Eşti aici

Tesut din cordonul ombilical

Kitul de recoltare a esantionului de cordon ombilical

Kitul de prelevare pentru țesutul de cordon ombilical este un kit diferit de cel necesar recoltării sângelui de cordon ombilical si conține toate materialele necesare pentru realizarea in conditii de siguranta atat a recoltarii cat si a transportului tesutului de cordon ombilical.

Kitul conține: recipientul cu  mediu steril (special  pentru colectarea fragmentului de cordon ombilical), un dispozitiv de monitorizare a temperaturii, comprese cu alcool, gel pentru mentinerea constanta a temperaturii, plic protector, etichete autoadezive si formulare specifice ce vor fi completate de personalul medical dupa recoltare.

Kitul de prelevare pentru esantionul de tesut ombilical se pastreaza la frigider (2-8 ºC) atat inainte cat si dupa recoltare. Termenul de valabilitate a kitului este de 20 zile, de aceea trebuie procurat cat mai aproape de data probabila a nasterii. Se folosesc doar kituri a caror data de valabilitate nu este expirata (aceasta este inscriptionata pe cutie). In cazul in care kitul de prelevare pentru esantionul de cordon ombilical expira inainte de nastere, acesta va fi inlocuit gratuit.

Recoltare

Procedura de recoltare a esantionului de tesut de cordon ombilical durează câteva minute, este nedureroasă și nu implică riscuri pentru mamă sau copil. Aceasta se realizeaza dupa recoltarea sangelui de cordon ombilical prin prelevarea unui segment de 15 – 20 cm de cordon ombilical.

Transport

Dupa recoltare, personalul medical va informa familia că recoltarea s-a realizat cu succes și kitul este gata pentru transport. Familia trebuie să anunțe nașterea la telefonul de urgență (numarul de telefon este inscriptionat pe cutia kitului). Kitul este preluat de un curier autorizat pentru transportul probelor biologice și adus in laboratorul nostru.

Procesarea si congelarea tesutului de cordon ombilical

Tesutul de cordon ombilical este o sursa importanta de celule stem mezenchimale care sunt celule tinere, primitive care au capacitatea ca prin multiplicare si diferentiere sa formeze o gama larga de celule normale ale corpului (celule osoase, celule cartilaginoase, celule grase, celule cardiace etc.).

Procesarea tesutului de cordon ombilical se realizeaza prin indepartarea vaselor de sange si izolarea gelatinei Wharton, tesut bogat in celule stem mezenchimale. Dupa maruntirea fragmentelor de tesut, acestea sunt pregatite pentru congelare prin adaugarea de plasma autologa si a unei substante crioprotectoare. Plasma autologa provine de la acelasi bebelus in urma procesarii sangelui de cordon ombilical, este un lichid care prin compozitia sa constituie un mediu nutritiv natural, optim pentru depozitarea tesutului de cordon ombilical. Substanta crioprotectoare are rolul de a proteja celulele in timpul congelarii.  

Ulterior unitatea de tesut de cordon ombilical este supusa unui proces de congelare programata, prin care temperatura unitatii scade treptat de la 4°C la -130°C folosind echipamente specializate. Scaderea treptata a temperaturii previne distrugerea celulelor in timpul inghetarii.

Laboratorul este dotat cu facilitati care asigura o procesare in conditii de maxima siguranta: camera curata (clean room) cu aer filtrat, hote cu flux laminar, ehipament pentru congelare programata, tancuri de stocare, congelatoare, echipament pentru testarea sterilitatii produselor biologice (Bact/Alert) etc.

Depozitarea tesutului de cordon ombilical

Unitatea de tesut de cordon ombilical stocata in banca noastra este formata din 6 criotuburi . Criotuburile pot fi folosite independent, oferind astfel posibilitatea de a repeta procedurile de izolare si multiplicare a celulelor stem mezenchimale in clinicile de transplant.

Unitatile de tesut ombilical sunt depozitate in tancuri speciale de stocare in vapori de azot (-196°C). Temperatura unitatilor stocate este monitorizata si controlata permanent pe tot parcursul celor 18- 20 ani de depozitare prin sisteme de monitorizare la distanta.

De ce stocam tesutul in plasma autologa?

Folosirea plasmei autologe elimina necesitatea folosirii serurilor de origine animala sau a mediilor sintetice, asigurand un mediu nutritiv care conserva caracteristicile normale ale celulelor ce vor fi izolate ulterior din tesutul congelat si abilitatile lor de multiplicare si diferentiere in alte tipuri celulare.

Rezultele obtinute in laboratorul nostru, confirma  rezultele din literatura de specialitate conform carora, din fragmentele de tesut decongelate pot fi izolate si multiplicate cu succes celule stem mezenchimale.

De ce stocam tesut si nu celule stem mezenchimale?

La nivel mondial, pana in prezent, nu au fost stabilite reglementari  privind conditiile optime  necesare  pentru multiplicarea celulelor stem mezenchimale in vederea utilizarii lor clinice. Desi sunt cunoscute si folosite metode variate  pentru multiplicarea celulelor stem mezenchimale din cordonul ombilical aceste metode implica folosirea mediilor de cultura care contin seruri de origine animala, enzime de digestie, factori de crestere, care, nu sunt omologate pentru uz uman.

De asemenea, expansiunea celulelor stem mezenchimale in laborator trebuie sa fie un proces standardizat astfel incat celulele izolate si multiplicate sa isi pastreze caracteristicele de celule stem si sa nu se transforme necontrolat in celule specializate, datorita conditiilor de cultura inadecvate.

Astfel, criogenarea tesutului de cordon ombilical, in special a gelatinei Wharton, este cea mai eficienta metoda actuala, care permite izolarea si multiplicarea celulelor stem mezenchimale in scopul efectuarii  unei terapii celulare, de catre clinicile de specialitate, conform protocoalelor de izolare si expansiune standardizate, agreeate de acestea.

Daca celulele sunt izolate inainte de congelare, acestea pot fi considerate neconforme in raport  cu standardele acceptate in viitorul apropiat de catre clinicile de transplant/terapii celulare.