Pe de altă parte, datorită tehnicilor chirurgicale laparoscopice utilizate în chirurgia metabolică, pacientul beneficiază de multiple avantaje: limitare a durerilor postoperatorii, diminuare semnificativă a riscului de complicații, perioadă de covalescență redusă, reinserție rapidă în activitățile cotidiene, fără restricții asupra exercițiului fizic, cât și vindecarea aproape fără cicatrice.

Vreau mai multe informatii

Image CAPTCHA

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

  1. Prof. Dr. Catalin Copaescu – Medic Primar Chirurgie Generala, Chirurg de Excelenta, Director Centru de Excelentain Chirurgia Bariatrica si Metabolica
  2. Dr. Bogdan Smeu – Medic Specialist Chirurge Generala  
  3. Dr. Ionut Hutopila – Medic Specialist Chirurge Generala  
  4. Dr. Simona Filip – Medic Specialist Chirurge Generala  
  5. Dr. Maura Priboi – Medic Specialist Chirurge Generala  
  6. Dr. Irina Balescu – Medic Specialist Chirurge Generala  
  7. Dr. Sorin Velici – Medic Specialist Chirurge Generala  
  8. Dr. Bogdana Banescu – Medic Specialist Chirurge Generala  
  9. Dr. Andrei Daniel - Medic Specialist Chirurge Generala