Jocuri si jucarii potrivite copilului in varsta de 3 luni

Copiii in varsta de 3 luni petrec mai mult timp treji si devin mai curiosi cand vine vorba de parinti si de obiectele pe care le vad. De asemenea, capata mai multa forta, sunt mai capabili sa-si coordoneze miscarile si incearca sa exploreze imprejurimile cu mainile, intinzandu-se spre o jucarie preferata. Incep sa devina constienti de mainile si picioarele lor, pe care le admira si le folosesc pentru a se amuza.

In aceasta perioada, copilul incepe sa fie mult mai interesat de jucariile pe care poate sa le atinga si sa le tina in mana.

Bineinteles, nu se va sfii nici sa introduca jucariile in gura, exploratul acestora cu gura fiind modul in care micutul invata mai multe despre obiectele si jucariile din preajma.

Este recomandat sa ii oferi jucarii sigure, fara margini ascutite, care sunt usor de apucat, rezistente la saliva si suficient de mari astfel incat cel mic sa nu le inghita. Poti opta pentru linguri din lemn sau plastic, cani, mingi care pot fi stranse in mana si care fac zgomot sau carti cartonate.

Poti stimula procesul de invatare al copilului vorbind cu el, repetand expresiile sale vocale si oferindu-i jucarii colorate adecvate varstei. De asemenea, il poti invata sa inteleaga diferite activitati indicandu-le si descriindu-le in acelasi timp.

In ceea ce priveste stimularea dezvoltarii memoriei, poti schimba din cand in cand pozitia jucariilor agatatoare. Cu siguranta, bebelusul va observa schimbarea atunci cand va incerca sa ajunga la ele.

Continua si in aceasta luna sa incurajezi copilului sa stea pe burta de mai multe ori pe zi, pentru a-si intari muschii gatului si pe cei de la nivelul umerilor. In cazul in care observi ca micutul oboseste sau devine agitat, este de preferat sa-i schimbi pozitia.

Copilul in varsta de 3 luni se poate juca astfel:

 • Isi recunoaste parintii si este interesat de fetele persoanelor din jur
 • Stand pe burta, se poate sprijini pe coate si isi ridica pieptul
 • Isi intoarce capul spre un sunet si te priveste cand vorbesti
 • Atunci cand ii pui jucariile in mana, le prinde si le poate lovi
 • Ea lovi un obiect din raza lui vizuala, dar nu se poate intinde dupa el

 

Iata cum poti sa te joci cu micutul tau:

 • Prinde usor mainile copilului in palmele tale si invata-l sa bata din palme
 • Intinde bratele copilului – le poti intinde incrucisat, spre exteriorul corpului sau deasupra capului
 • Misca usor picioarele bebelusului ca si cum ar pedala pe o bicicleta
 • Arata-i copilului diferite expresii faciale, pentru a-l ajuta sa le imite, in timp
 • Vorbeste-i copilului si fa pauze dese, astfel incat sa-i oferi timp sa-ti raspunda
 • Gadila copilul si arata-i ca aceasta activitate te amuza – initial va fi surprins, insa apoi se va amuza copios

La varsta de 3 luni, copilul devine mult mai atent la tot ce se intampla in jurul lui si, in special, la interactiunea dintre persoane.

Te va observa si va asculta foarte atent ceea ce-i spui, poate chiar sa inceapa sa zambeasca, sa gandureasca sau sa tipe ca raspuns la chicotelile si expresiile tale faciale.

Foloseste joaca, repetand sunetele pe care le produce, pentru a-l incura sa comunice.