Infertilitate

Infertilitatea este diagnosticata atunci cand sarcina nu apare dupa 1 an, timp in care au avut loc raporturi sexuale regulate si fara a se folosi metode contraceptive. Totusi, daca femeia are peste 32 ani ar trebui sa inceapa investigatiile dupa doar 6 luni de raporturi neprotejate, respectiv dupa 3 luni in cazul femeilor peste 40 de ani, astfel incat sa nu se intarzie tratamentul la aceste categorii de varsta. De asemenea, daca femeia are cicluri foarte neregulate (sugerand absenta ovulatiei) sau ea sau partenerul au o cauza cunoscuta de infertilitate (de exemplu sindrom de ovare polichistice, respectiv vasectomie), cuplul nu trebuie sa astepte pentru a incepe investigatiile.
Daca dupa 1 an de incercari nereusite nu s-a obtinut sarcina, este nevoie de o evaluare pentru infertilitate.
Procesul natural de conceptie depinde de prezenta unei functii ovulatorii si spermatogeneze normale si de integritatea tractului genital feminin care sa permita mentinerea viabilitatii si transportului ovulului si spermatozoidului. Infertilitatea este astfel o problema de cuplu ce necesita implicarea ambilor
parteneri in algoritmul diagnostic si terapeutic. Majoritatea cazurilor de infertilitate sunt determinate de probleme care afecteaza spermatozoizii, ovulatia sau trompele uterine. Un mic numar de cazuri sunt datorate unor anomalii ale mucusului de la nivelul colului uterin.
30% Infertilitate de cauza feminina
30% Infertilitate de cauza masculina
30% Infertilitate mixta
10% Infertilitate fara o cauza aparenta
ETAPELE DIAGNOSTICULUI
  1. Primul consult. Se recomanda ca ambii parteneri sa fie prezenti. Se obtin informatii despre incercarile anterioare, despre istoricul medical si se stabileste strategia de lucru actuala.
  2. Investigatii pentru partenera. O serie de teste de sange, ecografice si imagistice cu scopul de a stabili posibila cauza de infertilitate feminina.
  3. Investigatii pentru partener. Spermograma este o analiza de baza care trebuie facuta devreme in evaluarea cuplului. Analize de sange, teste hormonale si genetice.
  4. Investigatii interdisciplinare. Urologie/Andrologie. Endocrinologie. Genetica. Psihologie
  5. Interpretarea rezultatelor. O noua intalnire cu ambii parteneri. Se stabileste cauza infertilitatii in cuplu si se alege modalitatea terapeutica adecvata.

TRATAMENTUL CHIRURGICAL AL INFERTILITATII

Medicii nostri ginecologi au experienta importanta in tratamentul conservator la nivelul organelor genitale feminine si efectueaza o serie de operatii minim-invazive cu scopul de a trata o gama larga de afectiuni care sunt cauza infertilitatii, cum ar fi endometrioza, fibroamele uterine, adeziuni pelviene, obstrutia tubara, chistele ovariene si anomalii congenitale sau dobandite uterine.

Laparoscopia

Permite examinarea directa a uterului, trompelor uterine si ovarelor. Se foloseste un instrument tubular special denumit laparoscop care se introduce in cavitatea abdominala printr-o mica incizie practicata imediat sub ombilic. Prin laparoscop pot fi introduse instrumente prin care se realizeaza diverse proceduri chirugicale laparoscopice.

Histeroscopia

Histeroscopia este o procedura prin care se vizualizeaza interiorul uterului prin introducerea prin vagin si colul uterin a unui tub subtire de aproximativ 6 mm, cu o camera video in capat. Scopul este de a vizualiza aspectul mucoasei uterine – endometru – si de indepartare a unor eventuale tesuturi anormale sau obstacole din interiorul uterului.

Interventii microchirurgicale

Implica folosirea unui microcop operator. Medicii folosesc aceasta tehnica pentru a opera structuri delicate, cum sunt trompele uterine sau pentru a indeparta aderentele de la nivelul uterului, trompelor si ovarelor.

Imaginea artiocolului

Chirurgia endometriozei

Este tratamentul de electie. Trebuie efectuat de un ginecolog specializat in endometrioza. Excizia completa a tuturor implanturilor endometriale fara a compromite functia ovariana este regula. Medicii nostri trateaza laparoscopic inclusiv cazurile severe de endometrioza - endometrioza intestinala si a aparatului urinar.

Chirurgia fibroamelor uterine

Tine cont de numarul si localizarea fibroamelor, severitatea simptomelor, varsta pacientei si dorinta acesteia de a mai avea copii. Miomectomia – indepartarea doar a fibromului uterin  - conserva capacitatea femeii de a avea copii.

Chirurgia patologiei tubare

Este tratamentul cel mai folosit pentru rezolvarea acestei cauze a infertilitatii si frecvent se face prin abord minim-invaziv laparoscopic, in timp ce alte proceduri (cum ar fi chirurgia tubara) necesita interventie microchirurgicala. Sansele de reusita a operatiilor pentru obstructia tubara depind intr-un procent mare de localizarea si de intinderea acesteia.

Chirurgia aderentelor pelvine

Aderentele pelvine reprezinta o cauza importanta de infertilitate. Desi pot fi indepartate prin interventie chirurgicala, chirurgia in sine poate determina formarea tesutului fibros la nivelul organelor pelvine. De aceea, este foarte important sa se foloseasca o tehnica chirurgicala buna care sa previna formarea adrerentelor post-operatorii.

 

Chirurgia chisturilor ovariene

Chisturile ovariene apar frecvent la femeia aflata la varsta reproductiva. Multe se rezolva de la sine si nu necesita tratament chirurgical. Chisturile mari sau care persista mai multe luni de zile necesita operatie. Majoritatea nu sunt canceroase si se pot datora endometriozei – chisturi endometriotice sau altor afectiuni benigne. Cancerul ovarian este rar la femeile tinere care au chisturi simple, insa indepartarea chirurgicala si examenul histopatologic este singura modalitate definitiva de diagnostic. Frecvent, chisturile sunt eliminate pe cale laparoscopica si nu necesita indepartarea intregului ovar.

 

Chirurgia anomaliilor structurale congenitale

In timpul dezvoltarii fetale, pot sa apara anomalii la nivelul uterului, trompelor uterine si vaginului care pot contribui la infertilitate, durere pelvina severa sau pierderea recurenta a sarcinii. Pacientele cu uter septat, col uterin dublu si sept longitudinal vaginal pot fi tratate prin histeroscopie si laparoscopie. Procedurile laparoscopice si histeroscopice permit confirmarea anomaliilor anatomice impreuna cu rezectia histeroscopica a anomaliei. Rezectia histeroscopica este efectuata cu succes la majoritatea pacientelor cu anomalii structurale.

 

Chirurgia anomaliilor uterine dobandite

Anomaliile uterine dobandite pot contribui la reducerea fertilizarii, la avortul spontan sau complicatii ale sarcinii. Anomaliile uterine dobandite obisnuite care necesita tratament chirurgical sunt: polipii, cicatricile si fibroamele. Majoritatea anomaliilor uterine pot fi tratate folosind histeroscopia si/sau laparoscopia, insa unele pot necesita interventii chirurgicale mai ample. Fibroamele sunt frecvente la femeile de varsta reproductiva si nu este nevoie sa fie indepartate toate, pentru a obtine o sarcina reusita.