Eşti aici

Celule stem din sangele ombilical

Procedura de recoltare a esantionului de tesut de cordon ombilical durează câteva minute, este nedureroasă și nu implică riscuri pentru mamă sau copil. Aceasta se realizeaza dupa recoltarea sangelui de cordon ombilical prin prelevarea unui segment de 15 – 20 cm de cordon ombilical.

Kitul de recoltare

Kitul de recoltare a sangelui de cordon ombilical conține toate materialele necesare pentru realizarea in conditii de siguranta atat a recoltarii cat si a transportului sangelui de cordon ombilical.

Kitul contine: punga de recoltare, eprubete si ac pentru recoltarea sangelui matern, betadina, comprese sterile, comprese cu alcool, gel pentru mentinerea constanta a temperaturii, plic protector, etichete autoadezive si formulare specifice ce vor fi completate de personalul medical dupa recoltare.

Kitul de recoltare a sangelui din cordonul ombilical se pastreaza la temperatura ambianta (18 - 24ºC) atat inainte cat si dupa recoltare. Se folosesc doar kituri a caror data de valabilitate nu este expirata (aceasta este inscriptionata pe cutie).

Recoltare

Procedura de recoltare a sângelui ombilical durează câteva minute, este nedureroasă și nu implică riscuri pentru mamă sau copil. Recoltarea se realizează imediat după naștere, prin puncționarea venei ombilicale cu ajutorul acului atașat la punga de colectare. Punga conține un anticoagulant care are rolul de a preveni formarea cheagurilor în timpul colectării.  După recoltare, medicul obstetrician/moașa completează și lipesc etichetele pe punga de sânge ombilical și pe eprubetele de sânge matern, completează formularele și asamblează kitul pentru transport.

Transport

Dupa recoltare, personalul medical va informa familia că recoltarea s-a realizat cu succes și kitul este gata pentru transport. Familia trebuie să anunțe nașterea la telefonul de urgență (numarul de telefon este inscriptionat pe cutia kitului). Kitul este preluat de un curier autorizat pentru transportul probelor biologice și adus in laboratorul nostru.

Procesarea, testarea si criogenarea celulelor stem din sangele cordonului ombilical

  • Dupa primirea in laborator a unitatii de sange din cordonul ombilical, aceasta va fi evaluata si va primi un numar unic de identificare. Parintii sunt informati in maxim 24h cu privire la volumul de sange ombilical recoltat. Unitatile sunt procesate si stocate in conditii de criogenie in maxim 24h de la nastere pentru a asigura viabilitatea maxima a celulelor stem.

La Banca Centrala de Celule Stem REGINA MARIA, procesarea sangelui ombilical consta in izolarea unui concentrat de celule albe care contine inclusiv celulele stem (“buffy coat”) si eliminarea unor componente ale sangelui (plasma – care nu contine celule, celule rosii mature – care nu se pot inmulti fiind astfel incapabile de a inlocui celulele bolnave in cazul unui transplant).

  • Procesarea sângelui ombilical se realizează în sistem închis folosind un set de pungi conectate intre ele prin tuburi. Aceasta metoda de procesare reduce riscul de contaminare datorita faptului ca sangele ombilical nu este niciodata in contact direct cu aerul in timpul procesarii. Banca noastra foloseste pentru procesare si congelare pungi de foarte buna calitate fabricate in USA si aprobate de FDA.
  • Dupa procesare, celulelor stem izolate li se va adauga o substanta crioprotectoare care are rolul de a proteja celulele in timpul congelarii. Apoi concentratul de celule stem este transferat intr-o punga speciala rezistenta la criogenare. Folosim un sistem triplu de ambalare a unitatilor pentru congelare (punga speciala, punga protectoare suplimentara si caseta de aluminiu) care ofera un maxim de protectie. Unitatile astfel ambalate sunt supuse procesului de congelare programata, un proces prin care temperatura unitatii scade treptat de la 4°C la -130°C folosind echipamente specializate. Scaderea treptata a temperaturii previne distrugerea celulelor in timpul inghetarii.
  • Laboratorul este dotat cu facilitati care asigura procesarea in conditii de maxima siguranta: camera curata (clean room) cu aer filtrat, hote cu flux laminar, ehipament pentru congelare programata, tancuri de stocare, congelatoare, echipament pentru testarea sterilitatii produselor biologice (Bact/Alert) etc.

Depozitarea celulor stem din sangele cordonului ombilical

Dupa congelarea programata, unitatea de celule stem este transferata intr-un tanc de carantina temporara cu vapori unde ramane pana la obtinerea tuturor rezultatelor analizelor.
Daca rezultatele sunt negative, unitatea este transferata in tancul de stocare definitiva, in vapori de azot lichid(-196°C). Temperatura unitatilor stocate este monitorizata si controlata permanent pe tot parcursul celor 18-20 ani de depozitare, inclusiv prin sisteme de monitorizare la distanta.
Unitatile contaminate sunt depozitate intr-un tanc special de carantina definitiva in vapori de azot lichid (-196°C).

Punga de stocare a celulelor stem din sangele cordonului ombilical

  • Unitatea de celule stem din sangele de cordon ombilical este depozitata intr-o punga speciala rezistenta la criogenare formata din doua compartimente care pot fi folosite independent. Punga este prevazuta cu trei mici segmente suplimentare care contin o cantitate suficienta de material biologic pentru realizarea unor teste importante necesare in cazul unui eventual transplant (teste de compatibilitate genetica).
  • Oferim un maxim de protectie prin folosirea unui sistem triplu de ambalare a unitatilor pentru congelare (punga speciala, punga protectoare suplimentara si caseta de aluminiu)
  • Tipuri de esantioane depozitate timp de 18 ani

REGINA MARIA Banca Centrala de Celule Stem este singura banca din Romania care stocheaza toate tipurile de esantioane de sange ombilical si de sange matern, asa cum solicita standardele internationale.

  • Laboratorul nostru stocheaza un numar de 7 esantioane suplimetare prelevate inainte si pe parcursul procesarii sangelui de cordon ombilical. Aceste esantioane sunt stocate la diverse temperaturi (-20°C, -80°C, -196°C) in functie de posibila lor utilizare in cazul unui eventual transplant.
  • Banca noastra stocheaza un numar de 4 esantioane de sange matern destinate repetarii unor teste sau efectuarii unor teste suplimentare la transplant. Si acestea sunt stocate la temperaturi diferite (-20°C,  -80°C, -196°C) in functie de posibila lor utilizare.