Jocuri si jucarii potrivite copilului in varsta de 11 luni

Incepand cu varsta de 11 luni, copilul creste si invata lucruri noi cu o viteza uimitoare. Incurajeaza-l in continuare, cu mult entuziasm si optimism, sa testeze, sa exploreze si sa exerseze. Aprobarea ta va intari increderea copilului in propriile forte si ii transmite acestuia ca ceea ce face este foarte important.

Permite-i copilului sa se joace singur, cu o interventie minima din partea ta. Supravegheaza-l si fii pregatita sa-l ajuti daca are nevoie de tine. De asemenea, incurajeaza-l cat mai mult, spunandu-i ca esti sigura ca va reusi si sa se descurca foarte bine.  

Jucariile muzicale

Jucariile muzicale sunt o alegere potrivita pentru aceasta perioada. Acestea ajuta copilul sa asocieze animalele cu sunetele pe care le produc, dar si sa invete sunete si expresii noi.

In plus, poti oricand sa te joci cu cel mic astfel incat sa creati impreuna o melodie – incepe prin a produce un anumit sunet cu jucaria, apoi roaga copilul sa te imite sau lasa-l pe el sa inceapa si imita-l.

Aplauda-l apoi pentru reusita.  Pe langa faptul ca aceasta activitate este distractiva, creste increderea copilului in propriile forte si-l ajuta sa fie independent.  

Jucarii caree stimuleaza coordonarea ochi - mana si incurajeaza mersul si vorbitul

Ofera-i copilului jucarii care stimuleaza coordonarea ochi – mana. Ajuta copilul sa inteleaga conceptul de succesiune, aliniind jucariile pe podea, incepand cu cea mai mare si continuand pana la piesa cea mai mica. Arata spre fiecare jucarie in timp ce-i explici micutului dimensiunile.

Deosebit de importante continua sa fie jucariile si jocurile care incurajeaza mersul. Ajuta copilul sa-si imbunatateasca echilibrul si miscarile, incurajandu-l sa-si plimbe jucaria preferata in timp ce se deplaseaza prin camera sau prin casa. In timp, copilul se va simti mai increzator in propriile forte. De asemenea, poti pune pe o masuta o serie de obiecte care ii atrag atentia, pentru a incuraja copilul sa se ridice si sa se miste in timp ce se tine de masa, pentru a ajunge la jucarii.

Jocuri si jucarii pentru dezvoltarea limbajului, cum ar fi telefoanele de jucarie, sunt o metoda foarte buna pentru a incuraja copilul sa invete sa comunice. De exemplu, este recomandat sa te prefaci sa-l suni sau sa ajuti copilul sa-si sune jucariile pentru a vorbi cu ele. Cu siguranta, copilul va fi incantat sa apese butoanele telefonului si sa auda sunetul soneriei.

Copilul in varsta de 11 luni se poate juca astfel:
 • Intelege ca obiectele si jucariile mai mici incap in cele mai mari
 • Raspunde la una sau mai multe comenzi simple
 • Se poate concentra mai mult timp asupra unui joc sau a unei jucarii
 • Indica spre imaginile din cartile cu povesti
 • Se foloseste de gesturi si mimica pentru a arata spre o jucarie atunci cand este rugat
 • Adora sa impinga o minge sau sa se uite dupa ea cum se rostogoleste
Iata cum poti sa te joci cu micutul tau la varsta de 11 luni:
 1. Incurajeaza copilul sa impinga un carut de jucarie, o roaba din lemn sau orice alta jucarie de tras si impins – il ajuta sa-si dezvolte mersul, oferindu-i sprijin
 2. Umple un cos, o cutie sau un bol mare de plastic cu diferite obiecte/jucarii mai mici si permite-i copilului sa caute printre ele, sa le scoata sau sa rastoarne cosul/cutia/bolul
 3. Impinge o bila spre micut si roaga-l s-o impinga inapoi spre tine
 4. Construiti impreuna un turn din cuburi moi si incurajeaza copilul sa-l rastoarne
 5. Pune muzica si danseaza impreuna cu micutul tau. Dansul este o modalitate excelenta ca acesta sa-si exerseze echilibrul si, bineinteles, sa se distreze
 6. Pune copilul intr-un scaun de masa, inalt, in bucatarie in timp ce speli vasele sau pregatesti mancarea; ofera-i 2-3 linguri de plastic, vorbeste constant cu el si explica-i tot ce faci
 7. Transforma baia intr-un moment distractiv. Poti crea putina spuma in cada pentru ca micutul sa se joace si-i poti oferi diferite jucarii pe care sa le umple cu apa sau pe care sa le plimbe prin cada

Copilul in varsta de 11 luni continua sa se joace cu mancarea si sa se amuze copios in timpul mesei.

Este bine sa-l lasi sa exploreze, chiar daca se va murdari sau va murdari scaunul de masa. Ii poti pune la dispozitie cateva boluri mici cu alimente care pot fi manevrate cu usurinta, cum ar fi mazare, bucatele de morcovi si carne taiata in bucati mici.

Ajuta-l sa foloseasca mancarea din boluri pentru a crea imagini, cum ar fi fata unui copil, a unei pisici etc.