Neurochirurgia spinala si cerebrala la adulti si copii

Hernia de disc operata minim-invaziv – acasa in 24 de ore
Craniostenoza - operatia corecteaza forma anormala a capului

Dr. Sorin Tarnoveanu

Vertebroplastia in fracturile vertebrale

durerea dispare dupa primele ore dupa operatie!

Dr. Mihai Adrian Cristescu

Hidrocefalia - drenaj ventriculoperitoneal cu valva

si ventriculocisternostomie endoscopica

Dr. Sorin Tarnoveanu

Hernie de disc cervicala - metode inovatoare de fuziune vetebrala

Tratamentul standard neurochirurgical al herniei de disc cervicale consta in indepartarea discul intervertebral degradat (discectomie) si fuziunea vertebrelor cervicale adiacente cu scopul de a umple spatiul ramas liber pentru a preveni colapsarea si frecarea vertebrelor. In mod traditional, aceasta fuziune se realiza prin umplerea spatiului cu un autograf (grefon osos obtinut de la pacient) sau allograf (grefon osos obtinut de la un donor).

Ponderas Academic Hospital este unul din putinele centre de neurochirurgie din tara unde se folosesc metode inovatoare de fuziune vertebrala cervicala – dispozitivul tip Cage si ACDF.

Dispozitivul Cage (“cusca”) este fabricat dintr-un polimer biocompatibil PEEK, care este un derivat de carbon cu structura asemanatoare osului cortical, fiind foarte bine tolerat de organism. Cusca este umpluta cu un substitut de os de tip fosfat tricalcic. Osul nou format va favoriza adeziunea rapida a vertebrelor adiacente. De la caz la caz, intregul dispozitiv este fixat printr-o placa cu suruburi.

Fata de interventia clasica cu grefon osos, avantajele fuziunii cu dispozitiv Cage sunt multiple:

  • Nu este nevoie de o interventie la nivelul soldului pentru prelevarea grefonului osos
  • Mobilizarea este rapida, cu expernare a doua zi dupa operatie

Afla mai multe

Vertebroplastia percutanata - cea mai eficienta metoda de tratare a durerii cauzate de fractura vetebrala prin compresie

Vertebroplastia percutanata este una dintre cele mai eficiente metode pentru tratarea durerii asociate cu fracturile vertebrale prin compresie, fiind in prezent indicata ca prima alegere in centrele specializate in patologia coloanei vertebrale din intreaga lume.
Aceasta procedura este efectuata cu succes de catre Dr. Cristescu in cadrul sectiei state-of-the-art de neurochirurgie a Ponderas Academic Hospital, care permite efectuarea unor interventii sofisticate sub control radioscopic in timp real. 

Prin vertebroplastie, corpul vertebral fracturat si tasat este intarit prin injectarea unui ciment cu proprietati speciale. Acesta interactioneaza cu structurile osului, stabilizand corpul vertebral, care va fi capabil sa sustina greutatea care se exercita asupra lui. Este o procedura minim-invaziva, care nu presupune o operatie deschisa. Interventia necesita un echipament radiologic special, injectarea cimentului efectuandu-se sub control radioscopic prin care se asigura introducerea cu precizie a cimentului in corpul vertebral tasat.

Procedura dureaza aproximativ 20 minute pentru fiecare corp vertebral tratat si se efectueaza frecvent cu anestezie locala.
Daca fractura vertebrala este recenta, in primele 6-8 saptamani de la producerea acesteia se poate efectua kyphoplastia, o metoda prin care se poate restaura inaltimea corpului vertebral. Prin aceasta procedura se introduce in corpul vertebral un balon care creeaza o cavitate si care ulterior se umple cu ciment.
Rezultatul este impresionant: la peste 90% din pacientii tratati cu vertebroplastie durerea dispare chiar dupa primele ore dupa interventie.

Afla mai multe

Spondilolistezis lombar operat prin abord minim-invaziv – tehnica TLIF

Spondilolistezis lombar este o conditie medicala in care corpul vetebral al vertebrei de deasupra a alunecat in fata vertebrei inferioare. In mod normal, vertebrele sunt stabilizate posterior de anumite structuri numite apofize articulare, care vin in contact la nivelul articulatiilor interapofizare. Atunci cand la acest nivel se produce o fractura, apare instabilitatea articulara care permite alunecarea unei vertebre peste cealalta. Aceasta fracturare se numeste spondiloliza. In anumite conditii, in particular in pozitia in picioare timp indelungat sau in timpul mersului, modificarea vertebrala poate cauza dureri lombare, care pot deveni treptat permanente. In astfel de situatii, tratamentul cu medicamente antiinflamatorii si kinetoterapia nu mai este suficient si se recomanda interventia chirurgicala.

Cura spondilolistezisului lombar - tehnica TLIF (Modified Mini-open Transforaminal Lumbar Interbody Fusion) este una dintre metodele cele mai des folosite in cadrul spitalului, deoarece permite deoarece permite vizualizarea structurilor osoase si nervoase de la nivelul coloanei veterbrale lombare prin accesarea acesteia prin musculatura paravertebrala bilateral. Zona de listezis sau stenoza este „reparata” sub microscop operator, iar stabilizarea coloanei se realizeaza prin introducerea unor implanturi intre vertebre (Cage umplut cu osul excedentar al articulatiei vertebrale prin care se realizeaza abordul) si in vertebre (suruburi transpediculare). Aceste implanturi se introduc cu o expunere radiologica minima.

Beneficiile tehnicii TLIF:

1

Recuperare rapida cu externare dupa 48 ore

2

Expunere redusa la radiatii intraoperator

3

Minimalizarea pierderii de sange intraoperator

4

Reinsertie profesionala dupa 3 saptamani

Tumora spinala si hernie de disc lombara operata in acelasi timp operator

Echipa noastra de chirurgi opereaza frecvent tumori de coloana vertebrala si hernii de disc lombare, toracale si cervicale folosind tehnici minim-invazive de microneurochirurgie combinate cu metode moderne de stabilizare a coloanei vertebrale.

A 600-a operatie de microneurochirurgie efectuata de catre Dr. Cristescu in REGINA MARIA a fost un caz particular deoarece pacienta a fost diagnosticata simultan cu o tumora intravertebrala toracala - tumora intravertebrala T2 mediolaterala dreapta cu extensie extramedulara si invazie pleurala - si o hernie de disc lombara.

Ambele afectiuni au fost tratate cu succes intr-o singura interventie chirurgicala. Scopul operatiei a fost atins, reusindu-se excizia in totalitate a tumorii spinale si rezolvarea herniei de disc. Intreaga procedura a fost sigura pentru pacienta si a permis o recuperare rapida, pacienta mobilizandu-se la trei ore post-operator.

Craniostenozele – importanta diagnosticului si tratamentului precoce

Craniostenozele sunt malformatii congenitale care reprezinta diformitati ale cutiei craniene. Apar atunci cand una sau mai multe suturi craniene se inchid prematur, inainte ca dezvoltarea creierului sa fie completa. Craniostenozele se formeaza inca din viata intrauterina si sunt sesizate cel mai frecvent la nastere, capul nou-nascutului avand o forma anormala.

Dr. Sorin Tarnoveanu, medic primar neurochirurg are experienta ampla in diagnosticul si tratamentul craniostenozei la nou-nascut si copilul mic si efectueaza interventii neurochirurgicale in Ponderas Academic Hospital, folosind tehnici operatorii minim-invazive, ori de cate ori este indicat, sau interventii chirurgicale deschise.

Cere o programare

Prin completarea formularului de mai sus sunt de acord sa fiu contactat/a de catre Reteaua de sanatate REGINA MARIA in legatura cu serviciile medicale solicitate

Acest site este protejat de reCAPTCHA si se aplica Politica de confidentialitate si Termeni si conditii.